logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z obrazem i dzwiekiem na New Star ST-202 (Ferguson)

syfrowicz+ 19 Cze 2006 20:57 1448 7
REKLAMA
  • #1 2744225
    syfrowicz+
    Poziom 11  
    3 dni temu byla duza burza. Wylaczylem tuner z pradu, ale nie odlaczylem od niego anteny. Nastepnego dnia wlaczam do pradu i obraz jakos plywa i jest bardzo slabej jakosci, a zamiast dzwieku slysze jakies harczenie. Zarowno na chinchach, zlaczu euro do tv i zlaczu euro do vcr (magnetowid) jak i przez modulator RF.
    Moj tuner to NEW STAR St-202 M (klon Ferdka 3018) podlaczony do konwertera TWIN firmy Golden Interstar.
    Wgralem nowy soft, liste i klucze, ale dalej to samo! Co mam robic? Niestety nawet nie wiem gdzie jest serwis New Starow :(

Co ciekawe moj drugi tuner (DBOX2) dziala bez problemu, a byl podlaczony do tej samej anteny.

Czytalem, ze to moze byc uklad 4053. Ale ja nawet nie mam obrazu na zlaczu EURO VCR :( Co zrobic, zeby mi chociaz jedno wyjscie dobrze dzialalo w tunerze? Jestem raczej elektronikiem amatorem. Proste uklady moge sam wymienic, ale smd to dla mnie hardkor. Najwyzej moge jakis uklad nozem wyciac :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2744255
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    no wlasnie wymien ten przełącznik 4053,bo moze byc uwalony.czesty przypadek w ferdkach.pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2744267
    syfrowicz+
    Poziom 11  
    Rozkrecilem go i widze, ze mi te 2 kondziorki c16 i c17 napuchnely :(

A jak go wytne, to wystarczy zeby dzialalo chociaz 1 wyjscie dobrze?
    Jakie oznaczenia maja te 2 kondensatory?
    Ktos ze Szczecina chce sie tym zajac? Bo ja to wyciac uklad dam rade i wymienie te kondziorki, ale wlutowac smd to juz bedzie dla mnie hardkor.
  • REKLAMA
  • #4 2744455
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    skoro masz problem z smd to lepiej daj komus do naprawy inaczej mozesz bardziej uwalic maszyne,ale kondensatory wymien.moze to one powodują.pozdro
  • #5 2768408
    syfrowicz+
    Poziom 11  
    Czy ktos ze Szczecina chcialby sie tym zajac? Bo ja jednak sam napewno nie dam rady :(
  • #6 2771639
    romipop
    Poziom 13  
    jeśli wytniesz scalak 4053 jedno euro powinno działać -ja wycinałem cążkami do paznokci :D ,tylko wymień te kondensatory (najlepiej wszystkie).Kondensatory są 2 szt. 10 V 1000µF na płytce zasilania i 1szt . 16V 1000µF na płycie głównej .

pozdr
  • REKLAMA
  • #7 2774931
    figus2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Bez scalaka euro nie dziala, przynajmniej u mnie.
  • #8 2774978
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Bez tego układu nie będzie działać wyjście TV natomiast VCR jak najbardziej

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy tuner New Star ST-202 M (klon Ferguson 3018) zaczął mieć problemy z obrazem i dźwiękiem – obraz jest słabej jakości i „pływa”, a dźwięk to harczenie. Problem występuje na wszystkich wyjściach: chinch, euro do TV, euro do VCR oraz przez modulator RF. Wgranie nowego oprogramowania, listy i kluczy nie pomogło. Drugi tuner (DBOX2) podłączony do tej samej anteny działa poprawnie. Podejrzenie padło na uszkodzony układ scalony 4053, który jest częstą usterką w tunerach Ferguson. Po rozkręceniu tunera zauważono napuchnięte kondensatory C16 i C17. Zalecane jest wymienienie układu 4053 oraz kondensatorów elektrolitycznych (2 sztuki 10 V 1000 µF na płytce zasilania i 1 sztuka 16 V 1000 µF na płycie głównej). Usunięcie układu 4053 może przywrócić działanie przynajmniej jednego wyjścia euro (VCR), jednak bez tego układu wyjście TV nie będzie działać. Wymiana SMD jest trudna dla amatora, dlatego sugerowano oddanie tunera do serwisu lub osoby z doświadczeniem w lutowaniu SMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA