Witam gdzie moge kupic dobra antene do odbioru programu TVN naziemnego potrzebuje do anten zbiorczych dlatego wazne jest zeby byla sprawdzona i dobrej jakosci
"gdzie moge kupic dobra antene do odbioru programu TVN naziemnego ".
Podaj więcej informacji: miejscowość, numer kanału na którym jest nadawany TVN, odległość od nadajnika...
Generalnie program TVN jest nadawany na całą polskę, więc odbierze go każda antena naziemna. No tylko nie kupuj jakiegoś shitu za 10zł bo jeśli wogóle będzie odbierać jakieś kanały, to napewno jakość obrazu będzie mierna (wiem z doświadczenia).
"Generalnie program TVN jest nadawany na całą polskę, więc odbierze go każda antena naziemna"
Skąd posiadasz taką informację. Jest ona oczywiście nieprawdziwa. TVN ma nadajniki tylko w kilku dużych miastach i są one małej mocy? Kup wieloelementową antenę na zakres UHF (21÷60).
Krzychu7 wiem że TVN ma nadajniki tylko w dużych miastach, ale nie są one chyba tak bardzo słabe. Swego czasu podrużowałem po całej polsce (duże miasta i wsie) w przyczepie campingowej, miałem na niej zamontowaną antenę naziemną i nie miałem praktycznie żadnego problemu z odbiorem tej stacji.
trzeba kupic antene nie szerokopasmowa -bo nie jezdzi -stacjonarna i najlepiej taka waskopasmowa na to pasmo z 33 kanalem.
N ie ma potrzeby,zeby meczyc telewizor i siebie polowaniem na kanal 33.
Kierunek jest znany ,odleglosc tez -mozna sie dobrze wsrzelic waskopasmowa antena i to bedzie dobre...
✨ Dyskusja dotyczy zakupu sprawdzonej anteny do odbioru programu TVN naziemnego, z uwzględnieniem warunków odbioru w miejscowości Głogówek, około 40 km od nadajnika w Opolu na kanale 33. TVN nadaje na wybranych kanałach UHF (21-60) i posiada nadajniki o ograniczonej mocy, co wpływa na zasięg odbioru. Zalecane jest stosowanie anteny wąskopasmowej, dostrojonej do kanału 33, zamiast szerokopasmowej, aby uzyskać lepszą jakość sygnału. Przy odległości 40 km od nadajnika o mocy 1 kW ERP odbiór może być problematyczny, zwłaszcza przy przeszkodach terenowych. Wskazano na anteny typu Yagi dostępne w sklepach takich jak Dipol. Unikać należy tanich anten niskiej jakości, które mogą powodować słabą jakość obrazu. Wygenerowane przez model językowy.