logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP 5 SI - jak przyspieszyć drukowanie plików PDF?

jolanta nile 18 Cze 2006 23:49 5760 9
REKLAMA
  • #1 2741684
    jolanta nile
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam

tak jak w temacie, bardzo powoli drukuje z pdf
    nawet do 2 minut przetwarza jedną stronę nim ja wydrukuje

Przyda sie każda rada

pozdrawiam jolka
  • REKLAMA
  • #2 2741973
    n-d-render
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    ten typ tak ma :)
    może pomogłaby dodatkowa pamięć
    pozdrawiam,
    n-d-render
  • REKLAMA
  • #3 2742225
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    jeszcze oprócz pamięci przydał by się POSCRIPT w drukarce
  • #4 2760603
    chmiel28
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Niestety dodatkowa pamięć nic nie pomoże (u mnie nie pomogła) więc lepiej nie wydawć niepotrzebnie kasy. Prawdopodobnie Poscript może coś zmienić lub inne sterownikie ale takich jeszcze nie znalazłem (mam HP ColorLaserJet 5M)
  • REKLAMA
  • #5 2762288
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Mam 5si , 24 MB RAM , Postscript i nie zauważyłem różnicy w szybkości drukowania z pdf-a czy .doc . Nie mogę potwierdzić czy "ten typ tak ma" , bo u mnie jest w porządku.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #6 2766591
    chmiel28
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A masz możliwość wyłaczenia Postscriptu. Ciekawi mnie to czy on coś daje przy wydrukach PDF. U mnie przesyła dane 3 min zanim zacznie drukować dotyczy to nie tylko PDF-ów ale i bitmap.
  • #7 2766839
    AruniA
    Poziom 2  
    podobny problem był w firmie w której pracuje niestety dodanie tylko ramu nie przynioslo efektu
  • #8 2767184
    jolanta nile
    Poziom 11  
    Witam

Prawdopodobnie wiem co i dlaczego, choć 99% pewności będę mieć jak wróci mój poprzedni dysk. Ponieważ uległ on uszkodzeniu (nie z mojej winy), został oddany do serwisu. Do jego powrotu jest włożony stary inny. Istnieje b. duże prawdopodobnieństwo, że system operacyjny nie działa zbyt dobrze na tym dysku.
    Niebawem napisze czy udało mi się rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam

jolka
  • #9 2829731
    jolanta nile
    Poziom 11  
    Witam :-)

Długo nie odpisywałam na temat, ponieważ (jak to w wakacje) mam mało pracy, a tym samym możliwości dokładnego sprawdzenia działania drukarki.
    Po wymianie dysku i zainstalowaniu systemu operacyjnego,
    jest widoczna zmiana w drukowaniu z pdf, ale to i tak jest to dość wolne drukowanie. Widocznie "ten typ tak ma" ;-)

Jeżeli uda mi się rozwązać ten problem to napewno napisze co i jak.

A tym czasem pozdrawiam

jolka
  • #10 13975167
    PiotrBobkiewicz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Aby drukowała szybko pdf musi być: w drukarce kość PostScript i jednocześnie na komputerze, z którego sie drukuje zainstalowany sterownik PPD Files: Hewlett-Packard: PostScript Printer Description (PPD) files that PostScript printer drivers use to print to PostScript devices.
    Tekst po angielsku wziąłem ze strony adobe.com, na której jest do pobrania plik hp.exe, będący sterownikiem. Wystarczy pobrać i jednokrotnie uruchomić.
    Link do tej strony: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=406

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP 5 SI charakteryzuje się bardzo wolnym drukowaniem plików PDF, gdzie przetwarzanie jednej strony może trwać nawet do 2 minut. W dyskusji wskazano, że dodatkowa pamięć RAM zwykle nie poprawia znacząco szybkości drukowania. Istotnym czynnikiem może być obecność kości PostScript w drukarce oraz zainstalowanie odpowiednich sterowników PPD na komputerze, co może przyspieszyć proces drukowania PDF. Niektórzy użytkownicy zauważyli, że nawet z PostScript i 24 MB RAM szybkość drukowania pozostaje niska, co sugeruje, że problem może być związany z samym modelem lub konfiguracją systemu operacyjnego. W jednym przypadku wymiana dysku twardego i reinstalacja systemu operacyjnego przyniosły poprawę, choć drukowanie nadal było stosunkowo wolne. Zalecane jest sprawdzenie sterowników oraz ewentualne wyłączenie lub włączenie obsługi PostScript, aby ocenić wpływ na szybkość drukowania. Link do sterowników PostScript można znaleźć na stronie Adobe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA