logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kineskopowy monitor Iiyama Vision Master Pro 514 (HM204DT) - Nie wlancza sie

Mpelit 24 Maj 2011 21:02 762 3
  • #1 9540591
    Mpelit
    Poziom 10  
    Witam kolegów
    Od 3-4 lat posiadam ten monitor i jestem z niego bardzo zadowolony :D Pewnego dnia podczas użytkowania go po prostu sie wyłączył, akurat złożyłem nowy komputer więc przestraszyłem sie że może karta graficzna mi kleknęła ale po sprawdzeniu i dociśnięciu kabli, dalej nie działał monitor, a zamiast tego zaczeło coś w środku jakby "pikać" jak po wyłączeniu kineskopowego monitora jest taki "pik" we wnętrzu i grzał się w jednym miejscu dość intensywnie uwalniając taki swąd nie tyle spalenizny co, podgrzania kurzu :D

Gdy go rozkręciłem pierw mnie przywitał pajączek na swojej sieci i zobaczyłem kupe kurzu i różne "prezenciki" na dolnej płycie PBC takie jak pestki brzoskwin, wacik taki do demakijarzu i inne smieci, kompletnie nie wiem jak tam sie dostały

Może będziecie wstanie mi powiedzieć co mogło zepsuć się we wnętrzu

Pozdrawiam, Mpelit :D
  • #2 9540703
    gibon139
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Witam. Prawdopodobnie padło zasilanie nieopłacalna naprawa;) ale możesz przeglądnąć bezpieczniki jeśli wszystkie śą ok to najlepiej oddaj do naprawy ponieważ mogę się mylić.
  • #3 9540849
    Mpelit
    Poziom 10  
    Poczekam może na odpowiedz innych userów , nie opłaci mi sie raczej naprawa tego w serwisie, w miare moich możliwości wolalłbym naprawić to zawsze jakieś doświadczenie :D a jak nie no to będe miał z tego duużo elementów.
  • #4 9541043
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Może jakieś konkrety? Jak napięcia po wtórnej stronie przetwornicy? Czy przetwornica w ogóle startuje? Czy bezpiecznik sieciowy cały? Czy jest WN? Czy kolega cokolwiek pomierzył? To są absolutne podstawy, od których należy zacząć jeszcze przed założeniem tematu na forum. Jeśli nie zna się kolega na rzeczy, sugeruję jednak serwis.

Przy samodzielnych naprawach monitorów potrzeba podstawowej wiedzy z zakresu podstaw elektroniki oraz budowy i zasady działania serwisowanego monitora. Tej wiedzy wymagamy również na forum, koledze natomiast tej wiedzy brakuje.

Usuwam - regulamin pkt 3.1.13, 3.1.15, 3.1.16, 3.1.17 oraz Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt 1, 5
REKLAMA