logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Q-sonic radio – jak uruchomić i ustawić funkcję RDS po montażu w aucie?

drzagan 18 Cze 2006 18:05 1268 9
REKLAMA
  • #1 2740318
    drzagan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Q-sonic panowie co trzeba zrobić aby chodził RDS co wcisnąć ,jak był podpięty pod zasilacz, to czytał zamontowałem do auta ,to napis RDS tylko miga ,może ktoś z kolegów zna to radyjko ,ewntualnie instrukcje obsługi?.POZD...
  • REKLAMA
  • #2 2740339
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Takie *sonic-ki to wogóle cud że cokolwiek chodzą. Myślę że akurat tutaj to kwestia poziomu sygnału z anteny. Mrugający napis RDS może świadczyć że nie czyta na danej stacji sygnału RDSu bo stacja go nie nadaje a może w tym czasie szykać alternatywnej stacji do ustawionej i jej nie znajdować. A może wogóle masz słaby sygnał z anteny, może nie pracuje wzmacniacz w antenie... Z instrukcją może być problem, ja takich bezfirmówek praktycznie nie naprawiam bo tylko kłopoty z nimi są.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 2740383
    SlaweK
    Poziom 43  
    wniosek ? Antena....
    A co na kawałku drutu w aucie, jest lepiej ?
    Takie radia to królestwo zimnych lutów, może to właśnie Ci dokucza.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2740494
    SlaweK
    Poziom 43  
    A może po prostu żle podłączyłeś i wzmacniacz antenowy nie ma zasilania po odpowiednim przewodzie. Najczęsciej przewód sterujący anteną zasila wzmacniacz.

SławeK
  • REKLAMA
  • #8 2743407
    SlaweK
    Poziom 43  
    A może w tym modelu jest wzmacniacz fabryczny a nawet o tym nie wiesz i nie działa bo nie ma zasilania (od sterowania anteną automatyczną z oryginalnego radia a Ty tego nie podłączyłeś do nowego radia). BO skoro fabryczne radio odbierało to albo było czulsze albo mam rację...

SławeK
  • #10 2744784
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nie chodzi o antenę automatyczną ale o to że może być wzmacniacz, który jest zasilany plusem którym radio steruje anteną automatyczną. Nie każde radio miało to wyprowadzenie ale warto to sprawdzić zanim zapakujesz wzmacniacz bo może okazać się niepotrzebny.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Problem z funkcją RDS w radiu Q-sonic po montażu w samochodzie wynika najczęściej z niewystarczającego sygnału antenowego. Migający napis RDS oznacza, że radio nie odbiera sygnału RDS ze stacji lub próbuje znaleźć alternatywną stację bez powodzenia. Przyczyną może być słaba antena, brak zasilania wzmacniacza antenowego lub zimne luty w radiu. W przypadku fabrycznych instalacji antenowych często stosowany jest wzmacniacz antenowy zasilany sygnałem sterującym z radia, który w nowym radiu może nie być podłączony, co powoduje brak wzmocnienia sygnału. Użytkownik potwierdził, że problemem był zbyt słaby sygnał z anteny i planuje zakup wzmacniacza antenowego. W porównaniu do oryginalnego radia Forda, Q-sonic ma słabszą czułość głowicy, ale obsługuje odtwarzanie MP3, co fabryczne radio nie oferuje. Zaleca się sprawdzenie poprawności podłączenia przewodu zasilającego wzmacniacz antenowy oraz ewentualne zastosowanie wzmacniacza zewnętrznego, aby poprawić odbiór RDS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA