logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do drukowania tekstu na zeskanowanych świadectwach?

przemek.tomala 11 Cze 2003 17:55 7775 11
REKLAMA
  • #1 245697
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Moja mama jest nauczycielką, zdliża się koniec roku więc będzie trzeba pisać świadectwa. Słyszałem o sposobie że np. Skanuje się świadectwo, wrzyca do programu, pisze się w komputerze na tym świadectwie i jak się drukuje to tylko napisy które wpisaliśmy, może coś pokręciłem, ale czy ktoś nie zna może nazwy takiego programiku który bu pomógł przy świadectwach??
  • REKLAMA
  • #2 245721
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm Form Pilot. Na EnterzeCD 11/2001 byla pelna wersja. (mam ta plyte, jak cos to na prv)

>>>Form Pilot
    Pełna, komercyjna wersja programu FormPilot - przydatnego w każdym biurze lub firmie gdzie jedną z codziennych i monotonnych czynności jest ręczne lub maszynowe wypełnianie druków formularzy. Usprawni on pracę pozwalając komputerowo wypełniać zeskanowane dokumenty dowolnego typu. Licencja dla Czytelników ENTERA na użytkowanie programu do celów domowych i profesjonalnych.
    <<<<<<<<
    Zajmuje 800kb

A ktos mi ostatnio mowil (w podobnym watku) ze trzeba to wypelniac recznie. Dowiedz sie w kuratorium.
  • REKLAMA
  • #3 245722
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Jeśli np w wordzie zrobisz dokument w którym poumieszczasz pola w których można coś wpisać w odpowiednich miescach na stronie to można drukować NA dowolnych formularzach (najlepiej potem zablokuj możliwość przesuwania pól). Jak troche pokombinujesz to może da się zrobić żeby dane z excela albo accessa automatycznie ładowały się na oddzielnych kartkach (posunąłem się troche dalej w rozważaniach). Podstawą dobrego działania jest drukarka z dobrym wałkiem i prowadnicami (żeby była powtarzalność wydruków)
  • REKLAMA
  • #4 245757
    packetm
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jeśli chodzi o świadectwa to przerabiałem temat w zeszłym roku. Przyszła do mnie znajoma nauczycielka żeby jej wypełnić świadectwa. Specjalnego programu nie miałem więc posłużyłem się programem „liniuszek” http://www.astar05.bial.pl/cenz.html#5 . Działa to w ten sposób że na kalce technicznej drukuje się coś jakby papier milimetrowy, przykłada się do świadectwa i w wordzie nanosi odpowiednie wpisy w odpowiednie miejsca. Wystarczy to zrobić raz a potem kopiujesz i zmieniasz tylko nazwiska i oceny. Trochę trzeba popracować i pokombinować ale efekt końcowy nie jest najgorszy. Z gotowym programem się nie spotkałem, pewno dlatego że co drukarnia to inny rozmiar druków na świadectwa. W moim przypadku były druki z drukarni w Malborku i Koszalina. Tak na marginesie, to w ten sam sposób drukuje wpłaty bankowe na podatek, zmieniam tylko kwotę. Jeśli chcesz to podeśle ci te wzory na maila po co się męczyć być może to wykorzystasz. A jeśli znajdziesz jakiś prostszy sposób to podziel się zemną bo pewnie ta nauczycielka znowu sobie o mnie przypomni.
    Pozdrawiam.
  • #6 246109
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    W pakiecie ABBYY FineReader 6.0 Corporate Edition jest aplikacja FormFiller, służąca właśnie do tego celu.
  • #7 246489
    KrzysiekSX
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A ja użyłem po Accessa: tabelka z danymi dzieci typu data urodzenia, imię, nazwisko... (przyda się przy następnym drukowaniu za rok :)
    do tego jeden raport z tej tabeli ( nadruk na świadectwo),troszkę kalibracji coby drukowało tam gdzie trzeba i po zabawie...
  • #8 247664
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Podobnie jak KrzysiekSX uzyl Accessa ja uzylem do tego celu Excela. Kilka arkuszy na dane, 1 na pierwsza strone 1 na druga, pare prob z rozmiarem czcionek, szerokoscia i wysokoscia wierszy i gotowe. Nie zmarnowalem ani jenego swiadectwa !!!
  • #9 250351
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    No dobra, mam tego form pilota, ale... jak mam w nim polską czcionkę dać??
    Jak wpisuje np. Łukasz to mi wychodzi takie coś podobnego do ł ale jak wpiszę ą to wychodzi jedynka mała na górze, a jak ę to e z dzióbkiem u góry
  • #10 250362
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Można to zrobić najprymitywniej. Dostosować odstępy np. w Wordzie i drukować do woli.
    Nie trzeba żadnego programu, a jak satysfakcjonuje.
  • REKLAMA
  • #11 250623
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Dobra, już sobie z polskimi poradziłem znakami, wielkie dzięki, wszystkie świadectwa (no oprócz dwóch), wielkie dzięki!!!!!
  • #12 251055
    Bedi
    Poziom 13  
    Dla zinteresowanych istnieje program do wypisywania świadectw tylko że kosztuje troszke a nie zamieszcze go bo po pierwsze zajmuje za duzo a po drugie to nielegalne
    zobaczcie sobie
    www.qnt.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów i metod umożliwiających nanoszenie tekstu na zeskanowane świadectwa szkolne w celu ich łatwego drukowania. Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest program FormPilot, który pozwala komputerowo wypełniać zeskanowane formularze i dokumenty. Wspomniano także o aplikacji FormFiller w pakiecie ABBYY FineReader 6.0 Corporate Edition, dedykowanej do podobnych zadań. Alternatywnie, użytkownicy proponują wykorzystanie edytorów tekstu takich jak Microsoft Word z polami formularzy oraz kalibrację drukarki, aby uzyskać precyzyjne nadruki na oryginalnych drukach. Inne metody to użycie arkuszy kalkulacyjnych Excel lub baz danych Access do zarządzania danymi uczniów i generowania raportów z nadrukiem na świadectwach. Wskazano również na technikę drukowania na kalce technicznej z papierem milimetrowym jako pomocniczą przy ręcznym nanoszeniu danych. Problemy z polskimi znakami diakrytycznymi w FormPilot można rozwiązać poprzez odpowiednie dostosowanie czcionek i znaków. Istnieją także komercyjne programy do wypisywania świadectw, jednak ich koszt i dostępność są ograniczone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA