logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine 7817R nie włącza się - co wymienić, aby zadziałało?

Czarnybytom 12 Cze 2006 16:46 1179 9
REKLAMA
  • #1 2722592
    Czarnybytom
    Poziom 13  
    Ocena: 46
    Podejście numer dwa...Prosze o wskazuwki co wymienic zeby zaczelo działac.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2722895
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Wymień elementy które się uszkodziły albo całe radio na sprawne.

Ps. Na tak precyzyjne pytanie tylko w ten sposób można odpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 2727542
    Czarnybytom
    Poziom 13  
    No cuż moge powiedzieć.Żaden element nie wykazuje zwarcia.Radio po podłaczeniu do zasilania nie wykazuje żadnych objawów.Poprostu nie żyje.Element 78lr05 przewodzi w obu kierunkach czyli jest uwalony.diody koło niego też przewodzą w obu kierunkach.Tylko jesli chodzi o diody to one wszystkie przewodzą w obu kierunkach.
  • #4 2727859
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Jeżeli jest uszkodzony 78M05 na przebicie to już nic nie zrobisz - bo procesor dostał 12V. Wydaje mi się, że jednak źle mierzysz i masz zwarcie między +12V a masą na sztywno i dlatego wszystko przewodzi w każdą stronę.
  • REKLAMA
  • #5 2727916
    Czarnybytom
    Poziom 13  
    No to tak.Przykładam plus do 1 nużki i jade po koleji.na pierwszej nie ma nic, na środkowej najpierw pisk a puźniej pokazuje jak by sie jakis kondensator ładował na czwartej przewodzi i sie kondziol ładuje a na piątej stały opur 1075ohm.Przykładam plus do drugiej nużki i znowu jade po koleji ale tu nic nie przewodzi.Jak przyłoże do środkowej to na pierwsazej nużce najpierw pisk puźniej opór na drugiej stałe 480 ohm na czwartej 485ohm a na piętej 307ohm.Przykladm plus do czwartej nuzki nic sie nie dzieje a jak przykładam do 5 to na wszystkih nużkach mam opur powyżej 1400ohm.Przyczym mieze go jak narazie w układzie.A diody koło kostek jest ich łacznei 8 wygladaja jak zenerki przewodzą w obu kierunkach.jak plus przykładam z dala od paska to mam 390ohm a jak na odwrut to mi sie pokazuje ładowanei kondensatora.
  • REKLAMA
  • #6 2727919
    djlj24
    Spec od car audio
    Myślę, że warto zanieść to radio do kogoś co wie jak prawidłowo pomierzyć. Bo zawsze na stabilizatorze mierzyło się napiecia a nie rezystancję.
  • #7 2728407
    Czarnybytom
    Poziom 13  
    Wiesz i po raz kolejny okazuje sie ze to forum jest bezużyteczne bo myśle że ono istnieje po to by sie czegos nauczyc i żeby osoby takei jak ty przypuszczelnie mondrzejsze mogły komuś pomuc.a radio mam za frajer to czemu nie moge sprubowac sam tego zrobic??Cięzko powiedzieć że trzeba by to i to w taki a nie inny sposób sprawdzić??Mam radio chce sie czegos nauczyc.A najprostrzym wyjściem jest zaniesienie go do serwisu.Ale szkoda bo ja nie skorzystam.

Dodano po 15 [minuty]:

Zmierzyłem napięcia i na 1 nużce mam 1.07v na drugiej 0.41 na 3 mam 0.07 a na ostatniej 0.1v....Sprawdziłem jeszcze napiecie na b1261 i na obu nużkach ma 1.07v.

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Co ja mam zrobic żeby mi któryś z was wreszcie pomugł naprawic to radio.bo jak sie wkurze to je poprostu wywale na śmietnik i tyle.Nie mam zamiaru go oddawac do serwisu.szkoda mi kasy.Wole je sam naprawić
  • #8 2728961
    djlj24
    Spec od car audio
    Aby uzyskać na forum jakąś konkretną odpowiedź to trzeba najpierw dobrze postawić pytanie.
    Prosty przykład:
    Pytanie: Na wejściu stabilizatora mam napięcie prawidłowe, na jego wyjściu napięcie zaniżone, po odłączeniu wyjścia układu napięcie jest prawidłowe.
    Odpowiedź: Jakiś układ obciąża stabilizator lub stabilizator jest uszkodzony.
    Złe pytanie:
    Stabilizator ma rezystancję między wejściem a wyjściem 1160 Omów co jest nie tak.
    I na takie pytanie nie ma odpowiedzi a potem marudzi się, że forum jest bezużyteczne.
    Jak widać w radiu nie masz prawie wcale zasilania, może masz pełne zwarcie albo też urwany kabel. Teraz może być wszystko. A jak zamierzasz to radio wyrzucić to lepiej wystaw na aukcję - chętnie kupię bo potrzebuję taki model na części.
  • #9 2731204
    Czarnybytom
    Poziom 13  
    No spoko no to albo mi powiedz co mam zrobić i jak albo powiedz ile chcesz dać za to radio i jest w tym momencie twoje.
  • #10 2731321
    djlj24
    Spec od car audio
    Zaproponuj cenę na PW i się pomyśli (chcę taki model złożyć głównie ze względów sentymentalnych niż do używania).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Alpine 7817R, które po podłączeniu do zasilania nie wykazuje żadnych oznak życia. Wskazano uszkodzenie stabilizatora napięcia 78LR05, który przewodzi w obu kierunkach, co sugeruje jego uszkodzenie. Diody w pobliżu stabilizatora również przewodzą w obu kierunkach, co jest nietypowe. Pomiary rezystancji i napięć na nóżkach układów wskazują na możliwe zwarcie lub uszkodzenie elementów zasilania. Zalecane jest wymienienie uszkodzonych elementów lub całego radia na sprawne. Użytkownik próbuje samodzielnie diagnozować usterkę, jednak brak precyzyjnych pomiarów napięć i prawidłowej metodyki pomiarowej utrudnia postawienie jednoznacznej diagnozy. Sugerowano konsultację z serwisem lub osobą doświadczoną w pomiarach stabilizatorów napięcia. W dyskusji pojawiła się także propozycja odkupienia radia na części ze względu na trudności w naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA