logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulatory PID – rola całkowania, charakterystyka PI (K=2, Ti=1), nastawy pozycyjne

_marcin79 21 Cze 2006 20:26 1197 2
REKLAMA
  • #1 2751232
    _marcin79
    Poziom 1  
    Mam ogromna prosbe potrzebuje odpowiedzi lub zrodel z ktorych moglbym zaczerpnac wiedzy na temat:
    - co daje calkowanie w regulatorze?
    - charakterystyka skokowa regulatora proporcjonalnego-calkowego o wzmocnieniu dwa i stalej calkowania jeden?
    - w jakim celu stosuje sie nastawy (ustawy) pozycyjne?
    Mam kolosa w sobote i wrednego szefa ktory nie daje mi wolnego w pracy. Bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2751394
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    _marcin79 napisał:
    Mam ogromna prosbe potrzebuje odpowiedzi lub zrodel z ktorych moglbym zaczerpnac wiedzy na temat:
    - co daje calkowanie w regulatorze?

w jakim regulatorze, ponieważ ja znam ich kilka rodzajów?

_marcin79 napisał:
    - charakterystyka skokowa regulatora proporcjonalnego-calkowego o wzmocnieniu dwa i stalej calkowania jeden?

w czym problem, treść zadania i schemat regulatora jest znany (z treści zdania), natomiast charakterystyka skokowa, to jest, jak dla mnie, pojęcie nowe?
    Ja znam charakterystykę; impulsową regulatora (czwórnika w ogólności), jako odpowiedź na impuls Dirac'a lub charakterystykę; jednostkową, jako odpowiedź na wymuszenie w postaci skoku jednostkowego 1(t). Proszę więc dodefiniować wymuszenie, by nie było dla mnie wątpliwości.

_marcin79 napisał:
    - w jakim celu stosuje sie nastawy (ustawy) pozycyjne?

Tego zwyczajnie nie rozumiem.

_marcin79 napisał:
    Mam kolosa w sobote i wrednego szefa ktory nie daje mi wolnego w pracy. Bardzo prosze o pomoc.

Wydaje mi się, iż zakład pracy, to miejsce gdzie powinno świadczyć się, zgodnie z Umową, dla Zakładu pracę.
    Natomiast z zgodnie z Ustawą o Szkolnictwie Wyższym, jeśli Zakład zgodził się na studia (chyba niestacjonarne) swego pracownika, to zobowiązany jest do udzielenia Jemu określonej liczby dni urlopu na studia i egzaminy.

Pozdrawiam
    Greg
  • Pomocny post
    #3 2751956
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Cytat:
    co daje calkowanie w regulatorze?

Regulator proporcjonalny nie likwiduje uchybu statycznego do zera (odpowiedź matematyczna, że likwidacja uchybu następuje po czasie t=∞ z technicznego punktu widzenia nie znajduje zastosowania).
    Całka w regulatorze daje narastający lub malejący sygnał na małe wymuszenia i niejako przyspiesza odpowiedż układu regulacji. Na rysunku poniżej widać działanie członu całkującego na wymuszenie o stałej wartości (narastający sygnał na wyjściu).

Cytat:
    charakterystyka skokowa regulatora proporcjonalnego-calkowego o wzmocnieniu dwa i stalej calkowania jeden?

Patrz załącznik, jak będzie trzeba, to omówię.

Cytat:
    w jakim celu stosuje sie nastawy (ustawy) pozycyjne?

Tego pytania również nie rozumiem.

Pozdrowienia

Jan
    Załączniki:
    • Regulatory PID – rola całkowania, charakterystyka PI (K=2, Ti=1), nastawy pozycyjne Reg_PI.jpg (7.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA