logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IIyama Vision Master Pro 512 - czarny ekran, zielona dioda, trzaski

RashbaNor 21 Cze 2006 08:11 1854 2
  • #1 2748928
    RashbaNor
    Poziom 11  
    Jestem (lub bylem) szczesliwym posiadaczem IIyama Vision Master Pro 512 (HA202DT). Mam ten monitor od okolo 3 lat. Do niedawna sprawowal sie doskonale, nie mialem z nim zadnych problemow. Jakis miesiac temu zaczal "pstrykac" w trakcie pracy. Potem takim pstryknieciom zaczelo, od czasu do czasu, towarzyszyc pojawianie sie jasnej, bardzo waskiej pionowej linii w obrebie ekranu. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu monitora ta migoczaca linia znikala. Niestety, dzisiaj rano siadajac do pracy wlaczylem monitor i uslyszalem tylko trzask (lub, jesli ktos woli, kolejne pstrykniecie). Byl to odglos podobny do tego jaki towarzyszy przepaleniu sie beziecznika w urzadzeniach elektronicznych (nie jestem zadnym specjalista w tej dziedzinie, staram sie tylko dobrze zobrazowac o co mi chodzi). Co prawda dioda monitora zapalila sie na zielono, ale ekran pozostal czarny.
    Nie liczac na cud zmienilem kabel zasilajacy i wlaczylem monitor raz jeszcze. Znow dioda byla zielona, a ekran monitora pozostal martwy. Towarzysza temu takie odglosy jak te, ktore monitor wydaje zmienajac rozdzielczosc. Wyglada to, dla mnie, dosc dziwnie - dioda sie pali, co jakies 3 sekundy monitor zdaje sie probowac wlaczyc ekran lub "zmienic rozdzielczosc" ale obrazu wciz nie ma. Karta graficzna dziala, sprawdzilem na innym sprzecie.
    Czy ktos jest w stanie podpowiedziec mi co sie dzieje z moim monitorem?
  • #2 2749050
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    a co tu dumać - zepsuł się . ale co to juz inna bajka. ja bym stawiał na to ,ze puściło parę lutów , cos tam raz łaczyło aeaz nie no i wkońcu coś padło na amen. najczęściej takie cuda dzieją się w okolicy odchylania poziomego.
    może też trafopowielacz poszedł do bozi. . lepiej zanieś od razu do serwisu i nie pytaj tu nikogo o nic .a napewno nikt ci tego zdalnie nie wyceni.
    pozdrawiam.
  • #3 2749112
    RashbaNor
    Poziom 11  
    gdkj napisał:
    lepiej zanieś od razu do serwisu i nie pytaj tu nikogo o nic .a napewno nikt ci tego zdalnie nie wyceni.

Po prostu chcialem sie zorientowac, mniej wiecej, co to moze byc. Liczylem, ze ktos spotkal sie z takimi objawami i napisze mi, w miare mozliwosci, czy padl trafopowielacz (czego bardzo, bardzo bym nie chcial) czy jest to jakas mniej powazna awaria.
    Oczywiscie mam zamiar dzisiaj zasunac z monitorem do serwisu. W zwiazku z tym zapytuje - gdzie najlepiej udac sie z takim monitorem w obrebie Warszawy (serwis firmy IIyama na razie odpada bo nie mam juz gwarancji a poza tym nie ma takowego w stolicy)?
REKLAMA