logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 5M - wolne drukowanie PDF, mimo modułu PostScript i 6MB RAM

Goraht 19 Maj 2007 23:22 4946 9
REKLAMA
  • #1 3902110
    Goraht
    Poziom 11  
    Witam. Mam pewien problem z drukarką HP LaserJet 5M. Kupiłem ją niedawno. Ogólnie rzecz biorąc jest sprawna, podłączona do komputera poprzez sieć - moduł JetDirect.

Gdy drukuję jakieś teksty z Worda drukarka drukuje z pełną szybkością wypluwając jedną kartkę za drugą. Gdy drukuję pdf'y pobiera jedną kartkę z bufora, drukuje ją, potem ładuje następną kartkę i dopiero drukuje. Powiedziano mi że jak dołożę do niej PostScript pdf'y będą śmigać jak powinny... otóż nie. Mam teraz w sumie (razem z modułem PostScript) 6MB pamięci w drukarce. Sterowniki ściągnięte ze strony HP (niby też z PS), a drukarka instalowana przez HP Install Network Printer Wizard 6.0.

Jakieś pomysły? Może gdzieś coś w konfiguracji mam źle ustawione? Albo za mało ram'u dla PS?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4256624
    simon83
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Zmien ustawienia na:
    Wlasciwosci -> Preferencje drukowania -> Tryb graficzny -> Raster.
  • REKLAMA
  • #3 4264727
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Obawiam ,ze niewiele jest do zrobienia.HP 4350 która ma wsparcie dla PDF,ów Kilkadziesiąt razy większą moc obliczeniową też się męczy nad pdf.Oczywiście wszystko zależy od samego pliku
  • #4 4264760
    krzysiup
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Sprawdź ile masz pamięci w drukarce, jej powiększenie może wiele dać. Ale najlepszym sposobem jest dołożenie PostScriptu. Można kupić go bardzo tanio, a całkowicie rozwiązuje problem powolnego drukowania PDF-ów. Oczywiście trzeba też zainstalować PostScriptowy sterownik ;-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4264761
    gr86
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    moim zdaniem chodźbyś nie wiadomo co robił zawsze bedzie prablem z pdf-ami bo nawet zauważ że jak dajesz pdf-a do drukowania to porozkompresowaniu zajmuje on dużo więcej nawet 100MB i zani zostanie taka pojemność przesłana do drukarki to musi upłynąć chwilka
    Pozdrawiam
  • #6 4269990
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Nie napisałeś z którego Adobe Acrobata drukujesz, domyślam się że z 7, jeżeli tak to drukuj z 5, powinno być dużo szybciej. Napisz czy pomogło.
  • #7 4313766
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Jeżeli o coś pytasz, i ktoś odpowiada na twoje pytanie, to wypadało by napisać czy problem rozwiązany, w przeciwnym wypadku nie uzyskasz dalszych podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 4659953
    Goraht
    Poziom 11  
    Problem właściwie nadal nie rozwiązany. Pamięć dołożona, PostScript również i żadnych efektów. Jedynie pomogło ustawienie trybu graficznego na raster, ale nadal drukowanie nie przebiega tak płynnie jak by się chciało. Zobaczę jeszcze czy może miałeś rację z tą wersją Acrobata.
  • #9 4662151
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Wersja Acrobata może pomóc, natomiast nie wierzę w jakiś cud z tym związany. Ta drukarka ma po prostu zbyt słaby procesor, a przetwarzanie pdf-ów wymaga sporej mocy obliczeniowej. Robiłem testy na różnych HP i zawsze szybkość drukowania pdf-ów była proporcjonalna do szybkości procesora drukarki. Drukarka HP8000 z pamięcią 160 MB potrafiła drukować jedną stronę z pdf'a przez około 2 minuty (skrajny przypadek, ale zdarzało się)
  • #10 4862649
    jakub_ok
    Poziom 10  
    witam,

Miałem podobny problem z Hp Color leserjet 5. Bez 36MB ramu nawet poscripta nie wykrywało. Jeżeli chodzi o Pdf`y, to powiem tak, karty sieciowe w tych drukarkach są bardzo wolne, ja np mam 1% obciązenia 10Mb/s przy przesyłaniu danych. Pdf`y posiadające jedynie tekst wydrukowywują sie płynnie. Obrazki przetwarzane są i komputer wysyła je w stanie surowym, wiec przesłanie ich pożera mnustwo czasu. Nic się na to nie poradzi. Jeżeli będziesz drukować pdf`y z niewielką ilością obrazków i dużą ilością tekstu, polecam zwiększyć ilość ramu, poprawi to płynność wydruków, chyba że pdf`y które drukujesz zawierają same obrazki wtedy nic to nie da.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wolnego drukowania plików PDF na drukarce HP LaserJet 5M wyposażonej w moduł PostScript i 6MB pamięci RAM, podłączonej przez sieć z modułem JetDirect. Drukowanie dokumentów z Worda odbywa się z pełną prędkością, natomiast PDF-y są drukowane bardzo powoli, z przerwami między kolejnymi stronami. Zalecane rozwiązania obejmują zwiększenie pamięci RAM, instalację sterowników PostScript oraz zmianę ustawień trybu graficznego na raster, co częściowo poprawia wydajność. Wskazano również, że wersja Adobe Acrobat używana do drukowania może mieć wpływ na szybkość – starsze wersje (np. Acrobat 5) mogą działać szybciej niż nowsze (np. Acrobat 7). Jednakże główną przyczyną wolnego drukowania PDF jest ograniczona moc obliczeniowa procesora drukarki oraz wolna karta sieciowa, co powoduje długie przetwarzanie i przesyłanie złożonych plików PDF, zwłaszcza zawierających obrazy. Zwiększenie pamięci RAM pomaga głównie przy dokumentach tekstowych, natomiast pliki PDF z dużą ilością grafik nadal będą drukowane wolno. Podsumowując, ograniczenia sprzętowe HP LaserJet 5M i specyfika plików PDF powodują, że całkowite wyeliminowanie problemu jest trudne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA