logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAM 128MB, błąd 164 size error na Pentium II 400MHz, tuning przez przełączniki DIP

diodi1 12 Cze 2006 23:02 1238 3
REKLAMA
  • #1 2723905
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    mam pytanie zakupiłem kość ramu 128 i problem z instalacją jest taki że po załączeniu kompajest zauważana pamięć ale potem komputer wywala błąd 164 size error niby pamięć pracuje ale są momenty że nie i drugi temat mam problem z tuningiem kompa posiadam pentium 2 400Mhz procesor personal computer 300pl i nie mogę go ztuningować nic nie zrobię w biosie obok procesora na płycie głównej są jakieś przełączniki jest ich osiem prawdopodobnie to o to chodzi proszę o pomoc jak coś z tego więcej wycisnąć

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2723960
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    ustaw bios na default, bedzie najbezpieczniej dla Ciebie
  • REKLAMA
  • #3 2724013
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Tak...
    No nawet chcę pomóc, ale nie mogę.
    A z resztą mogę:
    Zabawa w przetaktowywanie, to - mimo że nie wyższa skoła - jednak poważna sprawa i przydają tu się umiejętności.
    Ja oważyłem się wejść (tylko wejść!) do biosu swojego pierwszego komputera po 3 miesiącach i po przeczytaniu artykułu, konsultacji z kolegą i zapewnieniu przez fachowca, że jak wejdę i nie zapiszę zmian, to nic nie popsuję.

Przetaktowywanie zacząłem dopiero, gdy wiedziałem DOKŁADNIE o co chodzi z mnożnikami, FSB itd. (Tak na marginesie udało mi się wtedy przetaktować procesor 80486 z 25 MHz na 40 MHz!!!)

Dlatego rada: najpierw naprawdę wiedz co robisz, a później rób. Sprzęt nieumiejętnie przetaktowując czy jak ty to nazywasz "tuningując" można uszkodzić!

PS. nie zakładaj dwóch takich samych wątków.

Dodano po 2 [minuty]:

A no i zapomniałbym dopisać:
    Wejdź (jednak) w bios, ustaw wartości domyślne (default). Powinno pomóc, jeśli pamięć nie jest walnięta.
  • #4 2724110
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Bardzo nieładnie kolego. Nie spodobał się mój post, więc temat wylądował w koszu?
REKLAMA