logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510 wyłącza się po 30 sekundach mimo wgrania full flash - co robić?

k.j 15 Cze 2006 11:43 1445 11
REKLAMA
  • #1 2730496
    k.j
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    witam mam nokie 3510 co wyłancza się po 30 sekundach był wgrywany ful flash kilka razy i nie pomogło może ktoś pomoże !!!!
  • REKLAMA
  • #2 2730592
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 165
    prawdopodobnie masz jakiegos zimnego luta pod UPP lub UEM lub poprostu ktorys z tych jest zjarany ja miałem tak w 6310i ze po nocy pod ładowarka nie właczał sie postawiłem go ale po 30s wyłaczał sie i miałem uwalonego uema
  • REKLAMA
  • #3 2730616
    k.j
    Poziom 14  
    też tak podejżewam ze to uem bo troszeczke już o tym przeczytałem ale myślałem że to można jakoś obejść bo uem jest klejony i ja raczej niedam sobie z tym rade mam lutownice na gorące ale co z tego uema nie wymienie klejonego to tak jak procek w 3310

Dodano po 2 [minuty]:

moje gg popiszemy na gg 2920435 (popchone)
  • #4 2730668
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    A sprawdzałeś czy masz poprawny nr IMEI?
  • REKLAMA
  • #5 2730691
    k.j
    Poziom 14  
    tak sprawdzałem
  • #6 2730693
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 34
    na 100 uem bez wymiany jak kosc cala czasmi pomaga nadpisanie rpla tylko zodpowiednim imeiem oczywiscie warunek ze uklad jest sprawny ;)
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • REKLAMA
  • #7 2730769
    zielu_lodz
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ja mam Nokie 3510, tez mi sie wylaczała... a przyczyną było to że karta SIM nie dociskała styków. Wyczyściłem, odgiołem troche i sie buja...
    Ale z tego co czytam to raczej nie ten problem :) Myśle że warto moją przygode opisać, bo w serwisie tez nie wiedział co sie mogło stać a w końcu sie okazało ze to taka błachostka...
  • #8 2730800
    k.j
    Poziom 14  
    dzięki tomek (tech mobil) za podpowiedź :)
  • #9 2730941
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Watchdog, uem do wymiany, jesli chcesz miec ten sam nr imei to najpierw zgraj z uema *.rpl i daj do przeliczenia na *.ask (płatne), zeby miec potem czym zaprogramowac nowy procek ;)

pozdrawiam
  • #10 2731033
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 165
    po pierwsze nie rpl na ask tylko ask na rpl sie przelicza a po drugie nie trzeba dawac do przeliczania rpl-a tylko jezeli ktos posiada boxa to na supporcie sa dostepne darmowe rpl-y i pozniej trzeba spaczowac flesha i wpisac sobie imei z pod baterii informacje głownie dla celow informacyjnych
    przypominam ze zmiana imei-a w polsce jest nielegalna
  • #11 2735659
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    @poochone: rzecz jasna ze ask na rpl ;)
  • #12 2738285
    kfiatek1106
    Poziom 14  
    Na wszelki wypadek możesz sprawdzić SLEEPCLK. Jego wartość nominalna powinna wynosić 32.768 kHz i aktywowany jest w momencie podania napięcia na VBAT. Sygnał ten jest wykorzystywany między innymi do sprawdzenia tego czy procesor działa. UEM podaje go do UPP a następnie oczekuje odpowiedzi która powinna nastąpić w przeciągu 32 sekund. Oczywiście zgadzam się z moimi przedmówcami, że najczęstszą przyczyną w tej usterce jest uem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 3510 wyłącza się po około 30 sekundach mimo wielokrotnego wgrywania pełnego flasha. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony układ UEM lub zimny lut pod UPP/UEM. Wymiana UEM jest trudna, ponieważ jest on klejony, ale czasem pomaga nadpisanie pliku RPL z odpowiednim numerem IMEI, pod warunkiem że układ jest sprawny. Warto również sprawdzić poprawność numeru IMEI oraz stan styku karty SIM, który może powodować podobne problemy. Dodatkowo, można zweryfikować sygnał SLEEPCLK (32,768 kHz) generowany przez UEM, który jest kluczowy dla działania procesora i stabilności telefonu. W przypadku wymiany UEM zaleca się zgranie pliku RPL, przeliczenie go na plik ASK (płatne lub darmowe z boxem serwisowym) i zaprogramowanie nowego układu, pamiętając o legalności zmiany IMEI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA