logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy usługa usuwania rys z płyt CD/DVD przywraca gry na PS2 do życia? Opinie?

zhu 12 Cze 2003 21:42 12478 8
REKLAMA
  • #1 247319
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    czy korzytał ktoś z usługi profesjonalne usuwanie rys z płyt cd i dvd ? jakie ma opinie tzn czy po oczyszczeniu płyta ożyła ?
    na allegro ogłasza się firma która to robi , ale czy rzeczywiście to pomaga i na jak długo .
    mam parę płyt na których mi zależy żeby je ożywić (orginalne gry na ps2)
    jak ktoś coś wie na ten temat , to b.proszę o zabranie głosu .
    z góry dzięki .
  • REKLAMA
  • #2 247373
    demol2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie wiem jak z zywotnoscia i jak z plytami do PS2 ale wiem napewno ze wczesniej regenerowali tak plyty oryginalne do PSX w krakowie.
    Faktycznie plyty ktore nie wczytywaly sie zaczynaly chodzic i to moge potwierdzic osobiscie sprawdzajac.
  • REKLAMA
  • #3 247480
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    W płycie CD lub CDR najważniejsza, wbrew pozorom, jest górna warstwa z nadrukiem. To pod nią jest umieszczona warstwa odbijająca promień lasera czyli sam nośnik. Jeśli ona jest uszkodzona żadne szlifowanie powierzchni nic nie pomoże. Niestety takie uszkodzenia są coraz częstsze bo zamiast twardej powłoki ceramicznej stosuje się lakiery (taniej). Wystarczy pod odpowiednim kątem i przy odpowiednim oświetleniu przyjrzeć się nośnikowi. Jeśli znajdziemy coś w rodzaju prześwitującej dziurki lub odprysku to jest już KONIEC. Żadne szlifowanie nie pomoże.
    W przypadku starych, tłoczonych płyt z dobrych wytwórni warto pokusić się o "odratowanie". Taką "uratowaną" płytkę natychmiast przegrać na dobry CDR (ciężko dzisiaj o taki :cry: )
  • #4 248567
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Ja rysy poleruję miękką szmatką i pastą to polerowania lakierów samochodowych. W sklepie tubka kosztuje kilka złotych.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 249678
    hiras
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    O ile mnie pamięć nie myli to spotkałem się z programem do odzysku danych z płyt uszkodzonych(czytaj zarysowanych).problem w tym ,że płyta musi chociaż ruszyć.Chyba nazywało to się CD-ROLLER.
  • #7 249742
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    ja tam takie porysowane wkładam do CD
    i w programie CDBremse zwalniam napęd do prędkości razy 1 zczytuje na HDD i robie kopie na CD-R czasem pomaga a jak nie to myje ludwikiem pod woda szybko wycieram wkładam do odczytania z predkością razy 1(często pomaga ) jak ktoś to powtórzy to prosze dać znać
  • #8 251887
    Grus
    Poziom 2  
    To działa o ile płytka nie jest pęknięta,oddawałem kilkanaście płytek dvd porysowanych niemiłosiernie i wszystkie udało się odratować.Zobacz na www.czyszczeniedvd.pl
  • #9 252097
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Kolega
    Tomek11r
    ma rację ja też odzyskiwałem dawniej płyty polerując je a teraz się nie udaje -już wiem dlaczego

Podsumowanie tematu

✨ Profesjonalne usuwanie rys z płyt CD/DVD może przywrócić do działania oryginalne gry na PS2, o ile płyta nie jest poważnie uszkodzona, np. przez uszkodzenia warstwy odbijającej laser pod nadrukiem. Uszkodzenia tej warstwy, takie jak prześwitujące dziurki lub odpryski, są nieodwracalne i szlifowanie powierzchni nie pomoże. W przypadku starszych, tłoczonych płyt z dobrych wytwórni polerowanie i regeneracja mogą być skuteczne, co potwierdzają doświadczenia z płytami do PSX. Do polerowania stosuje się miękkie szmatki i pasty do lakierów samochodowych. Istnieją też programy do odzyskiwania danych z porysowanych płyt, np. CD-ROLLER czy CDBremse, które zwalniają prędkość odczytu i umożliwiają kopiowanie zawartości na nośniki CD-R. Usługa regeneracji działa, jeśli płyta nie jest pęknięta, a efekty mogą być trwałe, choć zależne od stopnia uszkodzeń. Przykładowa firma oferująca takie usługi to www.czyszczeniedvd.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA