logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie moduły do bezprzewodowej komunikacji RS232 na odległość 5m

jahoo 21 Cze 2006 13:36 3000 6
REKLAMA
  • #1 2749893
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam,
    szukam jak najtańszego rozwiązania do komunikacji robocika z komputerem bezprzewodowo. Potrzebuję więc 2 modułów. Jeden chcę wpiąć do kompa, drugi umieścić na robocie. Robot będzie działał w odległości do 5m od kompa. Jakiego rodzaju urządzenia najlepiej użyć? Najlepiej jakby moduły korzystały z rs232. Nie mogę nic znaleźć w necie, a może ma ktoś jakiś inny pomysł na komunikację?
    Pozdrawiam
    Jahoo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2750235
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Słabo szukasz
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic344095.html

Gwarantuje że jest tego znacznie więcej, wystarczy pogrzebać.

Natomiast nie wiem czy warto bawić się w radiówkę, może wystarczy podczerwień?
  • REKLAMA
  • #3 2750280
    jahoo
    Poziom 15  
    Właśnie widzę, że z tymi modułami na rs232 może być problem.
    Jak możesz to rozwin myśl dotyczącą podczerwieni... Czy gdy nadajnik i odbiornik umieszczę na robocie i tak samo podepnę do kompa to nie będzie się to zakłócać? ( planuję komunikację dwystronną na bieżąco). Jaki dobrać typ nadajnika i odbiornika dla potrzeb takiego układu?
    Z góry dzięki.
    J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2750631
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    co do propozycji McRancora to poczytaj sobie na temat łączności IR w PC tu masz przykładową stronę http://www.irda.pl/Irda.php
    właśnie na takiej zasadzie możesz zbudować łączność na podczerwieni
    dla drogi radiowej tu masz kilka prostych modułów http://www.cyfronika.com.pl/hybrydy.htm
  • Pomocny post
    #5 2751454
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    wykorzystaj gotowe moduly bluetooth sa najlepiej przystosowane do rs232 to chyba mozna kupic za pare zl na allegro znalazlem chip za 5zl jak dotrze to moze cos wiecej napisze jesli bedziesz nadal zainteresowany
    Uklad Bluetooth SIEMENS S55 PMB8750E ORYGINAŁ (numer 108545201)
  • REKLAMA
  • #6 2751883
    jahoo
    Poziom 15  
    Oczywiście jestem zainteresowany, daj znać jak się podepniesz i to uruchomisz. Póki co wyszukując w sieci po numerze PMB8750E nic nie znalazłem, więc ciężko będzie to uruchomić ( chyba że to błędny numer układu).

Jahoo.
  • #7 2754178
    piotrg85
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, można także wykorzystać gotowe moduły na 433 Mhz. ( nadajnik i odbiornik)
    Polecam firme: www.telecontrolli.com ( z resztą innych nie znam :wink: , no i takie kiedyś kupowałem w sklepie elektronicznym)
    Pamiętam, że wykorzystywałem je do przesyłania na odległość kodów ASCII, z portu RS 232[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano tanich modułów do bezprzewodowej komunikacji RS232 na odległość do 5 m między komputerem a robotem. Wskazano, że dostępnych jest wiele rozwiązań, m.in. moduły radiowe oraz podczerwień (IR). Podczerwień może być użyta do dwukierunkowej komunikacji, jednak wymaga odpowiedniego doboru nadajnika i odbiornika. Zaproponowano zapoznanie się z technologią IrDA oraz prostymi modułami radiowymi dostępnymi na rynku. Jako alternatywę polecono gotowe moduły Bluetooth, które dobrze współpracują z RS232, np. układ Siemens PMB8750E (choć znalezienie dokumentacji może być trudne). Dodatkowo zasugerowano wykorzystanie modułów na częstotliwość 433 MHz, np. od firmy Telecontrolli, które umożliwiają przesyłanie danych ASCII z portu RS232 na krótkie dystanse.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA