Jeśli chodzi o świadectwa to przerabiałem temat w zeszłym roku. Przyszła do mnie znajoma nauczycielka żeby jej wypełnić świadectwa. Specjalnego programu nie miałem więc posłużyłem się programem „liniuszek”
http://www.astar05.bial.pl/cenz.html#5 . Działa to w ten sposób że na kalce technicznej drukuje się coś jakby papier milimetrowy, przykłada się do świadectwa i w wordzie nanosi odpowiednie wpisy w odpowiednie miejsca. Wystarczy to zrobić raz a potem kopiujesz i zmieniasz tylko nazwiska i oceny. Trochę trzeba popracować i pokombinować ale efekt końcowy nie jest najgorszy. Z gotowym programem się nie spotkałem, pewno dlatego że co drukarnia to inny rozmiar druków na świadectwa. W moim przypadku były druki z drukarni w Malborku i Koszalina. Tak na marginesie, to w ten sam sposób drukuje wpłaty bankowe na podatek, zmieniam tylko kwotę. Jeśli chcesz to podeśle ci te wzory na maila po co się męczyć być może to wykorzystasz. A jeśli znajdziesz jakiś prostszy sposób to podziel się zemną bo pewnie ta nauczycielka znowu sobie o mnie przypomni.
Pozdrawiam.