logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3510i wyłącza się po 32 sekundach - brak zasięgu, czy warto naprawiać?

arkolesz 13 Gru 2006 12:00 1602 16
REKLAMA
  • #1 3326150
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Witam!
    Otoz... Dostalem Nokie 3510i z dosc dziwnym felerem. Telefon wlacza sie, nie moze sie zalogowac do sieci (po prostu brak zasiegu) i po 32 sekundach wylacza sie. Zawsze po dokladnie 32 sekundach!
    Nie jestem znawca technologii GSM wiec musze liczyc na serwisy. No i teraz chcialbym zapytac Was czy z mojego opisu da sie wywnioskowac jakis rodzaj usterki? Po prostu czy jest oplacalne naprawianie tego telefonu.
  • REKLAMA
  • #2 3326177
    michał pytel
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    proponuje softa wgrać od nowa, bardzo mozliwe ze pomogloby mu to. pozdobnie miala n3310, po wgraniu softa maciejki chodziła ja fumka nowka nie smigana
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3326203
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    arkolesz mi sie wydaje że masz wysypany imei i ktoś go pachnol i dlatego tak sie dzieje :)
  • REKLAMA
  • #4 3326309
    arkolesz
    Poziom 26  
    Wysypany IMEI? Szczerze mowiac nie mam pojecia co to oznacza. Jesli ma to jakies znaczenie to IMEI bez problemu mozna odczytac wklepujac *#06#. Uszkodzenie IMEI mialoby wplyw na logowanie sie do sieci i to wylaczanie? No i domyslam sie ze naprawa tego to jedynie sprawa programowa czyli nie jeakies kosmiczne koszty?
    No chyba ze to cos innego...? Moze mial ktos kiedys juz taki przypadek jak moj...?
  • Pomocny post
    #5 3328684
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Tak na odległośc to ciężko wycenić, bo nie można jednoznacznie stwierdzić co właściwie padło. Ale tak myślę że skoro i tak chcesz iśc z tym do serwisu- to idź i poproś żeby przeprowadzili coś w rodzaju wyceny- mniej więcej na pewno powiedzą jaki będzie koszt naprawy, a wtedy stwierdzisz czy warto czy nie.
    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #6 3328789
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    wygląda na uszkodzony UEM i IMEI w nim zapisany. Ktoś się pobawił i zamiast ???????????????? jest imei ale to tylko prowizorka. jeżeli to to to :) tel do wyrzucenia.
  • #7 3329118
    arkolesz
    Poziom 26  
    Obawiam sie wlasnie tego co pisze revolt - ze (poza sprawami techniczynymi ktore srednio rozumiem) telefon jest do wyrzucenia. Rozkrecilem go dzisiaj zeby obejrzec i wyczyscic jego wnetrznosci (zawsze tak robie przed oddaniem do serwisu) no i niestety okazalo sie ze telefon byl juz niezle "grzebany". Widac roztopiona paste lutownicza, slady grzania i lutowania. Chyba ktos polegl na tym telefonie i dalej nie dal rady naprawic.

:arrow:gsm_service - Faktycznie dalem malo informacji o problemie i doskonale rozumiem, ze ciazko zdalnie ocenic jego uszkodzenie. Po prostu telefon dostalem prawie za darmo i jedyne co chcialem z nim zrobic to naprawic (oczywiscie nie ja) i sprzedac. Gdyby okazalo sie, ze telefonu nie oplaca sie naprawiac, nie mam zamiaru pakowac sie w koszty zwiazane z wycena naprawy itp. Po prostu wole Was (znawcow tematu) zapytac zanim zaczne wydawac pieniadze.
  • #8 3408089
    arkolesz
    Poziom 26  
    Witam po pewnym czasie!
    Troche pogrzebalem w telefonie, przeczyscilem go i widze, ze zaczal "lapac" zasieg. Niestety nadal wylacza sie po tych 32 sekundach.
    Czy w zwiazku z tym, ze zasieg jest w porzadku (mozna z telefonu juz zadzwonic) nadal ta userka sugeruje uszkodzenia UEM i IMEI? (pytam bo nie wiem czy tracic na telefon czas i pieniadze)

P.S.
    Wybaczcie, ze pisze drugiego posta po sobie ale chce by moj temat wrocil na gore a nie chce zakladac nowego watku.
  • #9 3408964
    edy27
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mi sie wydaje że opłaca sie naprawić to że wyłącza ci sie telefon po 32 sekundach

Możliwe że to jest spowodowane popsutą baterią i jej wymiana jest w granicach 25 zł]
    A być może to coś poważniejszego najlepiej udaj sie do serwisu np. salon firmowy czy też komis z telefonami

Pozdro edy27
  • Pomocny post
    #10 3408995
    mankut
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam uem do wymiany a jak sie nie myle to w 3510i jest klejony czyli nowa plyta bo ta nie nadaje sie a 30 sec. to idealnie pasuje pod to usterke uem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3409000
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Wyłączanie się po ok 32s to uszkodzony UEM.
    W tym modelu prawie zawsze UEM jest klejony.
    Telefon na złom, szkoda czasu i pieniędzy.
  • Pomocny post
    #12 3409220
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    ja sie nie zgadzam. Kiedyś też miałem problem z ?????? z 3510i i należało spatchować UEM a nie wymieniać go. Nokia chodzi do dzis :)
  • #13 3409641
    johny190
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wedlug mnie zmiana uema pomoze...
  • Pomocny post
    #14 3409662
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    dr.master są 2 kwestie co innego jesli uem jest ubity kfalifikuje sie do wymiany a co innego jesli uem nagle wywalił mu sie imei co pomoze powtórne wgranie imeia z nalepki Jesli nokia po 30 sec. resetuje sie to tylko uem uszkodzony
    pozdrawiam
  • #15 3410206
    arkolesz
    Poziom 26  
    Widze, ze opinie sa rozne. O ile pewnosc co do uszkodzenia UEM'a jest duza o tyle juz opinie o ewentualnych mozliwosciach jego naprawy sa podzielone. Domyslam sie, ze ja nie majac odpowiednich narzedzi nie bede w stanie sprawdzic tego uszkodzenia?
    Troche szkoda mi tego telefonu jednak szkoda mi tez ewentualnych pieniedzy wydanych na jego nieudana naprawe. Zwlaszcza, ze wiekszosc serwisantow, nawet jesli nawet nie naprawi telefonu, i tak sobie policzy te 10-20 zl za samo sprawdzenie.
    Jest jakas prosta mozliwosci sprawdzenia stanu UEM'a (UEM'u?)? To uszkodzenie mechaniczne jakiegos ukladu na plycie glownej czy po prostu sprawa software'u?

P.S.
    Dziekuje wszystkim, ktorzy dotychczas zechcieli mi pomoc.
  • Pomocny post
    #16 3411280
    Zbycho9
    Poziom 20  
    arkolesz napisał:
    Widze, ze opinie sa rozne. O ile pewnosc co do uszkodzenia UEM'a jest duza o tyle juz opinie o ewentualnych mozliwosciach jego naprawy sa podzielone. Domyslam sie, ze ja nie majac odpowiednich narzedzi nie bede w stanie sprawdzic tego uszkodzenia?
    Troche szkoda mi tego telefonu jednak szkoda mi tez ewentualnych pieniedzy wydanych na jego nieudana naprawe. Zwlaszcza, ze wiekszosc serwisantow, nawet jesli nawet nie naprawi telefonu, i tak sobie policzy te 10-20 zl za samo sprawdzenie.
    Jest jakas prosta mozliwosci sprawdzenia stanu UEM'a (UEM'u?)? To uszkodzenie mechaniczne jakiegos ukladu na plycie glownej czy po prostu sprawa software'u?

P.S.
    Dziekuje wszystkim, ktorzy dotychczas zechcieli mi pomoc.

Zdania są podzielone a wiec po pierwsze:

1. NA 100% jest to uszkodzenie Uema wiec w tym przypadku realnie oceniając wartość telefonu i koszt naprawy nie jest to dla ciebie opłacalne

2. UEM jest to układ BGA na płycie nie można gołym okiem ocenić jego uszkodzenia ( charakterystyczne 30 sek)

3. Prawda można naprawić wykrzaczony UEM ???????? gdy telefon nie wyłącza się po 30 sek

4. Myślę że nikt ci za tę próbę nie policzy o ile bedzie to dla ciebie lepiej i dla serwisanta że jasno sprecyzujesz usterke którą koledzy powyżej stwierdzili jednak osobiście uważam iż twoja wycieczka jest bezcelowa gdyż masz 80% szan że telefon po tym zabiegu bedzie działał a 20% że serwis odda ci trupa gdy pola pod UEM odpadną

wiec realnie oceń koszta sprzedaj lub daj obudowę od niego jakieś fajnej koleżance :D a wyświetlacz - jest teraz zapotrzebowanie wszyscy robią 6310 z kolorowym lcd potrzebują go :D
  • #17 3414210
    arkolesz
    Poziom 26  
    Dziekuje wszystkim, ktorzy zabrali glos i zechcieli mi udzielic rad. Skoro naprawa nie jest oplacalna nie bede sie w nia w takim razie pchal - telefon pojdzie na czesci (tak jak to mialo sie w zalozeniu stac).

Jeszcze raz dziekuje! Temat zamykam!

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3510i uruchamia się, ale nie loguje do sieci i wyłącza się dokładnie po 32 sekundach. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia układu UEM, który w tym modelu jest klejony do płyty głównej, co znacznie utrudnia lub uniemożliwia jego wymianę. Uszkodzony UEM powoduje reset telefonu po około 30 sekundach pracy oraz problemy z IMEI i zasięgiem. Próba ponownego wgrania oprogramowania może pomóc jedynie w przypadku uszkodzenia IMEI, jednak w przypadku fizycznej awarii UEM naprawa jest kosztowna i często nieopłacalna. Wymiana baterii została zasugerowana jako możliwa przyczyna, ale opinie wskazują na usterkę sprzętową. Telefon był wcześniej naprawiany, co potwierdzają ślady lutowania i przegrzewania. Ze względu na wysokie koszty i niską szansę powodzenia naprawy, zaleca się raczej sprzedaż telefonu na części lub wykorzystanie elementów, np. wyświetlacza do innych modeli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA