logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się włącza, ale brak obrazu po podkręceniu karty graficznej

pover14 18 Cze 2006 14:14 1480 13
REKLAMA
  • #1 2739648
    pover14
    Poziom 10  
    Mam taki problem jak włączam komputer to niby wszystko ok ale na monitorze nic. Monitor jest ok a i jeszcze nawet nie piknie tak jak zawsze włącza sie 1 dioda a ta z hdd tylko mrugnie i nic. Kartę graficzną troszkę podkręciłem z systemu, prosze o pomoc. Normalnie jestem załamany
  • REKLAMA
  • #2 2739664
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    podaj więcej danych
    posprawdzaj połączenia kablowe
    przeinstaluj stery od karty graficznej
  • #3 2739746
    pover14
    Poziom 10  
    Dane komputera:grafika ATI radeon 9200se, procek athlon xp 2600, ram 256mb ddr płyta główna trudno określić. Połączenie na bank sprawne, i mam pytanie jak zainstalować nowe sterowniki jak nic nie ma na monitorze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2739753
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Jak bardzo Kolega podkrecil ta karte?Moze Kolega troche przesadzil i cos polecialo?Czy masz mozliwosc sprawdzenie tej karty na drugim kompie?

Podaj swoja konfiguracja.

Pozdro

Ps.Moze to byc takze awaria plyty

Dodano po 1 [minuty]:

A tak z ciekawosci jaki zasilacz?Marka oraz jak dlugo go Posiadasz

Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2739778
    pover14
    Poziom 10  
    Dane komputera:grafika ATI radeon 9200se, procek athlon xp 2600, ram 256mb ddr płyta główna trudno określić. Połączenie na bank sprawne, i mam pytanie jak zainstalować nowe sterowniki jak nic nie ma na monitorze
  • Pomocny post
    #6 2739800
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Co z tym zasilaczem?

Jezeli nie wchodzi nawet bios to sugerowalbym wyciagnac grafike i obejrzec ja a najlepiej przetestowac na innym kompie.

Mozesz takze zworka na plycie zresetowac bios.

Czy dzien wczesniej miales juz jakies problemy z kompem czy stlo sie to po podkreceniu grafiki?

Pozdro
  • Pomocny post
    #7 2739853
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    pover14 napisał:
    [...]płyta główna trudno określić.[...]
    Bzdura :!: Chyba, że ma kolega plomby na obudowie.
    Kolega _666_ pytał o zasilacz. Jeśli to nie jest ściśle strzeżona tajemnica, to prosimy o odpowiedź. Zresetuj też BIOS, jak radzi kolega _666_.
    W jaki sposób podkręcałeś grafikę? Programem czy poprzez podmianę BIOS-u karty?
    Czy bez włożonej karty komputer informuje o tym sygnałem dźwiękowym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 2740098
    luki233
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Najlepiej właśnie wyjmij baterie BIOS'u niech sie przeresetuje albo zewrzyj odpowiednie do tego zworki piny na płycie gł. Może to być k. grafiki ale ja miałem podobny problem gdy mi padła kość RAM.
    Sprawdź wszystko tak jak tutaj radzimy ;)
    pozdro
  • Pomocny post
    #9 2740102
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Zacznij od clear CMOS (poszukaj zworki na plycie glownej).
    Sprawdz jak wygladaja kondensatory na plycie glownej - moze sa wylane/napuchniete?
  • #10 2740317
    pover14
    Poziom 10  
    Witam dzięki za odpowiedzi. Niestety mam plomby na komputerze nic więcej nie wiem. Z tym podkręcaniem to troszkę nie pamiętam ile Mhz ale 5 fps poszło. Tylko teraz przypomniałem sobie ze to ustawiłem na takie jak było firmowo (wszystko z systemu)
  • #11 2740470
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak masz komputer zaplombowany,na gwarancji to nie kombinuj tylko zanieś do serwisu.
  • #12 2742782
    pover14
    Poziom 10  
    Do serwisu mi się nie opłaca bo musiałbym jechać dosyć daleko. A komputer kupiłem w supermarkecie za 800zł.
  • #13 2742797
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Bez otwarcia komputera nie będzie możliwości nic zrobić.
  • #14 2748617
    pover14
    Poziom 10  
    OK. Dzięki za odpowiedzi dałem kompa do naprawy.

Poprawiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu na monitorze po podkręceniu karty graficznej ATI Radeon 9200SE w komputerze z procesorem Athlon XP 2600 i 256 MB RAM DDR. Komputer włącza się, ale monitor pozostaje czarny, a diody sygnalizujące działanie dysku twardego migają nieregularnie. Użytkownik podkręcił kartę graficzną z poziomu systemu, jednak po przywróceniu ustawień fabrycznych problem nie ustąpił. Wskazano konieczność sprawdzenia zasilacza, resetu BIOS-u (clear CMOS przez zworkę lub wyjęcie baterii), testowania karty na innym komputerze oraz weryfikacji kondensatorów na płycie głównej. Zalecano także sprawdzenie pamięci RAM, gdyż podobne objawy mogą wskazywać na jej uszkodzenie. Ze względu na plombę gwarancyjną i brak możliwości samodzielnej naprawy, ostatecznie użytkownik zdecydował się oddać komputer do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA