logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić taśmę serwisową do magnetowidu i jak dostroić głowice?

Mole100 13 Cze 2003 01:26 2063 8
REKLAMA
  • #1 247650
    Mole100
    Poziom 2  
    Potrzebuje pomocy 8)
    Czy mogę gdzieś kupić taką tasmę ...
    albo jak dostroić dwa magnetowidy stereofoniczne
    aby idealnie odtwarzały swoje nagrania
    (na razie muszę zmianiać ustawienia głowic ręcznie)
    Andrzej
    uwaga jestem tylko amatorem... :oops:
  • REKLAMA
  • #2 247786
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    A co tam dostrajać??!Co sie dzieje że masz taką potrzebe?W mvd stereo fonia jest też zapisywana na dysku wizyjnym.Opisz swój kłopot.
  • REKLAMA
  • #3 247938
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Jeżeli to są 2 różne magnetowidy - nigdy jakość dźwięku nie będzie identyczna. Jeżeli są to takie same modele to można się pokusić o kombinowanie. Ale nie polecam zmiany ustawiń amatorom [można sobie tylko zaszkodzić]. Najlepiej zaopatrz się w instrukcje serwisowe - tam będą opisane wszelkie mechaniczne i elektroniczne regulacje związane z fonią.
  • REKLAMA
  • #4 248059
    Mole100
    Poziom 2  
    mam Panasonic NV-HD680
    i JVC HR-S7700
    nagrywam raz na jednym czasem na drugim dogrywki
    i jeśli pomyle kasety to klapa zrywana jest synchronizacja obrazu a dźwięk jest przytłumiony
    pomyslałem :D że jak będę dysponował taką kasetą to dostroję ja albo serwis???
    i już...
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #5 248075
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Powiem ci tak. Kup oryginalną kasetę z filemem [w stereo ] albo wypożycz [ale ma być w miarę nowa i mało używana]. I zobacz jak idzie dźwięk na jednym i na drugim. Jezeli na którymś z nich będą jakieś odchyły od normy do oddaj do serwisu. Bo regulacja to jest półśrodek. Jeśli nikt w nim nie grzebał to powinno iść dobrze na obu. A jeżeli idzie na którymś źle to w wyniku zużycia ma niewłaściwe obroty, i każdy lepszy serwis przeprowadzi proste czynności konserwacyjne [w tym wymiana mocno zużytych elementów] i regulacja na koniec . Po tym powinien kilka lat iść dobrze. Tylko proszę uważnie wybierać serwis [bo nie każdy robi tak samo].
  • #6 249837
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Czy kolega Mole2 mówi o dzwięku STEREO zapisywanym dyskiem wirującym
    (DRUM)w głębszej warstwie taśmy magnetycznej po tej saamej ścieżce co wizja.
    Myślę że nie!
    Tu rozpatrujemy problem nieruchomej głowicy synchro i dzwięku mono.
    Z twojej wypowiedzi wynika że przeprowadzałeś zmiany ustawień tej głowicy wielokrotnie i pewnikiem na "oko" lub "słuch".
    Możliwe że oba VCR ustawiłeś w skrajnych wobec sibie parametrach.
    Jeśli chcesz ponieść minimalne koszty idź za radą kolegi stimorol.
    Natomiast jeśli masz czas to spóbój skorygować ten VCR, który oryginalną taśme odtwarza gorzej(niestety regulacja jest wilopunktowa;
    w poziomie, w pionie,w skosie i jednocześnie pociąga zmiany w układzie synchronizacji-ścieżkowania;punkt środkowy itp.).
    Jeśli uda sie uzyskać w miare zadawalający efekt zapisuj w trybie stereo wykorzystując inne głowice.
    Hej.
  • #7 250425
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Myślę ze jest to problem albo transportu taśmy albo ustawienia trackingu.
  • #8 254075
    Mole100
    Poziom 2  
    Problem okazał sie taki
    mam zniszczona rolkę dociskową gumową po lewej stronie taśmy
    u góry lekko zniszczona a ja bawiłem sie głowicami (moja głupota panowie)
    teraz rozsynchronizowałem resztę ale myslę że jak kupię rolkę
    może ktoś z Was ma taką część??? do NV-HD680
    to wszystko sie okarze
    a swoją drogą prosiłbym o instrukcje jak ustawić tor taśmy (uniwersalny od czego zacząć regulacje i krok po kroku)
    Andrzej
  • #9 254156
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Aby kupić rolkę dociskową trzeba najpierw ustalić jaki mechanizm jest w tym modelu. Podejrzewam, że jest to mechanizm K ale nie jestem pewien, moży być również Z. Sprawdź gdzie znajduje się silnik ładowania (LOADING MOTOR), jeżeli od spodu to jest K, jeżeli w górnej części to Z.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu dostrojenia głowic w dwóch magnetowidach stereofonicznych Panasonic NV-HD680 i JVC HR-S7700, aby uzyskać identyczną jakość dźwięku podczas odtwarzania i nagrywania. Użytkownik zauważył problemy z synchronizacją obrazu i przytłumionym dźwiękiem przy pomyleniu kaset. Zalecane jest korzystanie z oryginalnych lub mało używanych kaset oraz ewentualna wizyta w serwisie w celu przeprowadzenia konserwacji i regulacji, gdyż samodzielne zmiany ustawień mogą pogorszyć sytuację. Problem okazał się być uszkodzoną gumową rolką dociskową taśmy w modelu Panasonic NV-HD680, co wpływa na transport taśmy i synchronizację. Wskazano konieczność identyfikacji mechanizmu (np. typ K lub Z) w celu zakupu odpowiedniej rolki. Regulacja głowic jest wielopunktowa i wymaga precyzyjnego ustawienia w poziomie, pionie i skosie, co wpływa na ścieżkowanie i synchronizację sygnału. Zaleca się rozpoczęcie regulacji od toru taśmy i korzystanie z instrukcji serwisowych dla danego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA