logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się systemu podczas oglądania filmów na VIA K7VTA3, Athlon 1.2GHz

Mariusz Wiśniewski 20 Cze 2006 17:23 1865 21
REKLAMA
  • #1 2747066
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam,

Komputer kupiłem jakieś 4 lata temu i od tamtej są pory z nim problemy :|. Problem występuje podczas oglądania i konwertowania plików filmowych. Podczas jednego filmu system zawiesza się jakieś 5 razy :cry:. Przekonwertowanie pliku avi do formatu mpeg jest przaktycnie nie możliwe, bo już po 5. minutach zwiecha... Do tego wszystkiego wyschły kondensatory, dzisiaj wymieniłem 5 napuchniętych. Myślałem, że problem zniknie, ale niestety cały czas jest to samo...

Bardzo Proszę o udzielenie mi porady w czym może tkwić problem...

Podaję konfigurację sprzętową:

Płyta Główna: VIA K7VTA3
    Procesor: AMD Athlon 1.2GHz
    Karta Grafiki: NVIDIA GeForce2 MX/MX400
    Pamięć RAM: 2*128MB DRAM
    Dysk Twardy: Seagate Barracuda 80GB
    Karta Dźwiękowa: SB Live!
    Zasilacz: CODEGEN 250X1
    System: Windows XP Professional
    DirectX: 9.0c

Dodam, że wcześniej miałem kartę graficzną NVIDIA GeForce2 MX200, oraz zasilacz noname 235W i problem również występował...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2747076
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Moze najwyzszy czas zmienic zasilacz lu chociaz go skontrolowac.Codegen wytrzymal 4 lata?

Pozdro
  • #3 2747121
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Jak wyżej napisałem - zasilacz zmieniłem niedawno, a poza tym problem występuje od początku, więc zasilacz był nowy i problem również występował...
  • #4 2747157
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Zmierz miernikiem napiecia zasilacza,sprawdź temperatury w komputerze,przetestuj pamięć Memtestem.
  • #5 2747238
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    Napięcia na Molex'ie pod obciążeniem:

- 4.92V
    - 12.42V.

Temperatura Procesora około 45 - 55°C.

MemTest chodzi, jak narazie 0 błędów...
  • #6 2747290
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jak sprawa z kodekami? najlepiej odinstalowac wszystkie i zainstalowac tylko fddshow ostatnią wersje.Zbyt duzo kodeków tez powoduje bałagan i problemy.
  • REKLAMA
  • #7 2747310
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Może to być również (lecz niekoniecznie) wina słabej karty graficznej. Jak możesz to wsadź lepszą, choćby gf4.
  • #8 2747326
    deboo
    Poziom 18  
    masz za mało ramu sprzedaj ten szit co masz i kup przynajmniej jedna kość 512MB.....
  • #9 2747675
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    tronic1 napisał:
    Jak sprawa z kodekami? najlepiej odinstalowac wszystkie i zainstalowac tylko fddshow ostatnią wersje.Zbyt duzo kodeków tez powoduje bałagan i problemy.

Kodeki jakie używam to ACE Mega CoDecS Pack, więc spróbuje zrobić tak jak mówisz...

Lestat napisał:
    Może to być również (lecz niekoniecznie) wina słabej karty graficznej. Jak możesz to wsadź lepszą, choćby gf4.

deboo napisał:
    masz za mało ramu sprzedaj ten szit co masz i kup przynajmniej jedna kość 512MB.....

Przecież 256MB 4 lata temu to było sporo, więc nie sądzę, żeby do oglądania filmów nie wystarczyło... Kumpel ma procesor 400MHz, 64MB RAM i filmy mu się nie wieszają...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2747867
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Cytat:
    Czy te napiecia byly mierzone podczas pracy jakiejs wymagajacej aplikacji

Cytat:
    Napięcia na Molex'ie pod obciążeniem:

Pewnie się nie doczytałeś: Napięcia na molexie, mierzone pod obciążeniem
  • #11 2747888
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Moze cos sie przegrzewa?Pamieci,karta graficzna?
    Sadzac po temeraturze albo ma Kolega slaby cooler na procu albo brak wentyli w obudowie.

Moge zapytac jakich aplikacji Uzywales podczas pomiaru napiecia?Moze zasilacz daje "dobre" napiecia ale czasami skacza na tyle wysoko,ze komputer sie zawiesza.

Czy elektrolity,ktore wymieniles byle LOW ESR?

Pozdro
  • #12 2748037
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    _666_ napisał:
    Witam

Moze cos sie przegrzewa?Pamieci,karta graficzna?
    Sadzac po temeraturze albo ma Kolega slaby cooler na procu albo brak wentyli w obudowie.

Wątpie, żeby coś się przegrzewało, na początku rzeczywiście było słabe chłodzenie procesora, ale teraz założyłem potężny cooler. Oryginalnie karta graficzna nie posiadała wentylatora, lecz ja go założyłem...

_666_ napisał:
    Moge zapytac jakich aplikacji Uzywales podczas pomiaru napiecia?Moze zasilacz daje "dobre" napiecia ale czasami skacza na tyle wysoko,ze komputer sie zawiesza.

Napięcia mierzyłem podczas oglądania filmu, ale wtedy akurat system się nie zawisił, dokonam jeszcze pomiaru podczas konwersji...

_666_ napisał:
    Czy elektrolity,ktore wymieniles byle LOW ESR?

Jeżeli chodzi o wymienione kondensatory to są one z kategorii "Do płyt głównych", więc parametry mają bardzo dobre...

Po dokonaniu pomiarów napięcia podczas 100% użycia przedstawie tu wyniki.

Pozdrawiam
  • #13 2748157
    DRAGONGT
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Ja bym ci radził tak jak kolega tronic1 odistaluj wszystkie kodeki jakie masz i zainstaluj tylko jedne, wtedy zobacz czy to coś da. To dotyczy oglądania filmów.
    Jeśli chodzi ci o konwertowanie filmów musisz mieć lepszy sprzęt bo nawet jeśli ci pójdzie będziesz bardzo długo czekał jak to się skończy. Do takich rzeczy jest potrzebne dużo ramu i bardzo dobry procek z dużą mocą obliczeniową np. Pentium P4.
    Pozdro dla wszystkich.
  • #14 2748315
    deboo
    Poziom 18  
    Mariusz wiśniewski
    Taki komputer ogólnie nie nadaje sie zbytnio do oglądania filmów bo wbrew pozorom są to bardzo wymagające aplikacje...
    Nawet wiele nowszych komputerach spotykałem się z zacinaniem się filmu także z takim sprzętem proszę sie nie dziwić.
  • REKLAMA
  • #15 2748490
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    deboo napisał:
    Taki komputer ogólnie nienadaje sie sbytnio do oglądania filmów bo wbrew pozorą są to bardzo wymagające aplikacje
    co Ty za bajki opowiadasz ? sprzęt jaki posiada autor postu przy oglądaniu filmów wykorzystywany jest w hm.. 40 % ? (z AC3 może w ponad 70 %). Jeśli komputer nie spełniałby wymagań to w żaden sposób nie ma prawa się zawiesić. Niestety mój post nie wnosi niczego mądrego, ale też takiego typu postów nie popuszcze...
  • #16 2748891
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam !
    Szanowny kolego Mariusz Wiśniewski jeśli sobie nie uświadomisz tego że i przedtem i teraz posiadasz nieodpowiedni zasilacz do swego komputera i to on był, jest przyczyną części Twych przypadłości.
    Nadmienię że to „ON” jest winowajcą że w płycie musiałeś wymieniać elektrolity i póki to nie dotrze do Ciebie nie mamy o czym dyskutować !
    Powiem opierając się na Twych słowach że wymieniłeś nie wszystkie elektrolity jakie były potrzebne do wymiany ( pomijam fakt że nie wiem jak to zrobiłeś ) wymiana polega na wymienieniu każdego elektrolitu w danej gałęzi i to bez względu na jego wynik przy oglądaniu i kwalifikacji danego elektrolitu do wymiany ( każda gałąź jest połączona równolegle to znaczy każdy z elektrolitów ) i tylko wymiana wszystkich może być skuteczna.
    Dodam taką ciekawostkę miałem dość ciekawy przypadek komputer chodził dobrze oprócz zwisów podczas oglądania filmów wymiana elektrolitów definitywnie załatwiła sprawę (widać było uszkodzone tylko dwa z nich) oczywiście wymieniłem wszystkie w danej gałęzi.
    Oczywiście w Twym przypadku może jeszcze dochodzić jakość napięć w zasilaczu i na starym jaki i na nowym starym zasilaczu , ale to już pewno nie będzie w stanie do Ciebie dotrzeć .
    Pozdrawiam i odwołuję się do tego co napisałem by to nie zostało napisane na daremnie ! :D
  • #17 2748967
    deboo
    Poziom 18  
    kolego wisniewski skoro wiesz lepiej co jest nie tak to po co zakłądasz temat ?? przecież taki spec z ciebie....
  • #18 2749283
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    TONI_2003 napisał:
    Szanowny kolego Mariusz Wiśniewski jeśli sobie nie uświadomisz tego że i przedtem i teraz posiadasz nieodpowiedni zasilacz do swego komputera i to on był, jest przyczyną części Twych przypadłości.
    Nadmienię że to „ON” jest winowajcą że w płycie musiałeś wymieniać elektrolity i póki to nie dotrze do Ciebie nie mamy o czym dyskutować !

W takim razie tylko jak uzbieram fundusze, to wybiorę się do sklepu po nowy zasilacz...

TONI_2003 napisał:
    (...) wymiana polega na wymienieniu każdego elektrolitu w danej gałęzi i to bez względu na jego wynik przy oglądaniu i kwalifikacji danego elektrolitu do wymiany ( każda gałąź jest połączona równolegle to znaczy każdy z elektrolitów ) i tylko wymiana wszystkich może być skuteczna.

W załączniku umieściłem zdjęcie płyty głównej, na czerwono zaznaczyłem wymienione kondensatory, które prawdopodobnie tworzą jedną gałąź. Na zielono zaznaczyłem kondensator, który zapewne tworzy gałąź wraz z sąsiadującym ponżej kondensatoram... Czy radzisz mi wymienić wszystkie?

TONI_2003 napisał:
    (...) ale to już pewno nie będzie w stanie do Ciebie dotrzeć .

Czemu tak mówisz, w końcu to Ty jesteś specjalistą a ja uczniem, więc jestem Ci bardzo wdzięczny za odpowiedź i zrobie tak jak mówisz.

deboo napisał:
    kolego wisniewski skoro wiesz lepiej co jest nie tak to po co zakłądasz temat ?? przecież taki spec z ciebie....

Czy ja powiedziałem, że wiem co jest nie tak? Przeczytaj poprzednie posty zanim coś napiszesz... Za to Ty jesteś niezły spec - twierdząc, że taka konfiguracja sprzętowa nie nadaje się do oglądania filmów...

Tak jak mówiłem, wczoraj dokonałem pomiarów napięcia na Molex'ie przy oglądaniu filmu, komputer odziwo się nie zawiesił, napięcie było stabilne i wynosiło 4.86V a temperatura procesora 53°C. Dzisiaj jak włączyłem komputer z podłączonym miernikiem - to zauważyłem dość duże skoki napięć, nawet od 4,68 do 4,9V. Mam wrażenie, że napięcie rośnie wraz z czasem od uruchomienia komutera...

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Zawieszanie się systemu podczas oglądania filmów na VIA K7VTA3, Athlon 1.2GHz Płyta.jpg (150.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #19 2749512
    TONI_2003
    Moderator
    Cytat:
    W załączniku umieściłem zdjęcie płyty głównej, na czerwono zaznaczyłem wymienione kondensatory, które prawdopodobnie tworzą jedną gałąź. Na zielono zaznaczyłem kondensator, który zapewne tworzy gałąź wraz z sąsiadującym ponżej kondensatoram... Czy radzisz mi wymienić wszystkie?

TONI_2003 napisał:
    (...) ale to już pewno nie będzie w stanie do Ciebie dotrzeć .

Czemu tak mówisz, w końcu to Ty jesteś specjalistą a ja uczniem, więc jestem Ci bardzo wdzięczny za odpowiedź i zrobie tak jak mówisz.

1. Masz miernik więc dokładnie sprawdź mierząc na (+) jaki z jakim jest w danej gałęzi (to samo po wymianie innych elektrolitów w danej gałęzi )
    Wymień wszystkie w obu gałęziach czasami bywa jakiś dość daleko oddalony od reszty !

2. Czasami trzeba użyć zwrotu by trafić do każdego . :D

3. Napięcia jakie mierzysz i się tak mocno wachają nie wróżą niczego dobrego (działają na samą płytę destrukcyjnie ) jeśli dodamy do tego (wzrosty tak szybkie że miernik ich nie zarejestruje ), tętnienia to mamy dopiero pełen obraz pracy zasilacza !
    Sądzę że nie masz już wątpliwości i je Ci rozwiałem :D do reszty :idea:
    Pozdrawiam Brać lutującą :!:
  • #20 2749707
    Mariusz Wiśniewski
    Poziom 14  
    W takim razie jaki polecasz zasilacz, może jakiś konkretny model dostępny na Allegro... Dodam, że mój fundusz ogranicza się do 100 zł.

Pozdrawiam
  • #21 2750270
    _666_
    Poziom 29  
    Witam

Poszukaj jakies Fortona.To najlepsze zasilacze jakie mozna dostac w tej cenie.Postaraj sie zeby to byla nowka od dobrego sprzedawcy.

Pozdro
  • #22 2750861
    TONI_2003
    Moderator
    Powiadasz zasilacz do 100 zł. jaki polecam.
    Pewno cię nie zadowolę mym stwierdzeniem, ale jakoś tak się składa, że nie ma zasilaczy w tej cenie dla mnie do polecenia i to nie w tym sensie by był adekwatny dla Twego systemu i konfiguracji .
    Sęk tylko co do moich przekonań jako do tego że zasilacz to podstawa całego zestawu i mogę mieć wszystko słabsze (osobiście) z tego powodu .
    Natomiast zasilacz musi być "full wypas" i to gwarantuje mi spokojną głowę i ekstra stabilność systemu jako takiego.
    Podstawą by system raz postawiony mógł działać spokojnie minimum trzy, cztery lata!
    Skłonny jestem jednak przychylić się do sugestii kolegi _666_ co do wyboru samej firmy!

FSP Group INC model ATX-300GTF(1)
    FSP Group INC model FSP300-60ATHA
    FSP Group INC model FSP300-60ATV(PF)
    FSP Group INC model FSP300-60BT(12V)
    FSP Group INC model FSP300-60GTP
    FSP Group INC model FSP300-60PNA(PF)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zawieszaniem się systemu podczas oglądania i konwertowania filmów na komputerze z płytą główną VIA K7VTA3 i procesorem AMD Athlon 1.2GHz występuje od początku użytkowania. Pomimo wymiany pięciu napuchniętych kondensatorów problem nie ustąpił. Użytkownik dysponuje konfiguracją: 256MB RAM (2x128MB), karta graficzna NVIDIA GeForce2 MX/MX400, dysk Seagate Barracuda 80GB, karta dźwiękowa SB Live!, zasilacz CODEGEN 250X1, system Windows XP Professional z DirectX 9.0c. Zasilacz był wymieniany, ale problem występował również wcześniej. Pomiar napięć na Molex pod obciążeniem wykazał stabilne wartości około 4.9V i 12.4V, temperatura procesora w granicach 45-55°C, test pamięci MemTest nie wykazał błędów. Sugerowano sprawdzenie i odinstalowanie nadmiaru kodeków, pozostawiając tylko ffdshow, oraz rozważenie wymiany karty graficznej na mocniejszą (np. GeForce4). Krytykowano niewystarczającą ilość pamięci RAM, jednak autor uważał 256MB za wystarczające do oglądania filmów. Wskazywano na możliwe problemy z zasilaczem, zwłaszcza na niestabilne napięcia i tętnienia, które mogą uszkadzać płytę główną i powodować zwisy systemu. Zalecano wymianę wszystkich kondensatorów w danej gałęzi płyty głównej, nie tylko tych widocznie uszkodzonych. Wskazano, że tani zasilacz CODEGEN mógł być przyczyną uszkodzeń i niestabilności. Jako alternatywę polecano zasilacze marki Forton lub modele FSP Group INC (np. ATX-300GTF(1), FSP300-60ATHA, FSP300-60ATV(PF), FSP300-60BT(12V), FSP300-60GTP, FSP300-60PNA(PF)) jako bardziej stabilne i trwałe, choć w budżecie do 100 zł wybór jest ograniczony. Podkreślano, że stabilny i wysokiej jakości zasilacz jest kluczowy dla stabilności systemu i długotrwałej pracy komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA