Witam,
jestem nowy na forum:-)
Przeglądając wątki dotyczące fabrycznych Blaupunktów we Fiatach Punto, pomyślałem o jednoznacznym rozwiązaniu kwestii działania lub niedziałania zamienianych odbiorników w kontekście CAN.
Zakładam,że dysponujemy sprzętem z oryginalnymi kodami!
Poprawcie jeżeli się mylę:
1.W aucie nie wyposażonym w szynę CAN radio z CAN nie będzie działać.
Konieczne zabiegi to:
Modele z CAN, to.........
2.Radio bez CAN i auto bez CAN - wszystko odpali poprawnie
Modele bez CAN, to..............
3.Radio z CAN i auto z CAN - odpali, ale po spełnieniu następujących warunków:
Nie sugeruję podawania sposobów na łamanie zabezpieczeń, lecz tylko informacji np. takiej: "legalnymi sposobami załatwić się nie da" lub " serwis Fiata/Blaupunkta albo pan Józef"
Uzasadnienie;-) :
1.Mam zbędnego kasetowego Blaupunkta MID (kod na kartoniku, faktura zakupu).Boję się,że sprzedając wsadzę kogoś na minę, bo okaże się że nie będzie działać w innym aucie.
2.Jeżeli na nalepce-schemacie złącz mam opisane 2 styki CAN H i bodajże CAN L (T?) tzn.że szyna jest aktywna? Czy ten typ sprzętu nie współpracuje z kompem?
Pozdrawiam serdecznie
palmus
jestem nowy na forum:-)
Przeglądając wątki dotyczące fabrycznych Blaupunktów we Fiatach Punto, pomyślałem o jednoznacznym rozwiązaniu kwestii działania lub niedziałania zamienianych odbiorników w kontekście CAN.
Zakładam,że dysponujemy sprzętem z oryginalnymi kodami!
Poprawcie jeżeli się mylę:
1.W aucie nie wyposażonym w szynę CAN radio z CAN nie będzie działać.
Konieczne zabiegi to:
Modele z CAN, to.........
2.Radio bez CAN i auto bez CAN - wszystko odpali poprawnie
Modele bez CAN, to..............
3.Radio z CAN i auto z CAN - odpali, ale po spełnieniu następujących warunków:
Nie sugeruję podawania sposobów na łamanie zabezpieczeń, lecz tylko informacji np. takiej: "legalnymi sposobami załatwić się nie da" lub " serwis Fiata/Blaupunkta albo pan Józef"
Uzasadnienie;-) :
1.Mam zbędnego kasetowego Blaupunkta MID (kod na kartoniku, faktura zakupu).Boję się,że sprzedając wsadzę kogoś na minę, bo okaże się że nie będzie działać w innym aucie.
2.Jeżeli na nalepce-schemacie złącz mam opisane 2 styki CAN H i bodajże CAN L (T?) tzn.że szyna jest aktywna? Czy ten typ sprzętu nie współpracuje z kompem?
Pozdrawiam serdecznie
palmus