logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC HR-S7500E - jak usunąć zakłócenia obrazu i poprawić jakość?

kshycho 10 Lut 2011 17:06 8496 15
REKLAMA
  • #1 9131923
    kshycho
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    Proszę mi powiedzieć czy jest jakaś szansa pozbycia się tych zakłóceń z obrazu jak na obrazku poniżej. JVC wyświetla obraz, który jest pochylony z lewo (górna część obrazu) i na dole ekranu jest takie pasek zakłóceniowy raz większy raz mniejszy, zależy od kasety. Znowu te same kasety na magnetowidzie Thomson VTH6320 są poprawnie wyświetlane lecz obraz jest za jaskrawy, ale wolę zgrywać przez JVC bo on ma wyjście S-Video a obraz nawet z kaset VHS jest dużo lepszy.
    Zdjęcie jak to wygląda na JVC:
    Zdjęcie menu JVC - tu obraz jest poprawny:
    Czy zaznaczone i opisane objawy na tym zdjęciu mogą psuć obraz?:

Proszę o jakieś porady, czy jestem w stanie to sam naprawić czy sprzęt musiałbym gdzieś jednak oddać?

I drugie pytanie, czy ktoś może posiada instrukcję do tego modelu ale w wersji PL, choć pewnie nie ma bo z tego co wiem tego modelu nie było w Polsce, no chyba że się mylę.
  • REKLAMA
  • #2 9137654
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Hm, cóż by Ci poradzić.
    Sprawdź :
    czy hamulec ( cięgno naciągu taśmy ) jest dobrze i nie za mocno naciągnięty,
    idlery ( kołki prowadzące taśmę ) są w dobrym położeniu i czy nie blokują ( rolki powinny swobodnie się obracać). Na górze idlerów są wkręty służące do regulacji opasania taśmy wokół bębna głowicy. Twój opis, że na dole jest pasek zakłóceniowy może świadczyć,że idler jest źle wyregulowany.Odtwórz kasetę i lekko wkręć lub wykręć wkręt. Będziesz widzieć przesuwający się pasek.
    Prawy talerzyk może za mocno zwijać taśmę.
    Powodzenia
  • #3 9138458
    andrzej c
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Jeśli mnie wzrok nie myli, to rolka prowadząca (ta, która dociska taśmę do wałka sinika capstan) ściąga taśmę w dół i ją zagina. Jeśli tak, to rolka do wymiany. I to trzeba zrobić w pierwszej kolejności.
    A może to tylko cienie i odbicia swiatła?
  • REKLAMA
  • #4 9138575
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Trzeba by wymienić rolkę dociskową następnie sprawdzić czy głowica fonii nie jest pochylona do przodu czy też do tyłu następnie czy słupki prowadzące taśmę po głowicy dobrze dochodzą do końca (w JVC często się zdarza ze od spodu wychodzi blokada i wtedy słupki źle się blokują). Trzeba też sprawdzić hamulec napinający taśmę.
  • #5 15160961
    szejker89
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Małe wykopalisko, ale mam identyczny problem w JVC HR-S7000. Na górze obraz jest odchylony w lewo, a u dołu jest "rozmazany" pasek. Regulowałem Idlery, lecz było tylko gorzej, więc zostawiłem je w pozycji pierwotnej. Jak sprawdzić resztę rzeczy? Może autor poradził sobie z tym problemem?
  • REKLAMA
  • #6 15168965
    szejker89
    Poziom 14  
    Też zauważyłem, że przy niektórych kasetach obraz jest prosty, ale pasek na dole i tak zostaje. Będę szukał rolki, zobaczymy czy to coś pomoże.
  • #7 15487873
    szejker89
    Poziom 14  
    Rolkę wyczyściłem preparatem do odnawiania gumy, zeszła z niej ta śliska warstwa. Ale w obrazie dalej żadnej różnicy. Kręciłem jeszcze śrubami od regulacji taśmy z lewej i prawej strony głowicy i było tylko gorzej.
    Czy ktoś wie, jak pozbyć się tego problemu? A może to normalna rzecz przy daremnej jakości kasetach VHS? Po podłączeniu do TV obraz jest w porządku bo skaluje i ucina rogi.
  • #8 15500682
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Proszę sprawdzić palcem czy teflonowe rolki na idlerach kręcą się swobodnie. Jeśli nie ( mogą być zabrudzone w środku ) to należy lekko wyciągnąć szczypcami górne śrubki i wlać kilka kropel spirytusu celem przeczyszczenia.
  • #9 15836263
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Witam, z ciekawości sprawdzę u siebie czy mi nic nie ucina (mam HR-S7500)

Pytanie z innej beczki. Czy ten HR-S7500 ma TBC ? Czy TBC poprawia znacząco jakość obrazu ?
  • REKLAMA
  • #10 15851807
    liseczq
    Poziom 21  
    Witam

Sprawdziłem u siebie - mam identyczny problem. U dołu pasek z zakłóceniami i pochylony obraz.

Magnetowid: JVC HR-S7500.

Ktoś ma pomysł jak to ugryźć ?
  • #11 15904715
    liseczq
    Poziom 21  
    Nikt nie wie co można zrobić aby usunąć ten problem ?
  • #12 15907870
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Może pójdżmy w innym kierunku. Nie wiem czy w tym modelu na plytce kapsztan motor znajduje się elektrolit około 3 mikro faradow, jeśli jest to wymień. Być może to będzie główna przyczyna.
  • #13 15914282
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    Tak pochylony obraz jest najczęściej spowodowany błędami czasowymi impulsów synchronizacji w zespolonym sygnale CVBS wytwarzanym przez magnetowid. Powodów takiego stanu rzeczy jest wiele, i sporo można by pisać o ich genezie, ale najważniejsze że NIE SĄ ONE DO WYELIMINOWANIA na drodze naprawy /regulacji VCR'a. Aby sprawdzić czy problem ten dotyczy błędów czasowych zrób prosty test. Włącz sobie podgląd obrazu poprzez kartę przechwytującą, otwórz magnetowid (niekiedy trzeba wyłączyć światło, bo mogą zadziałać czujniki końca taśmy), bardzo delikatnie przyhamuj palcem za górną krawędź wirujący bęben wizyjny obserwując ekran. Jak obraz będzie falował i odchylał się lewo-prawo to na 100% są to błędy fazowe.

Eliminacja błędów czasowych w studiach telewizyjnych realizowana jest na drodze cyfrowych korektorów TBC. W zastosowaniach amatorskich niekiedy wystarcza aktywacja we właściwościach filtra przechwytującego kontrolki "Wejście magnetowidu"

W moich kartach te kontrolki są nieaktywne bo obie karty mają domyślnie ustawione szerokie stałe czasowe łapania synchronizacji, jednak większość typowych framegrabberów kontrolki te ma aktywne, a ich zaznaczenie znacząco poprawia geometrię przechwytywanego obrazu.

Pozdrawiam. . .
  • #14 15929963
    liseczq
    Poziom 21  
    Już mam rozwiązanie...

Kupiłem magnetowid z TBC (też JVC). Po włączeniu TBC zagięty górny prawy róg robi się prosty i znikają zniekształcenia z dołu ekranu.

Chce ktoś porównanie na zdjęciach ?
  • #15 16334416
    szejker89
    Poziom 14  
    Niestety nigdzie nie mogę dostać sprawnej rolki docisku taśmy. Taśma się zagina, a sama rolka ma bardzo duże luzy na boki, prawdopodobnie uszkodziło się łożysko.
    Ale po głowicy taśma idzie idealnie. W niektórych kasetach obraz krzywi, zazwyczaj w oryginalnych, a taśmy z nagraniami z TV są prawie idealne. Co do karty przechwytującej obraz, jest z nią problem. Posiadam kartę "DVD EZMaker 7 C039 - AVerMedia". Działa ona tylko z programem dołączonym na płycie i z programem TotalMedia dołączonego do tunera TV Media-Tech. W programach Sony Vegas lub choćby w windowsowym Movie Maker pojawia się komunikat, że karta jest aktualnie wykorzystywana w innym programie. I nigdzie nie mogę wejść w ustawienie o którym mówi Atreyu.
  • #16 16346612
    liseczq
    Poziom 21  
    To zagięcie w górnym prawym rogu to nie wina mechaniki. Mechanizmy z Hi-endowych JVC oraz Panasonic potrafią nakręcić duże przebiegi bez usterek.

Miałem kilka zwykłych VCR i to zagięcie występowało w każdym. Kup jakiś magnetowid z TBC i zobaczysz jak ładnie wyprostuje Ci ten róg.

TBC w Panasonicu jest OK, ale w JVC działa dużo ostrzej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaniem kaset VHS na magnetowidzie JVC HR-S7500E, gdzie obraz jest pochylony w lewo, a na dole ekranu pojawia się zakłóceniowy pasek. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny i rozwiązania, takie jak sprawdzenie regulacji idlerów, wymiana rolki dociskowej, oraz kontrola głowicy fonii. Użytkownicy zauważają, że problemy mogą być związane z błędami czasowymi impulsów synchronizacji, które mogą być eliminowane przez zastosowanie cyfrowych korektorów TBC. Niektórzy użytkownicy potwierdzają, że zakup magnetowidu z TBC poprawił jakość obrazu. Wskazówki dotyczą również czyszczenia teflonowych rolek oraz regulacji hamulca napinającego taśmę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA