logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z paleniem głośników przez Alpine 7516MM

mirek k. 06 Wrz 2007 11:07 2073 16
REKLAMA
  • #1 4255606
    mirek k.
    Poziom 10  
    Cześć mam problem z radyjkiem Alpine 7516MM ... kupiłem takie radio (używane) i do tego nowe glośniki - jakieś podstawowe 3-drożne ... po podpięciu wszystko grało chwilę ładnie ... ale po czasie ok 5 min. i podkręceniu lekkim głośnosci - ale w granicach tolerancji ... z głośników zaczął wydobywać się swąd i za chwilę zaczęły charczeć .... głośniki 3 drożne 4 Ohm ... zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. Radio raczej podpięte prawidłowo, plus głośnika z plusem wyjscia w radiu ...

Mam takie przepuszczenia:
    - czy możliwe że to radio jest 8 Ohm ? ... ew. jak to sprawdzić i czy jeśli jest 8 Ohm to czy będzie psuć głośniki
    - czy końcówka mocy może być niesprawna i puszczać za duze napięcie i przez to głośniki wysiadły ? ... głośniki były dwa nowe i obydwa mają teraz ten sam objaw ... charczą i wydobywa się swąd z nich .. innych nie podpinam bo mi szkoda :) ... mam drugą parę takich głośników w ciężarówce ... przy radiu 4x40 W ... i czasami przypadkowo za mocno bylo radio podkręcone i nie upalają się ... dzialaja bez zarzutu ... tutaj radyjko Alpine słabsze ...i głośniczki poszły :/

proszę o jakieś przemyslenia i pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4258561
    Bronxno1
    Poziom 11  
    Mam ten sam problem!
    tyle że na innym modelu alpine po wymianie głośników na nowe i testach nagle zaczęły chodzić cicho i charczeć , dziś mam zamiar się za to wziąźć to zamieszczę spostrzeżenia. Boje się tylko że to końcówka mocy i mam w związku z tym tez małe pytanie żeby nie zakłóadać nowego tematu: wie ktoś może czy końcówka mocy podlega gwarancji??
    pozdrawiam
  • #3 4258663
    piotr
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    witam serdecznie
    kazde radio samochodowe ma 4Ω lub mniej, przypuszczama ze kupiliscie głosniki firmy krzak a radio dyspomuje dosyc moca. i dlatego wam sie spaliły.
  • #4 4259198
    Bronxno1
    Poziom 11  
    w moim przypadku niestety to nie to.
    głośniki to pioneer zestaw dwudrożny 160W 4ohm. Sprawowały się super przez pare tygodni. jeśli by nie siadły oba naraz to podejrzewałbym jakieś przetarcie/zwarcie na kablach, wieczorem pogrzebie w instalacji to będę wiedział więcej. spostrzeżenia oczywiście zamieszczę na forum
  • REKLAMA
  • #5 4259408
    mirek k.
    Poziom 10  
    cześć ... no więc głośniki faktycznie nie z górnej półki, ale zwykłe BOSCHMANN-y ... takie jak tutaj http://www.allegro.pl/item229903912_boschmann_najmocniejsze_kolumny_do_auta_super_bass.html ,
    wybrałem takie bo są zabudowane a chcę zainstalować je do starego poczciwego youngtimera, czyli potrzeba mi tylko coś co będzie grało w samochodzie bez ingerencji w samochód i cięcia otworów w tapicerkach drzwi. Inna sprawa że mam te same głośniki w ciężarówce przy znacznie mocniejszym radiu 4X40 bodajże i nic się z nimi nie dzieje a były testowane zdecydowanie intensywniej niż te w osobówce ... po prostu przed uszkodzeniem grały na normalnym poziomie głośności.

Może się mylę, ale wydaje mi się że problem leży w radiu ... chyba że dwa głośniki udało mi się kupić niesprawne ... (kupilem nowe) - no i one przez chwilę grały sprawnie ... dopiero pozniej swąd i charczenie :]

pozdro
  • REKLAMA
  • #6 4259491
    piachoo
    Poziom 12  
    Sprawdź miernikiem czy na głośniki nie przedostaje się stałe napięcie (po włączeniu i ściszeniu radia miernik wpięty równolegle z głośnikiem nie powinien wykazywać stałego napięcia - jeżeli coś wykaże to wina może leżeć w przebitym kondensatorze separującym i/lub w samej końcówce mocy).
  • REKLAMA
  • #7 4260115
    Bronxno1
    Poziom 11  
    Dobra! u mnie problem rozwiazany:-))
    Po przejrzeniu instalacji znalazłem jakieś zwarcie na jednym tweeterze i chyba radio tak reagowało, że głośniki charczały i chodziły cicho. Moze to samo jest u ciebie mirek k. jakieś zwarcie w instalacji??
    powodzenia! jeśli nie to i głośniki w porządku to obstawiałbym końcówke mocy.
    Powodzenia!!
  • #8 4260194
    mirek k.
    Poziom 10  
    co do zwarcia to wątpie, bo sam podpinałem radio i raczej dokładnie ... ale sprawdzę ... pomierzyć też pomierzę, ale to dopiero w niedzielę pewnie bo muszę deski kawałek rozebrać żeby dostać się do kostki od głośników - napiszę co i jak ...

pozdro
  • #9 4717719
    mirek k.
    Poziom 10  
    no i trochę mi zeszło z tym radiem ... ale w końcu udało mi się pomierzyć miernikiem napięcia...

moje spostrzeżenia :

radio podpięte i nieruszane tak jak wcześniej :

miernik podłączony równolegle do jednego z wyjść (bez głośnika) - glośnośc na minimalnie i napięcie pokazuje na wstępie 0.26 V

podpinam jeden głośnik - jeden z tych co zaczynał charczeć po pewnym czasie (przedtem chodziły dwa na dwóch oddzielnych kanałach ) - napięcie pokazuje 0.4 V ... ustawiam jakas stacje radiowa .. gra sobie na 1/4 glośnosci i napięcie zaczyna liniowo rosnąć ..

po ok 5 min. napięcie doszło do 1.5 V ... kolejne dwie minuty i napięcie osiąga 1.8 V ... i ciągle rośnie ...

Wyłączam radio - napięcie pokazuje 0.0V praktycznie od razu ...

włączam radio po 2 min .. napięcie skacze do 2.0 V - ... lekko spada .. do 1.8 V i pozniej znow rośnie :]

Próba jednego kanału i jednego głośnika ... nie wiem czy trzeba podpiąc ten drugi tak samo - akurat nie mialem go pod ręką ...

ale czy te napięcia to normalne zjawisko ?

pozdrawiam
  • #10 4717899
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1393
    Napięcie stałe na zaciskach głośnika /tzn. pomiędzy oba przewodami - bo pomiędzy masą a dowolnym zaciskiem często jest połowa napięcia zasilania [na obu zaciskach takie samo napięcie]/ zawsze jest nieprawidłowe - najczęściej winę ponosi uszkodzona końcówka mocy /układ scalony/
  • #11 4717976
    mirek k.
    Poziom 10  
    tak napięcie było mierzone pomiędzy zaciskami glośnika + i - ... też obstawiałem na koncówkę mocy - jeśli rozbiorę radio mogę to jakoś zdiagnozować ? ... czy po prostu wymienić ?

a może jeszcze jakieś inne propozycje ... ktoś wspominał wcześniej o kondensatorze separującym

pozdrawiam
  • #12 4726602
    mirek k.
    Poziom 10  
    czesc ... dzisiaj wymieniłem ten układ scalony - wizualnie stary nie wyglądał na uszkodzony - nie byl upalony, pęknięty itp .. ale zmieniłem tak czy tak, przed chwilą włożyłem radio w kieszeń .. pod jedno wyjście podpiąłem głośnik i miernik + do + i - do - na zaciskach glośnika ... początkowe napięcie stałe 0.2 v i rośnie :/ ... radio gra ale napięcie rośnie -- czyli pewnie znow do stanu aż upali kolejny głośnik :/

macie jakieś propozycje jeszcze ?

.. aha .. na płytce radia jest symbol układu TA 8221 H .. w sklepie dali mi TA 8221 AH (podobno to samo) ... no i też taki byl zamontowany wcześniej ...

cholerne radio za 60 zł po to by nie wyglądało za nowocześnie w starym samochodzie upaliło mi 2 głośniki, i teraz bezowocna wymaina części ;) ... pan z allegro który mi to sprzedał chyba dostanie negatywa ;)
  • #13 4726766
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Sam się chłopie w kanał wpędziłeś. Uszkodzony głosnik uszkodzi końcówkę mocy a potem ona uszkodzi następny głośnik. Nikt rozsądny nie będzie takiego uszkodzenia naprawiał gwarancyjnie a rozsądni co najwyżej zażyczą sobie potwierdzenia że zostało zamontowane przez fachowca. Należało to wcześniej sprawdzić na stole i sprawdzić dokładnie instalację w aucie. Sam miałem przypadek w aucie składanym z części że trzy razy naprawiałem radio które klient sam sobie podłączył. Okazało się że masa to szła przez żarówki i jak włączył światła to pojawiał się tam plus i radio się paliło. Z praktyki każdy ma wiele takich przykładów. Np. w starym Golfie przednie głośniki były połączone razem i do masy fabrycznie. Włożenie kostki ISO do nowszego radia również powodowało jego uszkodzenie.

SławeK
  • #14 4727067
    mirek k.
    Poziom 10  
    auto może i jest stare - 32 lata ale na pewno nie jest to rumpel ;)
    http://www.capri.pl/image/car/373/57637
    http://www.capri.pl/image/car/373/2047/85562
    http://www.capri.pl/image/car/373/57641

... instalacja w nim też dziala prawidłowo więc to na pewno nie to

... głośniki były kupione NOWE - oba były uszkodzone ? i dwa grały na początku prawidłowo a poźniej dwa nagle się schajczyły ? ... coś nie wydaje mi się .. każdy głośnik ktory podepnę teraz do radia gra a upali się dlatego że napięcie wraz z czasem działania radia wzrasta - napięcie stałe ...

... dodam że radio nie jest nowe i nie oczekuję od niego cudów .. chciałbym natomiast żeby grało ... takie niewygórowane stawiam mu zadania ;)
  • #15 4727519
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    twoja alpina to sprzet z gornej polki (poczatek lat 90-tych) slawek ma racje - glosniki zepsuly radioodbiornik. takie cos jak boschmann nie powinno byc nawet w sklepach! badziewie do potegi* a juz przynajmniej nigdy w zestawie z porzadnym radiem. nadaja sie jedynie, zeby dziury zatkac --- mialem kiedys vw corrado i w tylnej polce owalne alpine, ktore oczywiscie do sprzedazy wybudowalem. facet chcial glosniki albo nowa polke - boschmanny kosztowaly grosze, w przeciwienstwie do polki...
  • #16 4730541
    mirek k.
    Poziom 10  
    Ok .. Chlopaki ja wszystko rozumiem .. ale powiedzcie mi co z tym radiem zrobic teraz ? ... podoba mi się ono i chciałbym żeby grało - jakoś mam sentyment do APLINE .. i ten model mi się podoba i pasuje mi do auta .. tylko co zrobic ... glośniki inne ? .. ale jakie znow ... no i ono dalej jest uszkodzone bo napięcie stale się pokazuje na nim ...

... samochod skladalem od podstaw sam, jestem czlowiekiem ktory lubi dlubac przy wszystkim ale chyba oddam to radio do naprawy bo sie jeszcze zrażę do niego ;)

pozdrawiam
    Mirek
  • #17 4736146
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    ... daj do naprawy, bo warto ten sprzet zachowac. osobiscie uzywam alpine od ok. polowy lat 80-tych ale przyznam sie, ze nigdy nie mialem klopotow lub usterek technicznych. obecnie posiadam, w moich samochodach, 7525r, 7619r, 7638r, 7559r i jeszcze ze 3-4 modele leza w garazu, oprocz 7525 wszystkie modele bez wewnetrznego wzmacniacza. nigdy nie bylo problemow i wszystkia funkcjonuja 100%, choc maja swoje lata

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Alpine 7516MM, które po podłączeniu nowych 3-drożnych głośników 4 Ohm zaczyna powodować ich uszkodzenie – głośniki wydają swąd i charczą po kilku minutach grania przy umiarkowanej głośności. Podejrzenia skupiają się na uszkodzonej końcówce mocy radia, która generuje rosnące napięcie stałe na wyjściach głośnikowych, co jest nieprawidłowe i prowadzi do uszkodzenia głośników. Pomiar napięcia wykazał narastanie napięcia stałego do około 1,8–2,0 V na zaciskach głośników podczas pracy radia. Wymiana układu scalonego TA8221H (końcówki mocy) nie rozwiązała problemu, co sugeruje dalsze uszkodzenia lub wadę konstrukcyjną radia. Dyskusja wskazuje, że uszkodzone głośniki mogą uszkadzać końcówkę mocy i odwrotnie, co tworzy błędne koło. Użytkownik posiada głośniki Boschmann, które według innych uczestników są niskiej jakości i mogą nie być kompatybilne z mocnym radiem Alpine. Zalecane jest dokładne sprawdzenie instalacji, pomiar napięć, a także rozważenie naprawy radia przez specjalistę, gdyż model ten jest ceniony i wart zachowania. Wskazano również, że każde radio samochodowe powinno mieć impedancję wyjściową 4 Ohm lub mniejszą, a stałe napięcie na wyjściach głośnikowych jest symptomem uszkodzonej końcówki mocy lub przebicia kondensatora separującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA