logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić sprawdzoną antenę do odbioru TVN naziemnego?

markode 20 Cze 2006 09:07 2854 9
REKLAMA
  • #1 2745496
    markode
    Poziom 23  
    Ocena: 140
    Witam gdzie moge kupic dobra antene do odbioru programu TVN naziemnego potrzebuje do anten zbiorczych dlatego wazne jest zeby byla sprawdzona i dobrej jakosci
  • REKLAMA
  • #2 2746061
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    "gdzie moge kupic dobra antene do odbioru programu TVN naziemnego ".
    Podaj więcej informacji: miejscowość, numer kanału na którym jest nadawany TVN, odległość od nadajnika...
  • REKLAMA
  • #3 2748961
    markode
    Poziom 23  
    Ocena: 140
    Witam kanal jest 33 nadajnik jest e Opolu do nadajnika z glogówka mam 40km
  • #4 2748964
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Generalnie program TVN jest nadawany na całą polskę, więc odbierze go każda antena naziemna. No tylko nie kupuj jakiegoś shitu za 10zł bo jeśli wogóle będzie odbierać jakieś kanały, to napewno jakość obrazu będzie mierna (wiem z doświadczenia).
  • #5 2749003
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    "Generalnie program TVN jest nadawany na całą polskę, więc odbierze go każda antena naziemna"
    Skąd posiadasz taką informację. Jest ona oczywiście nieprawdziwa. TVN ma nadajniki tylko w kilku dużych miastach i są one małej mocy? Kup wieloelementową antenę na zakres UHF (21÷60).
  • REKLAMA
  • #7 2750400
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Krzychu7 wiem że TVN ma nadajniki tylko w dużych miastach, ale nie są one chyba tak bardzo słabe. Swego czasu podrużowałem po całej polsce (duże miasta i wsie) w przyczepie campingowej, miałem na niej zamontowaną antenę naziemną i nie miałem praktycznie żadnego problemu z odbiorem tej stacji.
  • #8 2751462
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 305
    trzeba kupic antene nie szerokopasmowa -bo nie jezdzi -stacjonarna i najlepiej taka waskopasmowa na to pasmo z 33 kanalem.
    N ie ma potrzeby,zeby meczyc telewizor i siebie polowaniem na kanal 33.
    Kierunek jest znany ,odleglosc tez -mozna sie dobrze wsrzelic waskopasmowa antena i to bedzie dobre...
  • REKLAMA
  • #9 2751507
    nuk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zerknij na anteny w Dipol, chyba coś z anten Yagi.
    40 km to nie dużo, tylko moc nadajnika chyba słaba, albo przeszkody.
  • #10 2751914
    barmir
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    TVN w Opolu ma w koncesji 1 kW ERP, 40 km to za daleko , moim zdaniem Głogówek jest po za zasięgiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu sprawdzonej anteny do odbioru programu TVN naziemnego, z uwzględnieniem warunków odbioru w miejscowości Głogówek, około 40 km od nadajnika w Opolu na kanale 33. TVN nadaje na wybranych kanałach UHF (21-60) i posiada nadajniki o ograniczonej mocy, co wpływa na zasięg odbioru. Zalecane jest stosowanie anteny wąskopasmowej, dostrojonej do kanału 33, zamiast szerokopasmowej, aby uzyskać lepszą jakość sygnału. Przy odległości 40 km od nadajnika o mocy 1 kW ERP odbiór może być problematyczny, zwłaszcza przy przeszkodach terenowych. Wskazano na anteny typu Yagi dostępne w sklepach takich jak Dipol. Unikać należy tanich anten niskiej jakości, które mogą powodować słabą jakość obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA