logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sam się restartuje podczas pracy – możliwe przyczyny i sposoby diagnozy

slasher86 12 Cze 2006 17:16 2556 18
REKLAMA
  • #1 2722685
    slasher86
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!!!
    Mam następujący problem podczas pracy na komputerze po jakimś czasie następuje samoistny reset (komp się uruchamia ponownie sam). Czym to zjawisko może być spowodowane i jak to usunąć??
  • REKLAMA
  • #2 2722709
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Bylo tego duzo na elektrodzie.Wystarczylo poszukac.

1)podaj konfiguracje komputera
    2)Marka zasilacza oraz jak dlugo go posiadasz
    3)Napiecia mierzone miernikiem
    4)Temperature procesora i karty grafiki.
    5)Czy bylo instalowane ostatnio jakies oprogramowanie lub sterowniki

Przetestuj dyski antywirem,ant-spyware oraz pamiec MemTestem.

Pozdro
  • #3 2722720
    Eureka 170
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    I oczywiście proszę podać wersję systemu operacyjnego ;)
  • REKLAMA
  • #5 2726128
    slasher86
    Poziom 13  
    Komputer to:
    Intel Celeron 2,23 (478)
    Płyta: ASRock P4v88+
    Grafika GeForce 2 MX 400 - z najnowszymi sterownikami
    Napęd DVD-R
    Nagrywarka DVD-RW
    Karta muzyczna zintegrowana

Zasilacz: Codegen 300W ATX - nie wiem ile ma bo kupiłem używany

Program do skanowania pamieci RAM nic nie wykazał, temperatura procesora nie przekracza 40', zmiana sterowników do grafiki nic nie dała, wentylator na procku działa poprawnie, na karcie grafiki nie mam wentylatora tylko radiator.
  • #6 2726176
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Temperatura OK.Sterowniki odpadaja.

-Czy masz w domu miernik i umiesz sie nim poslugiwac?Jezeli tak to odpal na kompie jakas wymagajaca gre lub program i zmierz napecia na wtyczce molex(to taka,ktora sie wtyka w dysk lub CD).Zolty+czarny to 12V a czerwony+czarny to 5V.Miernik na na napiecie stale 20V i do roboty.

-Obejrzyj dokladnie kondensatory na plycie glownej czy nie sa wybrzuszone oraz czy nie ma wyciekow.

Zrob to o co prosze.Moze sprawa sie wyjasni

Pozdro
  • #7 2726308
    slasher86
    Poziom 13  
    To tak po kolei uruchomiłem wymagającą dosyć grę IGI2 i napiecia były takie 12,08V i 5,04V. Co do kondensatorów to nie ma wycieków ani wybrzuszeń ale zastanawiam się jeszcze czy ja dobrze ten ram testowałem. Ewentualnie jak mam go przetestować tym Memtestem86 bo nim nie skanowałem bo nie potrafię?? Aha ewentualnie czy mógłbym wyjąc jedną z kości RAMu bo mam 2*256 i wtedy go włączyć??
  • #8 2726333
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Memtest to tak: uruchamiasz program i z czystą dyskietką w napędzie.Jak program zapisze sie na dyskietkę restartujesz komputer,wchodzisz do biosa,ustawiasz Boot First from na stacje dyskietek,F10 i reszta dzieje się sama.Tak,możesz wyjąć jedną kość RAMu i uruchomic na jednej.
  • REKLAMA
  • #9 2726392
    slasher86
    Poziom 13  
    Właśnie nie uruchomi mi tego memtesta zrobiłem tak:
    włożyłem czystą dyskietkę zatwierdziłem i niby się wszystko na nią zgrało, jak restartuję kompa to mi zaczyna startowac z tej dyskietki pisze loading i po chwili sie wyłącza i uruchamia jeszcze raz i znów to samo... Coś robię źle??
  • #10 2726533
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Dyskietki maj to do siebia,ze czasami szwankuja.Sciagnij sobie wersje CD(taka z rozszerzeniem ISO) i wypal na CD-RW.Zrestaruj kopa i niech test przeleci ze dwa razy.

Jezeli pamieci sa uszkodzone(co jest czeste przy pamieciach No-name,tanich zasilaczach i braku przewiewu w budzie) czesto wyskakuja napis:MEMORY CAN NOT BE READ.

Widziales kiedys taki.

Ps.Jak na taki zasilacz i Twoja konfiguracje napiecia Powinny miec wieksze odchylki.Moze trafiles jakas "dobra sztuke:)

Pozdro
  • #11 2738418
    slasher86
    Poziom 13  
    Sprawdziłem RAM i jest w porządku, a właśnie jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi karta grafiki jest dosyć ciepła czy to ma coś do rzeczy??
  • #12 2738450
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Jezeli dobrze pamietam to ta karta nie ma wentyla?Czy parzy dotkniecie palcami radiatora na grafice?Moze masz jakiegos zbednego wentyla?Mozna by bylo polozyc go na karcie i sprawdzic czy sie wtedy komp zawiesi.

Pisales,ze masz najnowsze sterowniki.Czy na poprzednich komp tez sie wieszal?

Kiedy ostatnio przeinstalowywles system?

Czy sprawdzales dyski programem atywirusowym plus jakims przeciwko robalom,spywarem?

Pozdro
  • #13 2743282
    slasher86
    Poziom 13  
    System mam jakieś 3 miesiące ale nawet po samym zainstalowaniu komp się wieszał. Na starszysz sterownikach do grafiki było to samo. Dyski sprawdzalem i nie ma nic, spróbuję z tym wentylatorem bo faktycznie grafika jest dosyć gorąca czasami nawet wydaje mi się za gorąca. Ewentualnie spróbuję jeszcze inną grqafike włożyć bo mam w innym kompie.
  • #14 2743307
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Daj znac jak sie uporasz z grafa.

Pozdro
  • #15 2744270
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    To jeśli ja dobrze umiem czytać to jeśli masz jak pisałeś "dyski" HDD (po mojemu to min. dwa) i dwie nagrywarki (czy też CD lub DVD) to zacznij od podstawienia nowego lub pożyczonego zasilacza powinno pomóc lub wyłącz na dzień dobry przynajmniej jeden dysk i napęd CD i sprawdź co się stanie jeśli będzie OK to pora na lepszy zasilacz np.: 400W.

Pozdrawam
  • REKLAMA
  • #16 3280580
    slasher86
    Poziom 13  
    Witam!!!
    Zakupiłem nową kartę graficzną ale problem nadal istnieje więc pozostaje chyba już tylko zasilacz.
    Mam własnie możliwośc zakupienia zasilacza (480) za 130 zł z obudowa (ma 6 miesiecy) o nastepujących parametrach jak na zdjeciu
    Komputer sam się restartuje podczas pracy – możliwe przyczyny i sposoby diagnozy
    I mam takie pytanie czy do mojego kompa sie ten zasilacz nadaje i czy warta to 130 zł??

Komputer to:
    Intel Celeron 2,23 (478)
    Płyta: ASRock P4v88+
    Grafika: Radeon 9600 PRO 256 MB
    Napęd DVD-R
    Nagrywarka DVD-RW
    Karta muzyczna: zintegrowana
    Karta sieciowa: zintegrowana
  • #17 3280918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3282445
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Witam !
    Sądzę kolego że to nie jest okazja ten zasilacz to najniższa półka, ale chyba sobie zdawałeś z tego sprawę skoro nie podałeś firmy zasilacza !
    Ten zasilacz nie dość że jest słaby to jeszcze niebezpieczny (Codegenowaty) i sam osobiście nie chciałbym go mieć za darmo, a co dopiero za taką cenę ! :D
    Dla potomnych chodzi o ten zasilacz :
  • #19 3290154
    slasher86
    Poziom 13  
    Panowie wymiana zasilacza to było to co powienienem był zrobic... problem zniknął i komp pracuje tak jak powinien.

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnych restartów komputera podczas pracy może mieć wiele przyczyn, w tym niewystarczającą moc lub awarię zasilacza, przegrzewanie się podzespołów, uszkodzoną pamięć RAM lub problemy ze sterownikami. W dyskusji zalecano sprawdzenie konfiguracji sprzętowej, pomiar napięć na zasilaczu (12V i 5V), kontrolę temperatury procesora i karty graficznej oraz testowanie pamięci RAM programem MemTest86. Wskazano również na konieczność sprawdzenia kondensatorów na płycie głównej pod kątem uszkodzeń. W przypadku podejrzenia przegrzewania karty graficznej zasugerowano dodanie wentylatora lub wymianę karty na inną. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana zasilacza na mocniejszy i lepszej jakości, co wyeliminowało samoczynne restarty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA