logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odstraszyć szpaki? Szukam skutecznego sposobu.

chrzanek 17 Cze 2006 20:42 10320 5
REKLAMA
  • #1 2737939
    chrzanek
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Mam problem ponieważ mam dużo wiśni i czereśni i szpaki mi osyć dużo zjadają co mam z tym zrobić może jakiaś maszynka elektroniczna, myślałem o klaksnie od samochody ale nie wiem czy się opłaca . Pomóżcie
    Pozdr.

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeniosłem z Początkujący Serwisanci

• REKLAMA
  • #2 2737972
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Powieś zdjęcie naszej reprezentacji :) Zdechną ze śmiechu...

Na poważnie, możesz pomyśleć nad brzęczykiem alarmu samochodowego i układem, który czasowo będzie go załączał (np na 1s). Zasilanie z akumulatora 12V.
  • REKLAMA
  • #3 2738131
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Jak daleko mieszkają sąsiedzi żeby razem ze szpakami ich też nie wystraszyć. A tak poważnie to dobrze żeby to pracowało na wysokich częstotliwościach najlepiej powyżej częstotliwości słyszalnych dla człowieka . Niestety ja też poszukuje zakresów częstotliwości używanych do odstraszania różnych zwierząt. Na przykład myszy nie znoszą 4 kHz ale to jest i to bardzo słyszalna częstotliwość , więc tam gdzie przebywają ludzie się nie nadaje. Ważne jest również żeby ten hałas pojawiał się w przypadkowych odstępach czasu , to gwarantuje większą skuteczność.
  • REKLAMA
  • #4 2738967
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    mi szpaki zjadły wszystkie czeresnie jakie miałem i też myślałem, żeby cos takiego zrobić
  • REKLAMA
  • #5 2738982
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    kt838a napisał:
    mi szpaki zjadły wszystkie czeresnie jakie miałem i też myślałem, żeby cos takiego zrobić

Teraz już nie masz po co ;)

A co do układu, zaczaj się z jakimś generatorkiem akustycznym pod drzewkiem, poczekaj aż się zlecą i ustal jakie dźwięki je odstraszają (częstotliwość) Potem przeszło mi przez myśl zastosowanie jakiegoś czujnika ruchu czy coś, żeby urządzenie zadziałało (przez chwilę) tylko kiedy się pojawią.
  • #6 2740209
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    czujnik ruchu raczej odpada - wiatr i te sprawy...
REKLAMA