logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis 2001 2.0 D4 - błędne wskazania komputera pokładowego, co robić?

esem 12 Cze 2006 08:55 17596 9
REKLAMA
  • #1 2721470
    esem
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Ave 2001, D4, 2.0l, 150KM.
    Ostatnio "zgłupł" mi komputer pokładowy. Pokazuje niewiarygodne zużycia chwilowe, nawet do 60l/100km. Dodaję gazu - chwilowe zużycie spada, zdejmuję nogę z gazu (hamowanie silnikiem) - zużycie rośnie. Stoję w korku - średnie zużycie spada (!), jadę - średnia rośnie. Jednocześnie zasięg samochodu jest wyliczany prawidłowo (jak na Toyotę). Resety miękkie (klawiszami komputera) nie pomagają.
    Jednocześnie nie obserwuję żadnych niepokojących objawów silnikowych, wszystko jest O.K. Nie zauważam (w przeciwieństwie do komputera pokładowego) wzrostu zużycia paliwa, żadna z kontrolek głównego komputera nie świeci się.
    Czy coś się złego dzieje a ja tego nie zauważam? Na co jeszcze zwrócić uwagę ? Nie chciałbym czegoś przegapić bądź zlekceważyć !
    Co tak w ogóle jest grane i co z tym fantem mogę zrobić?
    Rozmawiałem z ASO ale ich sugestia jest w kierunku jakiejś awarii komputera pokładowego - czym nie powinienem się specjalnie przejmować... No chyba, że się nudzę...
  • REKLAMA
  • #2 2723904
    deesz
    Poziom 18  
    Ocena: 202
    Witam,wydaje mi się że komputer pokazuje prawidłowe wartości ale w innym formacie tzn: proszę zwrócić uwagę czy po cyfrach występuje dopisek l/100km,prawdopodobnie w tej chwili komputerek jest ustawiony na wyświetlanie danych w formacie km/l tzn. ile kilometrów przejedziemy na 1 litrze paliwa.Pozdrawiam
  • #3 2724062
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    Komputer sam oblicza średnie zuzycie paliwa na podstawie czujników prędkościomierza, czasu odtwarcia wtrysku itd. Jezeli z silnikiem nic złego się nie dzieje to najprawdopodobniej coś wprowadza zaklócenia (np. zły styk) lub sugestie serwisu. Jeżeli chodzi toyotę niemożliwa jest głebsza ingerencja w soft.
  • REKLAMA
  • #4 2724392
    esem
    Poziom 17  
    marac napisał:
    Komputer sam oblicza średnie zuzycie paliwa na podstawie czujników prędkościomierza, czasu odtwarcia wtrysku itd. Jezeli z silnikiem nic złego się nie dzieje to najprawdopodobniej coś wprowadza zaklócenia (np. zły styk) lub sugestie serwisu. Jeżeli chodzi toyotę niemożliwa jest głebsza ingerencja w soft.

A czy komputer pokładowy "pobiera" dane sam, niezależnie od komputera głównego czy korzysta z jego informacji?
    Ciekawostką jest, że np. zasięg jest wyliczany bezbłędnie i średnia prędkość też. Problem dotyczy tylko wyliczenia chwilowego zużycia paliwa i średniego zużycia paliwa...
    Dla mnie podstawową informacją jest jednak uzyskanie odpowiedzi na takie pytanie: czy te wskazania komputera pokładowego mogą sugerować jakąś usterkę silnika czy tylko problem dotyczy komputera pokładowego (jego usterka).
    "złego styku" to ja się mogę (i serwis) naszukać... I tak kompuer zawsze jest ustawiony na zasięg a ten jest pokazywany dobrze - więc szukanie złego kontaktu bym sobie raczej odpuścił o ile będę miał pewność, że z silnikiem jest O.K.
  • #5 2725292
    marac
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    Z twojego opisu wynika że problem polega na komunikacji komputera ze sterownikiem (przekłamania ilości podawanego paliwa). do komputera nie ma osobnych czujników.
  • #6 2725877
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    trudno mi jednoznacznie zgodzic sie z kolega MARAC, bo zasieg wyliczany jest z kombinacji ilosc paliwa (brana z czujnika z baku) oraz z sygnalu spalania od kompa.jakby sam sygnal szedl zly to by i zasieg klamalo...
  • REKLAMA
  • #7 2725920
    esem
    Poziom 17  
    mateo027 napisał:
    trudno mi jednoznacznie zgodzic sie z kolega MARAC, bo zasieg wyliczany jest z kombinacji ilosc paliwa (brana z czujnika z baku) oraz z sygnalu spalania od komputera.jakby sam sygnal szedl zly to by i zasieg klamalo...

No właśnie też mi coś niegra ze średnim i chwilowym spalaniem. Skąd są pobierane sygnały??? Może jednak w głównym komputerze coś się "pomerdało"...
  • REKLAMA
  • #8 2727039
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    glowny komputer tzw przez ciebie,a po naszemu ecu ;) podaje sygnal o zapotrzebowaniu na paliwo poprzzez kabelek do zegarow. i jakby tu cos niegralo to bys mial zasieg wyliczony nie tak jak powinno. predzej cos przy zegarach...
  • Pomocny post
    #9 2728869
    deesz
    Poziom 18  
    Ocena: 202
    do ESEM!!!!
    moja podpowiedź została bez echa.Sprawdź w jakich jednostkach pokazwane są wartości: l/100km czy km/l ewentualnie mpg (mile na galon) bo w takich jednostkach możemy wyświetlić zuźycie paliwa w avensisie (i nie tylko).Wartości te moźemy sami zmieniać .
    Komputerk dostaje informacje o czasie wtrysku z 1go wtryskiwacza i prędkośći z czujnika prędkości i na tej podstawie oblicza zużycie paliwa.
    dodatkowo jest podłączony do pływaka (Range).
  • #10 2729165
    esem
    Poziom 17  
    deesz napisał:
    do ESEM!!!!
    moja podpowiedź została bez echa.Sprawdź w jakich jednostkach pokazwane są wartości: l/100km czy km/l ewentualnie mpg (mile na galon) bo w takich jednostkach możemy wyświetlić zuźycie paliwa w avensisie (i nie tylko).Wartości te moźemy sami zmieniać .
    Komputerk dostaje informacje o czasie wtrysku z 1go wtryskiwacza i prędkośći z czujnika prędkości i na tej podstawie oblicza zużycie paliwa.
    dodatkowo jest podłączony do pływaka (Range).

Miałeś rację. "pobawiłem się" jednostkami, dzisiaj sprawdziłem i działa.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ W Toyota Avensis 2001 2.0 D4 pojawiły się błędne wskazania komputera pokładowego dotyczące chwilowego i średniego zużycia paliwa, które wykazywały nielogiczne wartości (np. 60 l/100 km). Problem nie dotyczył innych parametrów, takich jak zasięg czy średnia prędkość, które były wyliczane prawidłowo. Objawy nie wskazywały na usterkę silnika ani zapalenie kontrolek. Dyskusja wykazała, że komputer pokładowy oblicza zużycie paliwa na podstawie sygnałów z ECU (głównego komputera sterującego silnikiem) oraz czujnika prędkości, a także informacji z pływaka paliwa. Możliwe przyczyny błędnych wskazań to nieprawidłowe ustawienie jednostek pomiarowych (np. km/l zamiast l/100 km) lub zakłócenia w komunikacji między ECU a komputerem pokładowym. Wskazano, że komputer pokładowy nie posiada własnych czujników, a dane są przesyłane kablem z ECU do zegarów. Ostatecznie problem został rozwiązany przez zmianę jednostek wyświetlania zużycia paliwa, co przywróciło prawidłowe wskazania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA