logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić mikser audio: jedno wejście, pięć wyjść z osobnym sterowaniem?

mowery 15 Cze 2006 11:20 1200 3
REKLAMA
  • #1 2730425
    mowery
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam zamiar zrobic cos takiego i nie wiem jak sie za to zabrac

chce miec jedno wejscie np na jack zeby mozna bylo polaczyc sygnal npo z komputera i 5 wyjsc np na wzmacniacz wieze hi fi i inne tak aby kazdym wyjsciem mozna bylo sterowac osobno (czyli chyba potencjometry) myslalem tez o przedwzmacniaczach ale to duzy kosz
    nie wiem tez czy sygnal nie bdzie za slaby jak sie nie uzyje zadnego wzmacniacza tylko same przewody wtyki i poencjometry

co o tym myslicie moze jakies pomysly
  • REKLAMA
  • #2 2731251
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic239854.html

Przedwzmacniacz to żadne koszty, przy tym schemacie to ok 1zł za jeden NE5532; potrzebnych będzie 5szt; większe koszty to stereofoniczne potencjometry.

Przedwzmacniaczy można w tym przypadku nie stosować / 1 wej >> 5 wyjść/ bo są niepotrzebne; zapewnie źródło sygnały to liniowe wyjście karty dźwiękowej. Trzeba natomiast zastosować wtórniki wyjściowe, pracujące w na tym schemacie jako sumatory ze wzmocnieniem.

Na tym schemacie to prawa strona schematu / 1 podwójny układ NE5532; IC4a, IC4b/, trzeba w tym przypadku powielić te wtórniki wyjściowe do 5 szt. a usunąć układy IC1a,b, IC2a,b IC3a,b z lewej strony schematu.
  • REKLAMA
  • #3 2732598
    Grytronics
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Sądze że rozdzielenie sygnalu na samych potencjometrach też może zadzialac ze wzgledu na bardzo duże opory wejsciowe sprzetu odbierającego sygnał...jedyny mankament to trzaski z potencjometrów oraz szumy i zakłócenia .... przy czym nie wiem jak to sie bedzie sprawowalo dla 5 urzadzen ale slyszalem takie coś rozdzielone na 3 wzmacniacze i dzialalo dobrze
  • #4 2768462
    mowery
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    a czy moze mi ktos wkleic jakis may schemacik jak to ma wygladac z tymi potencjometrami albo z tym pierwszym projektem ..oby było jak najtaniej i najlepiej.... a ha i sygnał faktycznie ma wychodzic z komputera i chce podlaczyc npo wzmacniacz wierze sluchawki komorki itd ...

pozdroawiam
REKLAMA