Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sat ferguson af3018se brak wizji

h jaworski 20 Cze 2006 13:38 1703 9
  • #1 20 Cze 2006 13:38
    h jaworski
    Specjalista AGD

    trafił mi się tuner jak w temacie który ma brak wizji i grafiki też nie ma (ciemny obraz) , za to głos jest normalnie można też przełączać kanały może ktoś podpowie od czego zacząć naprawę

    0 9
  • #2 20 Cze 2006 13:53
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda

    sprawdz kabel euro moze cos sie urwalo,albo wymien układ cd4053.pozatym nic nie napisałes czy na innych telewizorach masz tak samo i czy kabel euro zmieniałes,a moze podłączasz go przez RF.

    0
  • #3 20 Cze 2006 14:00
    h jaworski
    Specjalista AGD

    kabel wykluczony na innych tv to samo z modulatora tak samo nie ma wizji sprawdzę teraz układ czy do niego dochodzi sygnał
    na układzie cd4053 nie ma żadnej treści obrazu
    po podłączeniu tv przez RGB pokazała się grafika tylko ma zerwaną synchronizację

    0
  • #4 20 Cze 2006 15:31
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda

    wiec załaduj nowy soft zanim zaczniesz cokolwiek lutowac.pozdro

    0
  • #5 20 Cze 2006 15:53
    h jaworski
    Specjalista AGD

    nie wydaje mi śię zeby to była kwestia softu na tranzystorach Q681 Q671 Q661 jest treść grafiki ale nie ładna faluje na tranzystorze Q651 nie mam żadnej treści wygląda mi to tak jakby sygnały RGB które wychodzą z tranzystów Q681 671 i 661 były w miarę dobre ale na Q651 który wygląda że miał by nieść sygnał composit video na ma treści dlatego też jest zerwane synchro bo też jak w menu wyłączę RGB to sygnał na tych pracujących tranzystrach też się traci ale na Q651 nie ma nigdy sygnału

    0
  • #6 20 Cze 2006 16:47
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda

    to sprawdz co jest na bazie Q651 i skąd ten trnzystor jest sterowany.nie mam w tej chwili wglądu do schematu więc mam problem przeanalizować to.moze procek nie podaje stanu wysokiego lub niskiego na jakis klucz tranzystorowy.

    0
  • #7 20 Cze 2006 16:51
    h jaworski
    Specjalista AGD

    sygnał na bazę idzie właśnie z cd4053 z nóg 12 i 14 a cały problem powstał po burzy ja znowu podejżewam że to procek nie podaje sygnału compozit ale też nie mam schematu

    0
  • #8 20 Cze 2006 20:38
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda

    przed chwilą przyszla mi ta sama usterka tylko w newstar ST202.totalny brak wizji i foni.wymienilem 2 elka 1000µ w zasilaczu obraz pojawil sie,ale strasznie matowy.potem wymienilem 4053 no i naszczescie chodzi jak nowy.dodam ze to klon 3018 bez modulatora.ten tez byl po ostatniej burzy.pozdro

    0
  • #9 21 Cze 2006 10:21
    h jaworski
    Specjalista AGD

    tylko problem w tym że na 4053 nie mam żadnego sygnału a jeżeli przez niego przechodzi wizja to przynajmniej na wejściu powinien być jakiś sygnał

    0
  • #10 21 Cze 2006 12:34
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ja tez na oscyloskopie nic nie widzialem na 4053.to tylko tak na szybko podlaczylem oscyloskop.wymiana tego scalaka trwala okolo 10min.jesli go wymienisz to stracisz ewentualnie 10min.wczoraj tak postawilem maszyne,a 2 tygodnie temu 3 i nie bawilem sie w pomiary i pdlaczanie oscyloskopu.pozdro.

    0