"ale fala 70cm ma niedużą wielkosć i mniej 'zachacza' o grunt niż fala 2M.., radio 70cm trzymane na wysokosci 160cm ma bardziej komfortowe warunki pracy niż 2M bo tamto ma niestety bardziej tłumiony sygnał przez bliskość ziemi."
heh,a co z napotkanymi obiektami,czy przeszkody nie wpływają na tłumienie na zniekształcenie?Napisałeś ze ma "nieduzą wielkość" więc w jakim paśmie przeszkody będą miały większy wpływ na załamanie,tłumienie,zniekształcenia?Bo ja uważam ze w pasmie 70cm te wszystkie efekty związane własnie z rozchodzeniem się fal radiowych będą bardziej odczuwalne,podejrzewam,ze moja opinia nie jest jedyna.
Im "większa długość" fali tym mniejszy wpływ innych przeszkód,obiektów itp na znieksztalcenia zalamania i odbicia.
Oczywiscie zaleca się zawieszenie anten odpowiednio wysoko do długości fali ze względu na tłumienie ziemi,ale zjawisko tłumienia podczas pracy radiotelefonu 2m na wysokosci 160cm jest według mnie pomijalne potwierdzone wieloma łącznościami przy uzuciu radia handy i różnych anten.
Twoje obserwacje podyktowane są tylko i wyłącznie różną konfiguracją urządzeń dla pasm 2m i 70cm,im wyższa czestotliwość tym trudniej o zasięgi,nie mozna porównywać zasięgu dwóch radiotelefonów z różnymi antenami i mocami patrząc tylko na aspekt wygody tego co się w ręce mieści,ale niech wypowiedzą się fachowcy i poprawią nas.