logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOTOROLA CP040 - wymagane zezwolenia i opłaty za użytkowanie radiotelefonu

zip09 16 Cze 2006 12:38 7304 27
REKLAMA
  • #1 2733669
    zip09
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam, mam pytanie jakie zezwolenie trzeba na CP040 i czy trzeba placic jakis abonament miesieczny ? aha i jeszcze jedno ilu sa watowe radia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2733892
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Zezwolenia potrzebne są raczej nie na radio a na pasmo w którym chcesz pracować. Moc w granicach 4 - 5W
  • #3 2735147
    zip09
    Poziom 14  
    a gdzie mozna zdobyc takie zezwolenie ? i ile kosztuje ?
  • Pomocny post
    #4 2735164
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    długa i niesłychanie ciężka droga do uzyskania go nie mówiąć o pieniądzach,jednym słowem dla klienta idywidualnego sprawa nieopłacalna,jezeli chcesz wykorzystywać radiotelefon to proponuje pmr-y lub radio cb
  • #5 2735173
    zip09
    Poziom 14  
    mialem pmr`y i nie spodobal mi sie ich zasieg.. a co do CB jest bardzo duze i duze sa anteny.. a co powiedzmy ze bede nadawal na psamach tych co ma CP040 bez zadnego pozwolenia ?
  • Pomocny post
    #6 2735198
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    po pierwsze nie wiadomo co ma zaprogramowane,z jakiego zakresu radiotelefon pochodzi,nie wiadomo czy nie będziesz komuś przeszkadzał,w końcu nie wiadomo kto to wykorzystuje,musisz liczyć się z tym ze ktoś kto usłyszy jakąś korespondencje na swoim kanale po czasie zgłosi to odpowiedniemu organowi,nie muszę chyba dodawać ze uzywanie sprzętu n/o bez wymaganego zezwolenia(przydziału czestotliwosci)jest nielegalne,abyś wogle mógł pracować z punktu technicznego musiałbyś być w posiadaniu kilku jednostek(przynajmniej dwóch)identycznie zaprogramowanych na taką samą czestotliwość.
  • Pomocny post
    #7 2735291
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenie radiowe nadawcze lub nadawczo-odbiorcze podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    2. Sąd może orzec przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy.
    3. Sąd orzeka przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia czynu określonego w ust. 1, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy, jeżeli ich używanie zagraża życiu lub zdrowiu człowieka. Przepis art. 195 Kodeksu karnego wykonawczy stosuje się niezależnie od wartości przedmiotów, których przepadek orzeczono.

Nie wiem, czy coś się ostatnio nie zmieniło, ale chyba nie ...
  • REKLAMA
  • #8 2735308
    zip09
    Poziom 14  
    chyba nic nie ma legalnego oprocz CB na jakas wieksza odleglosc... szkoda .. ciekawe kiedy cos sie zmieni w polsce :)
  • #9 2735351
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    hmmm,cb i pmr-y to w tej chwili legalne dostępne freebandy dla wszystkich,temat pmr był wielokrotnie poruszany,poczytaj posty moze znajdzie siejakis złoty środek na Twoją potrzebę!
  • Pomocny post
    #10 2735354
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć

Pozostaje tylko zrobić "licencję" krótkofalarską, nawet kat B, i "mieć zasięg" na cały świat ...
  • #11 2735370
    zip09
    Poziom 14  
    no tak, ale jak chce rozmawiac na zasadzie osoba<>osoba to ta druga osoba tez bedzie musiala miec licencje krotkofalerska .. i w tym jest wlasnie problem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 2735383
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    potwierdzam słowa kolegi c2h5oh,licencja kat.B i caly świat Twój,moja na szafce "stoi" juz 11 rok :D
  • #13 2735417
    Defender1
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    jak dobre PMR-y nie starczają to żadne radio na 2 metry nie starczy... urządzenia ręczne na 2M przy mocy 5 W i dobrych helikalnych antenach nie dorównują dobrym radiom PMR przy mocy 0,5W..., a tak w ogule to w paśmie 70cm ręczne urządzenia są najlepsze, mam akurat kenwooda TK3101 i wraz z innym 70cm radiem zawsze wygrywamy z radiami dwu-metrowymi choćby miały 5 W. Najlepsze jest to że pracowałem w firmie która była dostawcą łączności i często polecali i sprzedawali radia z serii Motorola GP 320/340, kupujący załatwiali zezwolenia i opłacali je.., pokazałem im jak działa radio na 70cm (PMR) przy 0.5 W.., byli nieźle wkurzeni.. bo mogłem rozmamiać znacznie dłużej przy 3 razy mniejszej pojemnosci akku(600mAh) i miałem lepszy zasieg od motoroli GP 340 z tą najdłuższą anteną i 5W...
  • #14 2735453
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Ciekawe ... Idąc dalej tym tropem, wyjdzie na to, że radio na 1,2GHz i mocy 0,1 W będzie miało większy zasięg niż radio z 70 cm. A z radia pracującego na 3,5 MHz i mocy 100 W pogadasz z pokoju do pokoju przez ścianę.
    Nigdy prawidłowo wykonana stacja pracująca na 70 cm nie będzie miała większego zasięgu niż prawidłowo wykonana stacja 2 metrowa . Chyba, że na 70 jest super propagacja, a propagacja na 2 m leży ...
  • Pomocny post
    #15 2735461
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    obawiam się ze testy które przeprowadzaleś są niewspólmierne,aby dokonać takich porównań nalezy dokonać sprawdzenia w podobnej konfiguracji czyli taka sama długość falowa anten i taka sama moc,przeciez antena helikalna to kompromis o bardzo duzym tłumieniu,antena 1/4 fali w paśmie 2m to ok 49cm,a w paśmie 70cm ok.16 więc jakikolwiek "bat" dla pasma 70cm i tak będzie bardziej zblizony do odcinka cwiercfalowego jak antena helikalna tej samej długości dla pasma 2m,poza tym na 2m masz tez inne emisje,nie tylko fm mozna pracować ssb zasięg jest duzo większy,zresztą kolega nic nie nadmieniał ze chodzi mu o ręczne jednostki,bo o bazowych na 2m to nie ma o czym mówić,na przykladzie mojej stacji w Fm to lączności w odległosciach kilkuset kilometrowych,a na 70cm przy dobrych warunkach przemiennik warszawski
  • #16 2735468
    zip09
    Poziom 14  
    Defender1 a pokazesz mi takie PMR`y ? np na allegro, i jak wyglada taka antena zeby do pmr`a podpiac i wystawic na dach ? najlepiej jakas na zlacze albo z antenka odkrecana bo chce miec tez na teren radia :)
  • Pomocny post
    #17 2735476
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

zip09 napisał:
    Defender1 a pokazesz mi takie PMR`y ? np na allegro, i jak wyglada taka antena zeby do pmr`a podpiac i wystawic na dach ? najlepiej jakas na zlacze albo z antenka odkrecana bo chce miec tez na teren radia :)

Nie ma takich PMR-ów . Wszelkie modyfikacje takich radiotelefonów, a tym bardziej przyłączanie anten zewnętrznych jest łamaniem prawa.
    A zdaje mi się, że chciałeś być "legalny" :)
  • Pomocny post
    #18 2735487
    Defender1
    Poziom 17  
    niestety nie ma PMR z antenami odłączanymi bo nie wolno mieć anten bazowych..., poszukaj dowolne radio normalnej jakości... aby spełniało MIL STD, np. icom F22SR, motorola XTN/XTX , kenwood tk3101,i każde inne radio PMR nie zabawkowe...

antena jest na forum , na poczatek wystarcza GP 1/4 fali ale pamietaj że to nielegalne.

Dodano po 31 [minuty]:

Paweł Sq6dxp wiem ze anteny są rózne ale ja cały czas pisze o ręczniakach.. , z innymi antenami mogło by być inaczej ale z tymi które się stosuje w praktyce aby było w miarę wygodnie to na 70cm jest lepiej.., już n abazie i w mobilu 2 metry wygrywa z 70cm ,ale fala 70cm ma niedużą wielkosć i mniej 'zachacza' o grunt niż fala 2M.., radio 70cm trzymane na wysokosci 160cm ma bardziej komfortowe warunki pracy niż 2M bo tamto ma niestety bardziej tłumiony sygnał przez bliskość ziemi.

na 80m jest duże tłumienie bo anteny są bardzo nisko względem długości fali.., przy propagacji to nie przeszkadza ale dla łacznosci przyziemnych powoduje to bardzo duże zmniejszenie zasiegu...
  • Pomocny post
    #19 2735871
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    "ale fala 70cm ma niedużą wielkosć i mniej 'zachacza' o grunt niż fala 2M.., radio 70cm trzymane na wysokosci 160cm ma bardziej komfortowe warunki pracy niż 2M bo tamto ma niestety bardziej tłumiony sygnał przez bliskość ziemi."

heh,a co z napotkanymi obiektami,czy przeszkody nie wpływają na tłumienie na zniekształcenie?Napisałeś ze ma "nieduzą wielkość" więc w jakim paśmie przeszkody będą miały większy wpływ na załamanie,tłumienie,zniekształcenia?Bo ja uważam ze w pasmie 70cm te wszystkie efekty związane własnie z rozchodzeniem się fal radiowych będą bardziej odczuwalne,podejrzewam,ze moja opinia nie jest jedyna.
    Im "większa długość" fali tym mniejszy wpływ innych przeszkód,obiektów itp na znieksztalcenia zalamania i odbicia.
    Oczywiscie zaleca się zawieszenie anten odpowiednio wysoko do długości fali ze względu na tłumienie ziemi,ale zjawisko tłumienia podczas pracy radiotelefonu 2m na wysokosci 160cm jest według mnie pomijalne potwierdzone wieloma łącznościami przy uzuciu radia handy i różnych anten.
    Twoje obserwacje podyktowane są tylko i wyłącznie różną konfiguracją urządzeń dla pasm 2m i 70cm,im wyższa czestotliwość tym trudniej o zasięgi,nie mozna porównywać zasięgu dwóch radiotelefonów z różnymi antenami i mocami patrząc tylko na aspekt wygody tego co się w ręce mieści,ale niech wypowiedzą się fachowcy i poprawią nas.
  • Pomocny post
    #20 2738049
    Defender1
    Poziom 17  
    Fakt ,gdyby były jakieś sztuczne(duużo) budowle na przeszkodzie łączności ręcznych radii to radio z niższą częstotliwością miało by wiekszy zasieg ale w miarę odkrytej przestrzeni radio ręczne na 70cm i to przy mniejszej mocy ma naprawdę większy zasieg, nawet mój Maycom MH430 przy mocy 0,6 W z 8 cm antenką pokonuje bez problemu motorole z 5 W na 2 M lub Yeasu FTH 2010 z podobnym skróceniem anteny w stosunku do długości fali, wiem z praktyki że na wyższych pasmach zasieg i stabilność łącznbosci jest niższa ale w przypadku małych urządzeń i trzymanych nisko nad ziemią 70cm jest bardzo dobre, mam jeszcze 11(CB) metrów reczniaka i przy swej dużej mocy 4W osiaga zasieg około 300 metrów..., ale tylko dlatego że jest nisko nad ziemią a jego częstoliwosć jest bardzo niska, poza tym radio ma za małą obudowę jak na przciwwagę do tak niskiej częstotliwości..., lecz gdy wejde na 25 metrów mam zasieg do drugiego ręczniaka tak samo wysoko położonego na 15km!, co daje fenomenalny przyrost zasiegu, na 2M zasieg bedzie wiekszy ale przyrost mniejszy w stosunku do łącznosci przy ziemi, a na 70cm zasieg wzrośnie ale prawie tylko do optycznej widocznosci.
    Niska cząstotliwość daje lepsze przechodzenie przez przeszkody ale znacznie tródniej ją skutecznie wypromieniować bo trzeba dawać bardzo wysoko anteny. Na CB mamy super stabilny sygnał ale niestety średniego zasiegu bo nasza matka ziemia z checią 'pożera' tak wielką falę która o nią zachacza...
  • REKLAMA
  • #21 2738535
    zip09
    Poziom 14  
    teraz to juz wogule jestem zielony :) ehe czyli CB ma mniejsza czestotliwosc i bedzie wiekszy zasieg w terenie... a takie motorole itp beda mialy wiekszy zasieg przy standartowych antenkach np na otwartej przestrzeni np woda, gory jak sie widza oczywiscie... ?
  • Pomocny post
    #22 2738558
    jackantenna
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Kolego,
    Z tego co pamietam jest możliwość nadawania na częstotliwości ok 155 MHz na podstawie uproszczonej procedury pozwolenia tylko dla radiotelefonów przenośnych - są tam chyba 4 ogólnodostępne kanały, ale może koledzy powiedzą coś więcej.
    Jack

Dodano po 8 [minuty]:

c.d.
    Jak byłem dealerem MOTOROLI to sprzedawane były radia na to pasmo, skontaktuj się z którymś z dystrybutoróe, a oni ci pomogą : firmy(znajdziesz w internecie) : AKSEL-Rybnik, ALTRAN Warszawa, CONSORTIA Warszawa
    Pozdrawiam
    Jack
  • Pomocny post
    #24 2739028
    Defender1
    Poziom 17  
    zip09 niestety CB będzie działać bardzo słabo..., ba to poprostu za długa fala i musiał byś stać na kilunastu metrach aby był zasieg kilku kilometrów.., na ziemi i to płaskiej to max. 500 metrów, na tej częstoliwosci jest tak długa fala zę niemal całkowicie jest pochłaniana przez ziemię.. - to tak jakbyś CP 040 umieścił 25cm nad ziemią... poza tym ręczne CB ma zbyt małą obudowę aby była dobrą przciwwagą.
    Powiem tak. 2m jest dobre do lasu, gęstych budynków zaś 70 cm lepsze do przestrzeni otwartych gdzie ma ogromny zasieg ,ale szybciej traci zasie gdy pojawią się przeszkody.
    CB jako eczne radio do nieczego się nie nadaje, częstoliwosć jest tak niska że nie ma możliwosci skutecznego wypromieniowania fali elektromagnetycznej z tak małego krókofalowego urządzenia o prucz tego na tak niskiej częstotliwości mimo że tłumienie jest tu bardzo małe to jednak jest ono ciągłe! przez grunt i trzeba by nadawać na 50 metrach aby było skuteczne dla łącznosci naziemnej.
  • Pomocny post
    #25 2739137
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Kol Defender bardzo barwnie piszesz o falach malych i duzych,ale zabrnales w zaulek.Pasmo UHF w zakresie 300 - 500 MHz jest nawet nazywane "pasmem miejskim".Fale radiowe z tego zakresu maja wlasciwosc odbijania sie od przeszkod i wypelniania zakamarkow aglomeracji miejskiej/90 % "lacznosci" w miescie z wykorzystaniem tego zakresu ,to lacznosc na "fali odbitej"/.Zreszta wszystko/prawie/ co dotyczy propagacji zostalo opisane w licznej literaturze....Adam.PS Twoje doswiadczenia sa ciekawe ,ale tak jak napisal wyzej kol DXP nie uprawniaja do budowania na ich podstawie tak radykalnych teorii....
  • #26 2739254
    zip09
    Poziom 14  
    tak sie zastanawiam kiedy w Polsce bedzie mozna cos uzytkowac bez zezwolenia oprocz PMR`ow i CB
  • Pomocny post
    #27 2739330
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Kol Zip swoim pytaniem sugerujesz, ze gdzie indziej pod wzgledem "wolnosci radiowej" jest lepiej.Zaden kraj nie rozdaje za darmo swojego dobra .W przypadku "eteru"musi takze podporzadkowac sie spolecznosci miedzynarodowej i jej ustaleniom /ITU/.Nasze przepisy dotyczace tych zagadnien wcale nie sa tak restrykcyjne na tle ustalen obowiazujacych w innych krajach....Adam PS na czestotliwosciach tzw "biznesowych"154,600 etc moc dopuszczalna 1w,na innych z zezwoleniem 2 w,dodatkowo trzeba okreslic typ/marke/DeklZgodnosci uzywanych urzadzen.Oplaty dla jednych i drugich takie same."Legal" bez oplat to PMR i CB...
  • #28 2740846
    zip09
    Poziom 14  
    Hmm juz prawie wszystko wiem.. jak cos to załorze nowy temat, dziekuje za wszystkie posty. Dziekuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Radiotelefon MOTOROLA CP040 wymaga uzyskania odpowiedniego zezwolenia na użytkowanie, które dotyczy pasma częstotliwości, a nie samego urządzenia. Moc nadawcza CP040 wynosi około 4-5 W. Uzyskanie zezwolenia jest procesem długim, kosztownym i nieopłacalnym dla użytkownika indywidualnego. Legalne korzystanie bez zezwolenia jest możliwe jedynie z radiotelefonami PMR i CB, które działają na tzw. freebandach i nie wymagają abonamentu. Użytkowanie CP040 lub innych radiotelefonów na pasmach bez zezwolenia jest nielegalne i grozi karami, w tym grzywną lub pozbawieniem wolności oraz przepadkiem sprzętu. Licencja krótkofalarska (np. kat. B) umożliwia legalną łączność na szerokim zakresie częstotliwości, ale wymaga posiadania licencji przez obie strony łączności. Dyskusja porusza także kwestie propagacji fal radiowych, porównując pasma 2 m i 70 cm, gdzie 70 cm oferuje lepszy zasięg w otwartej przestrzeni przy mniejszej mocy, ale jest bardziej podatne na tłumienie przez przeszkody. Anteny do PMR są fabrycznie zintegrowane i nielegalne jest ich modyfikowanie lub stosowanie anten zewnętrznych. W Polsce legalne i bezabonamentowe pozostają jedynie PMR i CB, natomiast inne pasma wymagają zezwoleń i opłat. Wskazano także dystrybutorów i źródła informacji o zezwoleniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA