logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz LM317T - regulacja od 1,7V do 6,4V zamiast 1,2V do 40V, co zmienić?

Kszol 15 Cze 2006 22:29 3474 20
REKLAMA
  • #1 2732425
    Kszol
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    zmontowałem zasilacz na LM317T wg załączonego schematu schematu. Problem w tym, że mogę regulować zakres od 1,7 do 6,4V zamiast od 1,2 do 40V. Zamiast F1 1,5A dalem 1,6A zamiast P1 dałem 4,7k, D1 i D2 to 1N4007, R1 242Om.

Rozumiem ze w P1 pierwsza nożka do góry na schemacie, a druga i trzecia do masy?

No i co z tym zakresem? :|

tutaj schemat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=171968
  • REKLAMA
  • #2 2732440
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    a jakie dales trafo?
    elementy ktore wstawiles nie powinny niczego zmienic
    z tym potencjometrem sie zgadza...
  • #4 2732701
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2732742
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Do rozładowywania C3. Tak ma być.
  • #6 2732863
    1004kw
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam... Tak z ciekawosci zapytam. Po co jest C3 rownolegle z PR1? Ja wlaczylbym go rownolegle z C4 (o ile w ogole jest to konieczne - to zalezy do czego ma sluzyc ten zasilacz - niekiedy stosowalem nawet 220uF), wowczas D2 nie jest potrzebna. A napiecie wyjsciowe wyraza sie wzorem:
    Uwy=Uwe*1.25(1+PR1/R1). Wowczas napiecie wyjsciowe zalezy tylko od Uwe i zmian PR1. W przypadku moich zasilaczy (bylo kilkanascie na tym scalaku) nie bylo zadnych problemow. Oczywiscie pomiary przeprowadzane byly w stanie jalowym tzn bez obciazenia zasilacza. Ja zazwyczaj dodawalem jeszcze uklad ogranicznika pradu (w zaleznosci od potrzeb). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2732869
    -RoMan-
    Poziom 42  
    C3 jest bardzo przydatny - potencjometry czasem trzeszczą/przerywają i bez tego kondensatora jakakolwiek gwałtowna zmiana rezystancji wynikająca ze złego styku byłaby bardzo wzmacniana przez LM317 dajac na wyjściu niekontrolowane skoki napięcia. Wyrzucenie tego kondensatora w regulowanym często stabilizatorze jest proszeniem sie o kłopoty.
  • #9 2732871
    Kszol
    Poziom 13  
    Nie mam pojęcia?

Wszystko jest chyba tak samo... zasilam 19V*sqrt(2). Jedyne z czym mogłem się pomylić to z polaryzacją diod, ale chyba w porządku dzióbek z kreseczką to kreseczka na diodzie? Znaczy po tej samej stronie jest na schemacie kreseczka co na diodzie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2732890
    1004kw
    Poziom 15  
    Widze, ze dyskusja wlasnie trwa... Sprawdzilem, kolega -RoMan- ma racje jesli chodzi o C3. C3 zapobiega skokom napiecia wyjsciowego, ale tego nikt raczej nie zmienia Uwy przy podlaczonym ukladzie (ktory czesto moze byc w fazie testow, jesli jest podpiety pod zasilacz regulowany). Ja w swoich zastosowaniach nigdy nie spotkalem sie z tym problemem. Ze swej strony podam jeszcze przydatne linki http//www.edw.com.pl/pdf/k01/09_03.pdf oraz http//www.edw.com.pl/pdf/k01/10_09.pdf Sa to ciekawe artykuly odnosnie stabilizatorow liniowych.

Dodano po 4 [minuty]:

Przepraszam za blad skladni w poprzednim poscie... A wracajac do tematu
    to "dzióbek z kreseczką to kreseczka na diodzie" - tak to prawda :D Ja ze swej strony nie mam nic wiecej do dodania... Zycze powodzenia. Pozdrawiam.
  • #11 2732910
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Cytat:
    nikt raczej nie zmienia Uwy przy podlaczonym ukladzie

Mylisz się - wiele układów _analogowych_ testuje się właśnie zmieniając napięcie. Również w technice cyfrowej sprawdza się np. działanie układu przy spadającym napięciu zasilania (układy zasilane bateryjnie).
  • REKLAMA
  • #13 2733939
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Zasadniczo błędów montażowych jako takich nie widzę (choć nad wykonywaniem płytek jeszcze popracuj :wink:).

Wykonaj miernikiem kilka pomiarów:
    - napięcia tuż przed stabilizatorem,
    - rezystancji bezpiecznika,
    - rezystancji rezystorów pracujących z LM-em (szczególnie tych połączonych szeregowo),
    Jakie kondensatory zastosowałeś?
  • #14 2735112
    1004kw
    Poziom 15  
    Witam... Masz racje -RoMan-... Jesli chodzi o uruchamianie ukladow. Nie przemyslalem tego do konca, nigdy nie mialem potrzeby stosowania takich zabiegow. Nie bralem pod uwage, ze moze to byc zasilacz warsztatowy do uruchamiania ukladow elektronicznych (przykladowo) gdyz nie posiada regulowanego ogranicznika pradu (jedynie ograniczenie Imax ukladu LM317). Pozdrawiam.
  • #15 2735253
    Rezystor1
    Poziom 2  
    Czy wstawiłeś kondensatory C2 i C4. Powinny być one montowane możliwie najbliżej wyprowadzeń układu stabilizatora.
  • Pomocny post
    #16 2735266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2735796
    Kszol
    Poziom 13  
    JEST DZIAŁA! Elementy wybierałem późno w nocy i zamiast czerwony, czerwony, brązowy, wziąłem brązowy, czerwony, czerwony. Jaka jest tego konsekwencja sami wiecie :)

Tak czy inaczej zastosowałem zamiast 240Om 70Om, bo nie miałem pełnego zakresu V.

Pytanie: ile napięcia traci się na tym układzie? Bo mi wychodzi, że 1,3V idzie w plecy. I jakie jest max V które można podać?

Jeszcze czy ten bezpiecznik 1,6A jest ok do tego układu? czy dać mniej?

i jeszcze :) chciałem zrobić do tego jakieś zabezpieczenie przeciwzwarciowe, lepszą stabilizację i tłumienie przydzwięku sieciowego. Pomożecie? :)
  • #18 2735810
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Kszol napisał:
    [...]Tak czy inaczej zastosowałem zamiast 240Om 70Om, bo nie miałem pełnego zakresu V.[...]
    Tak też jakoś mi się barwy nie zgadzały, ale zdjęcie nie było na tyle dokładne, żebym mógł to jednoznacznie stwierdzić, dlatego prosiłem o pomiar.
    Kszol napisał:
    [...]Pytanie: ile napięcia traci się na tym układzie? Bo mi wychodzi, że 1,3V idzie w plecy.[...]
    Około 1,4V. Wynika to z budowy - dwa złącza P-N.
    Kszol napisał:
    [...]I jakie jest max V które można podać?[...]
    Nie przypominam sobie, aby w nocie katalogowej była mowa o maksymalnym napięciu, jakie można podać. Wszystko zależy od układu, w którym jest stosowany. W Twoim przypadku, jeśli chcesz mieć regulację od 1,5V, to nie przekraczaj +40V
    Kszol napisał:
    [...]Jeszcze czy ten bezpiecznik 1,6A jest ok do tego układu? czy dać mniej?[...]
    To zależy jaki prąd z zasilacza chcesz uzyskać i jaką wersję LM317 kupiłeś. Jeśli podstawową, to 1,6A jest w sam raz.
    Kszol napisał:
    [...]chciałem zrobić do tego jakieś zabezpieczenie przeciwzwarciowe[...]
    LM ma je wbudowane.
    Kszol napisał:
    [...]lepszą stabilizację i tłumienie przydzwięku sieciowego.[...]
    Nie bardzo rozumiem? W jakim to układzie zasilacz ma być wykorzystywany, że nie wystarcza stabilizacja LM317?
  • #19 2735812
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Czerwony, czerwony, brązowy to 220 om a brązowy, czerwony, czerwony to 1.2 kom. A powinien być 240 om, czyli czerwony, żółty brązowy.

Co do reszty pytań - musisz zmienić układ - LM317 jest prostym stabilizatorem i dość ciężko zrobić z nim większe cuda.
  • #20 2735853
    Kszol
    Poziom 13  
    -RoMan- napisał:
    Czerwony, czerwony, brązowy to 220 om a brązowy, czerwony, czerwony to 1.2 kom. A powinien być 240 om, czyli czerwony, żółty brązowy.

Co do reszty pytań - musisz zmienić układ - LM317 jest prostym stabilizatorem i dość ciężko zrobić z nim większe cuda.

Tak wiem, że 220om ale łączyłem go szeregowo z 22om co widać na zdjęciu. :wink:

I jeszcze jedno pytanie i można zamknąć temat. Na radiatorze jest napięcie +V . Jak można zaizolować układ LM od radiatora? Słyszałem o płytce mikowej ale nic takiego nie posiadam. Może jakiś inny sposób?
  • #21 2736463
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    lepiej zastosuj podkladki silikonowe - maja mniejsza rezystancje termiczna
    zdaje mi sie, ze nie ma innych sposobow na odizolowanie niz podkladki - chociaz nie tak wydajnych i pewnych

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz oparty na stabilizatorze LM317T został zmontowany według schematu, jednak zakres regulacji napięcia wynosił od 1,7V do 6,4V zamiast oczekiwanych 1,2V do 40V. Przyczyną problemu okazał się błędny dobór rezystorów, gdzie zamiast 240Ω zastosowano 1,2kΩ, co ograniczyło zakres regulacji. Poprawne podłączenie potencjometru (P1) oraz diod 1N4007 zostało potwierdzone, a wyprowadzenia LM317T różnią się od popularnych stabilizatorów 78xx (1-ADJ, 2-Vout, 3-Vin). Kondensator C3 pełni funkcję stabilizującą, zapobiegającą skokom napięcia przy zmianach rezystancji potencjometru. Spadek napięcia na układzie wynosi około 1,3-1,4V, co wynika z charakterystyki dwóch złącz P-N w LM317. Maksymalne napięcie wejściowe nie powinno przekraczać około 40V, a bezpiecznik 1,6A jest odpowiedni dla standardowej wersji LM317. W celu izolacji termicznej układu od radiatora zalecane są podkładki silikonowe, które mają niską rezystancję termiczną. Próby rozszerzenia funkcjonalności zasilacza o zabezpieczenia przeciwzwarciowe i lepszą stabilizację wymagają zmiany układu, gdyż LM317 jest prostym stabilizatorem liniowym o ograniczonych możliwościach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA