logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekształcić sygnały z portu LPT1 na USB2 w analizatorze?

jackantenna 14 Cze 2006 10:58 3141 11
REKLAMA
  • #1 2727763
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Poszukuję nieskomplikowanego opisu interfejsu, który przekształca sygnały ze standardu portu równoległego na USB2. Powód jest prozaiczny, mam analizator (schemat w załączeniu) z wyjściem LPT1 a w łaptopie mam tylko USB i PCMCIA ?
    Proszę o pomoc.
    Jacek
    Załączniki:
    • schematanalizatora1.pdf (54.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2728138
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    jackantenna napisał:
    Poszukuję nieskomplikowanego opisu interfejsu, który przekształca sygnały ze standardu portu równoległego na USB2. Powód jest prozaiczny, mam analizator (schemat w załączeniu) z wyjściem LPT1 a w łaptopie mam tylko USB i PCMCIA ?
    Proszę o pomoc.
    Jacek

W takim układzie musi być układ scalony przekształcający sygnał równoległy na szeregowy.
    Najprościej będzie zakupić przejściówkę USB-LTP- tylko niema pewności czy analizator będzie za nim działał (przy większości jest opis, że działają tylko z drukarkami).
  • #3 2728150
    jackantenna
    Poziom 16  
    Załączyłem schemat analizatora, tam są 3 sygnały wejściowe, sterujące dyntezą częstotliwości DDS i 4 wyjściowe + zasilanie poprzez USB2
    Jack
  • REKLAMA
  • #5 2728287
    jackantenna
    Poziom 16  
    Tylko taka karta kosztuje furę kasy i nie ma gwarancji czy będzie "chodziła" z moim układem ?
    Jack
  • #6 2728360
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    jest to normalny kontroler com/lpt (coś takiego jak obcięty kontroler ide w stacjonarkach). W końcu PCMCIA to w zasadzie PCI zminimalizowane do laptopa.
  • REKLAMA
  • #7 2728409
    SP5IT
    Ocena: 1687
    Z doświadczenia z portami COM wiem, że przelotki usb>com są do nieczego. Np moj trx nie gada z komputerem przez cos takiego. A na pcmcia owszem. Zawsze możesz wypróbować.
    Michał
  • #8 2728636
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    PCMCIA bliżej do IDE niż do PCI.
  • #9 2729353
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Fyszo - nie. Tam jest raczej odpowiednik pci lub isa.

jackantenna - A co do dostepnych USB-LPT - zadzialaja TYLKO z drukarkami. Bo po to sie dodaje jako drukarka, a nei jako LPT. Albo zrobisz interfejs pod COM (i ew z przesjciowka RS232-USB), albo kupisz droga karte na PCMCIA.
  • #10 2729620
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    PCMCIA wydaje się jedynym wyjściem. Przejściówki USB->LPT mają takie sterowniki, że tworzą wirtualny port drukarkowy USB, a nie wirtualny port LPT, więc nie ma szans na użycie analizatora przez taką przejściówkę. Przy kartach PCMCIA też trzeba uważać, spotkałem się raz z kartą działającą podobne jak te na USB.
    Jest być może jeszcze jedno wyjście - stacja dokująca. Jeżeli Twój laptop obsługuje je, jest możliwe, że jest tam port LPT.
  • REKLAMA
  • #12 2730593
    SP5IT
    Ocena: 1687
    Ciągle jest to tylko emulator portu. Czy będzie działać? Nie wiem. Trzeba sprawdzić. Ale tak jak pisałem nt przejściówek USB>COM nie wszystkie urządzenia na tym działają.
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przekształcenia sygnałów z portu równoległego LPT1 na USB2 w celu podłączenia analizatora z wyjściem LPT1 do laptopa posiadającego jedynie porty USB i PCMCIA. Najprostsze rozwiązanie to zakup przejściówki USB-LPT, jednak większość takich adapterów działa wyłącznie jako wirtualny port drukarkowy, co uniemożliwia współpracę z analizatorem. Alternatywą jest zakup karty PCMCIA z portami COM i LPT, która emuluje standardowy kontroler LPT/COM, lecz jest to kosztowne i nie gwarantuje kompatybilności z analizatorem. Przejściówki USB-COM również często zawodzą w zastosowaniach specjalistycznych. Możliwe jest także wykorzystanie stacji dokującej z portem LPT, jeśli laptop ją obsługuje. Wskazano, że PCMCIA jest zbliżona do PCI lub IDE w laptopach, a karty PCMCIA oferują bardziej natywne wsparcie portów LPT niż adaptery USB. Udostępniony link do projektu USB2LPT to emulator portu, którego działanie z analizatorem wymaga testów. Podsumowując, obecnie najpewniejszym rozwiązaniem jest karta PCMCIA z portem LPT, choć wymaga to inwestycji i sprawdzenia kompatybilności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA