Cześć mam problem z radyjkiem Alpine 7516MM ... kupiłem takie radio (używane) i do tego nowe glośniki - jakieś podstawowe 3-drożne ... po podpięciu wszystko grało chwilę ładnie ... ale po czasie ok 5 min. i podkręceniu lekkim głośnosci - ale w granicach tolerancji ... z głośników zaczął wydobywać się swąd i za chwilę zaczęły charczeć .... głośniki 3 drożne 4 Ohm ... zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. Radio raczej podpięte prawidłowo, plus głośnika z plusem wyjscia w radiu ...
Mam takie przepuszczenia:
- czy możliwe że to radio jest 8 Ohm ? ... ew. jak to sprawdzić i czy jeśli jest 8 Ohm to czy będzie psuć głośniki
- czy końcówka mocy może być niesprawna i puszczać za duze napięcie i przez to głośniki wysiadły ? ... głośniki były dwa nowe i obydwa mają teraz ten sam objaw ... charczą i wydobywa się swąd z nich .. innych nie podpinam bo mi szkoda
... mam drugą parę takich głośników w ciężarówce ... przy radiu 4x40 W ... i czasami przypadkowo za mocno bylo radio podkręcone i nie upalają się ... dzialaja bez zarzutu ... tutaj radyjko Alpine słabsze ...i głośniczki poszły :/
proszę o jakieś przemyslenia i pomoc
pozdrawiam
Mam takie przepuszczenia:
- czy możliwe że to radio jest 8 Ohm ? ... ew. jak to sprawdzić i czy jeśli jest 8 Ohm to czy będzie psuć głośniki
- czy końcówka mocy może być niesprawna i puszczać za duze napięcie i przez to głośniki wysiadły ? ... głośniki były dwa nowe i obydwa mają teraz ten sam objaw ... charczą i wydobywa się swąd z nich .. innych nie podpinam bo mi szkoda
proszę o jakieś przemyslenia i pomoc
pozdrawiam