logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z pamięcią RAM w komputerze Pentium II 300 MHz, 192 MB RAM, Windows XP

drapak12 29 Sie 2007 07:03 2115 10
REKLAMA
  • #1 4227085
    drapak12
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam wszystkich !

Mam dość stary komputer nawet nie dość stary P 2 300 Mhz 192 RAM i właśnie z tym ramem mam wieczny problem a mianowicie co zainstaluję mu nową kostkę ramu np. dotychczas już trzy razy instalowałem mu moduł DIMM 32 MB sprawdzając go wielokrotnie wielogodzinnym testerem programowym memtest86 - i nic nie pokazał było czysyto wystarczy tylko, że komputer popracuje tak ja wiem z miesiąc czasu (mam na nim zainstalowanego XP eka) działa to wolno ale działa do czasu aż system z niewiadomego powodu się uszkadza, zawiesza (gubią się jakieś pliki na sysku) próba naprawy systemu za każdym razem się nie udaje, ponieważ nie udaje się skopiować żadnego pliku z płyty instalacyjnej Windows (np. koniecznego do p[oprawnej pracy systemu) ostatnio był to plik rundll32.exe próba instalacji wszystkiego na nowo również nie przynosi rezultatu gdzieś w połowie instalacji kopiowania plików na dysk wywala komunikat brak możliwości skopiowania jakiegoś tam pliku. xxx.exe. Zaczynam więc skanowanie programem memtest86 wer 3,2 i jest dosłownie czerwono w niespełna minusie program znajduje ok. 2 tysiace błędów co najdziwniejsze w jednym z 3 modułów pamięci, który przecież jeszcze nie tak dawno testowany programem memtest86 nicv nie wywalał. Po usunięciu wadliwej kostki (i zainstalowaniu kolejnej) i instalacji wszystkiego na nowo komputer działa ale tylko czekać aż sytuacja się powtórzy. Płyta główna Soltek SL 3 moduły dIM z możliwością współpracy z maksymalnie 3 x 128 MB RAM. Co najdziwniejsze pamieć uszkasza się tylko w jednym z 3 modułów pamięci. Pozostałe 2 pamięci są ok zawsze wymieniam pamięć tylko tego jednego tego slotu pamięci. Bardzo proszę o pomoc co to może być za przyczyna takiego stanu rzeczy nie wiem już zasilacz może listwę zasilającą posiadam. BARDZO PROSZĘ O POMOC !!! Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4227103
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Ramy sa ok, mi to wyglada na zimny lut na plycie glowne itp problemy. Jak sie nagrzeje to zaczyna szalec. Ratowanie tej plyty nie ma juz sensu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4227106
    przemo12
    Poziom 12  
    Nie no jak są ok jak czerwono pokazuje memtest86 nie są ok i sprawdzane w dowolnym komputerze wywalają te błędy także pamięć się ewidętnie uszkadza i tylko jeden moduł.
  • #4 4227134
    WildHunter
    Poziom 17  
    Sorry, niedoczytalem. Natomiast nie zmienia to faktu ze jest ubita plyta glowna, jezeli rozwala ram za kazdym razem w jednym i tym samym slocie.
  • REKLAMA
  • #5 4227173
    przemo12
    Poziom 12  
    Aha rozumiem, a zasilacz mógłby też być przyczyną np. podawając ja wiem np. zbyt duże napięcie nie 3,3 a np 5 V ? Mam stary zasilacz codegena wiec wszystko możliwe nie ? Jeszcze musze jedną pamięć 32 MB poświęcić w celu ostatecznego sprawdzenia ale na innym zasilaczu niech to sobie popracuje zobaczymy czy w pamięci będą generować się błędy.
  • #6 4227182
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Jeżeli uszkadza jedną kość to winna jest płyta.
  • #7 4227247
    WildHunter
    Poziom 17  
    przemo12 napisał:
    Aha rozumiem, a zasilacz mógłby też być przyczyną np. podawając ja wiem np. zbyt duże napięcie nie 3,3 a np 5 V ? Mam stary zasilacz codegena wiec wszystko możliwe nie ? Jeszcze musze jedną pamięć 32 MB poświęcić w celu ostatecznego sprawdzenia ale na innym zasilaczu niech to sobie popracuje zobaczymy czy w pamięci będą generować się błędy.

Rozne sa przyczyny, niekoniecznie zbyt duze napiecie. Ram szczegolnie niebuforowany ma okreslone prady wejsciowe i wyjsciowe, gdy sa przekroczone rozne rzeczy sie dzieja. Szkoda ramu, wg mnie lepiej kupic plyte do tego zestawu na allegro.
  • #8 4227381
    blackangel1972
    Poziom 11  
    Witam serdecznie!trzeba zacząć od tego,iż Xp potrzebuje do uruchomienia 128mb pytanie ile masz tej pamięci?druga sprawa to to,że jest możliwość,że masz zabrudzone sloty do pamięci!Proponuje wyczyścić wszystkie sloty suchym pędzelkiem bo tu może też być problem!Też miałem kiedyś starszy sprzęt i 196mb pamięci w trzech slotach,sam procesor można delikatnie podkręcić na zworkach-bezpieczne podkręcenie procesora to 25% i o tyle możesz go podkręcić.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 4227398
    przemo12
    Poziom 12  
    Mam na nim 192 RAM w konfiguracji kości 1 x 128 plus 2 x 32 MB i właśnie zawsze z jedną tą 32 MB kostką pamięci jest problem bo ona się uszkadza, kurz wykluczam płyta była przedmuchiwana wielokrotnie sprężonym powietrzem, poza tym no wykrywa za 1 raza każdy moduł mimo, że chipset LX - a, także super współpracuje z każda byle dwustronną pamięcia ram. Sam nie wiem co to może być zmienie jeszcze ten zasilacz zamontuje jeszcze raz (ostatni) sprawną kość i zobaczymy wtedy. Dzięki za rady...czekam na kolejne pomysły. Może wspólnie coś trafimy. Co do podkręcenia to nic nie daje mogę nawet przestawić zworki podczas włączonego kompa i nic się nie dzieje nie reaguje (zabkolowany mnożnik)? Jest cały czas P II 300 Mhz. Nie o podkręcanie mi chodzi bo XP z tą ilościa ramu i tym procesorkiem nawet działa fajnie a i szybkim syskiem oczywiście, tyle że problem z tym ramem.
  • #11 4227630
    przemo12
    Poziom 12  
    No i po co taie udawadnianie sobie. nie pytałem ile Xp i jakie ma wymagania systemowe bo to to wiem u mnie działa mam tylko w/w. problem i tylko to mnie interesuje. Jakieś wytykanie sobie rzeczy nie związanych z tematem jest mało na miejscu. Lepiej by Pan napisał coś w temacie rozwiązania mojego problemu zamiast upominać kolegów na forum, którzy w porównaniu z Panem starają się pomóc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy starego komputera Pentium II 300 MHz z 192 MB RAM (konfiguracja 1x128 MB + 2x32 MB), na którym system Windows XP ulega uszkodzeniu po około miesiącu pracy. Nowo instalowane moduły pamięci DIMM 32 MB, mimo pozytywnego wyniku testów memtest86, ulegają uszkodzeniu, a system zgłasza błędy kopiowania plików instalacyjnych, co uniemożliwia naprawę lub reinstalację systemu. Wskazywane przyczyny to uszkodzona płyta główna, prawdopodobnie zimne luty lub problemy z gniazdami pamięci, które powodują uszkodzenia kości RAM w jednym slocie. Zasilacz (stary model Codegen) również może być źródłem problemów, np. poprzez niestabilne napięcia. Zalecane jest czyszczenie slotów pamięci, testowanie modułów na innym zasilaczu oraz rozważenie wymiany płyty głównej na inną kompatybilną z chipsetem Intel 440LX. Próby podkręcania procesora nie przynoszą efektu. Dyskusja podkreśla, że problem nie wynika z wymagań systemu Windows XP co do pamięci, lecz z uszkodzeń sprzętowych płyty głównej i/lub zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA