logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IIYAMA 514 PRO - brak obrazu, cyknięcie przekaźnika, brak dźwięku kineskopu

Mocio 22 Kwi 2008 08:36 2600 4
  • #1 5063494
    Mocio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, mam taki monitorek jak w podpisie 22 cale. Działał sobie spokojnie z 4 lata, aż tu nagle przy ogladaniu filmu sie wylaczył"cyknoł", tak jak bym go wyłaczył. Kontrolka sie pali, ale zero obrazu. Pamietam,że wczesniej ze czasem tez niechcial sie właczyc ale wystarczylo go właczyc i wyłaczyc bo przucisk zasilania ma na podstawce taki główny i odpalalł sie normalnie. teraz słychac tylko standardowe cykniecie przekażnika ale niesłychac już takiego ,,hmm tąpniecia" na kineskop to jest taki dzwiek jak przy rozmagnesowywaniu i wtedy właczal sie monitor teraz niema juz tego tylko te cykniecie przy właczeniu. Podsuncie jakis pomysł sokri za takie laikowy opis specem niejestem ale moze wystarczy w ktoryms miejscu luty poprawic płytka wyglada ok nic niesmierdzi i niewyglada na spalone jak macie jakis schemat to podeslijcie czekam na jakies wasze propozycje tylko prosze o jakies łatwe wytłumaczenie w ramach mozliwosci z góry dziekuje za pomoc jeszcze sie na was niezawiodlem takze mam nadzieje ze w tym przypadku bedzie podobnie pozdrawiam

Proszę uzupełnić temat i poprawić post. Regulamin pkt.11 i 15. [dzimi]
  • #2 5067766
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Iiyama HM204DT (Vision Master Pro 514)
    *Ma dwa zasilacze:
    -w podstawce> dyzurny(st-by) /do audio/usb..komutator we./sterowanie
    -na płycie gł. ten podstawowy (siłowy) WAZNY na STR-F6676
    jak masz uszkodz. pomocniczy w podstawce > gł. nie wystartuje >> jest "odpalany" przez przekaznik (K901)syg. PS (na bazę Q920).

Sprawdz diodę D953 *standartowe uszkodz.
    Jesli Nie
    nieś w serwis >>.jest zbyt skomplikowany do naprawy na odległość
    (tym b. dla Ciebie >skoro piszesz [..specem niejestem ..]

Schemat jest zbliżony do Iiyama HM903DT A(Vision Master Pro 454)
    *z pewnymi róznicami !
  • #3 5071614
    Mocio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam dzieki za odpowiedz. Ta dioda znajduje sie w podstawce czy w samym monitorze bo w podstawce niemoge znalesc. Jeszcze raz dzieki za pomoc.
  • #4 5456001
    george-1955
    Poziom 11  
    Na płycie głównej od spodu są dwa opory,które często ulegają przepaleniu są to wartości 0,56 ohm 2 waty.Na płycie należ sprawdzić bezpiecznik R964 jak jest dobry wymienić te 2 opory i powinien działać.
  • #5 9035322
    napieracz
    Poziom 1  
    Witam,
    Miałem prawie identyczny problem w modelu HM903DT, z tą różnicą, że monitor reagował na sygnał z PCta (rozmagnesowywał czarny ekran).. menu, ani nic nie wyświetlało, tylko zielona dioda. Posłuchałem rad w tym temacie, niestety mimo ślęczenia długi czas nad rozbabranym sprzętem nie namierzyłem R964 (tylko na schemacie), ale zmieniłem D953 i ożył. lisek i george-1955 jesteście dla mnie WIELCY, dzięki i pozdrawiam! :D

p.s. monitor nie robił od początku żywota problemów, jedyne co mi się przypomniało, to że metr obok oglądałem przed snem TV Trwam na noc (wyjątkowo, nigdy wcześniej tak nie zrobiłem). Radzę na to uważać ;)
REKLAMA