Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z radmorem 3131/2

21 Cze 2006 21:42 4930 36
  • Poziom 11  
    Witam :)
    Dostałem dziś radmora 3131/2 i po podłączeniu go do zasilania (13,8 V 6A - zasilacz do CB) nie ma żadnej reakcji. Również ważne jest że przeleżakował długo w magazynie harcerskim ale suchym (brak wilgoci). Jest chyba tylko jeden kanał "zaprogramowany" ponieważ po podniesieniu takiej małej blaszki ukazały się tylko dwa kwarce (obok siebie) z numerkiem 14 285 (pomnożyłem przez 12 i wyszło mi że na 171,420 MHz powinien śmigać).

    Co może być przyczyną niedziałania tego radiotelefonu?? Może jakiś bezpiecznik poszedł (szukałem lecz nie znalazłem takowego).

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 27  
    z tego ci mi mówiono kiedys to więszkość radmorów jest pod 24V poszukaj na necie czy ten niejest:)
  • Poziom 11  
    Nie, raczej na pewno nie - ten jest to model nasobny i na obudowie tam gdzie się aku powinno włożyć jest napisane 12V. A i jeszczę mogę dodać że był on w stanie bdb - nie grzebany w środku i nie używany zbyt często - prawie jak nówka...
  • Poziom 18  
    Witaj...w tych urzadzeniach dosc czesta awaria jest przepalenie sie wewnetrznej sciezki od zasilania w tym przelaczniku sily glosu lub sciezki doprowadzajacej 12 v...bez schematu lub znajomosci urzadzenia troche trudno bedzie znalezc...wazne ...zasilac z zasilacza z ogranicznikiem pradu dla prob ustawiac na poczatek 100 mA max..koniecznie...Adam PS wskazane jest obserwowanie poboru pradu na mierniku...
  • Poziom 27  
    zawsze przy starszych urządzeniach dobrze patrzeć na pobór prądu ;)
    popatrz czy dioda zabezpieczająca na wejściu jest sprawa (o ile taka dioda tam jest).
  • Poziom 11  
    Dobra - chyba znalazłem przyczynę :)
    Bo chyba co wtyczka powinna mieć podlutowane te trzy kabelki do pinów ;)

    Ma może ktoś schemat wtyczki do mikrofonogłośnika do ww. radiotelefonu ?
  • flexghzflexghz
  • Poziom 33  
    Lukibobi napisał:

    ... Bo chyba co wtyczka powinna mieć podlutowane te trzy kabelki do pinów ;)...


    Jaka wtyczka i jakie trzy kabelki? Chodzi Ci o zasilanie? Jeżeli tak, to "+" podłączasz do środkowego styku, a "-" do dowolnego styku bocznego lub obudowy.
  • Poziom 11  
    Sorry nie sprecyzowałem się - chodzi mi o mikrofonogłosnik. Jest to wtyczka 5 pinów, a z mikrofonogłośnika wychodzi spirala 3 żyłowa.
  • Poziom 18  
    Witaj.. musisz opisac wtyczke i gniazdo ..byly stosowane dwa rodzaje.Wystarczy ze podasz czy wnetrze gniazda jest koloru niebieskiego / importowane z F/ i pozniejsze czarne /krajowe/. ...Adam
  • Poziom 11  
    Wnętrze gniazda jest koloru czarnego.
  • Poziom 18  
    To jest zlacze krajowe : 1 pin wl nadawania poprzez zwarcie do masy ...2 pin wyjscie mcz RX... 3 pin wej modul TX ... 4 pin masa ...5 pin selekt lub wolny podlaczenie najprostsze jak w mikrofonoglosniku 0171/2 to do 1 ptt a 2i3 zewrzec i do wkladki MGD4 ktora jest jednoczesnie mikrofonem i glosnikiem. druga strona ptt i mgd do masy...MGD 4 to wkladka dynamiczna niskoomowa Z=50 om moc 0,5 va...powodzenia Adam
  • Poziom 11  
    Mam tylko jedno zasadnicze pytanko ze względu na to, iż nie mam nigdzie podpisanych pinów(ani na wtyczce ani na gnieździe). A że nie chcę popsuć sprzętu to proszę o sprostowanie mnie lub potwierdzenie tego co w załączniku narysowałem.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    .tak wyglada liczenie pinow patrzac na gniazdo w radiotelefonie od strony lutowan / od wnetrza urzadzenia/ pin 1 przy wycieciu i sprawdz dla pewnosci omomierzem pin4 masa Adam
  • Poziom 23  
    Kolego switaniec, posiadam taki radiotelefon lecz z wtyczką niebieską, czy mogłbyś podać mi co moge znaleść na poszczegolnych pinach?

    Filip
  • Poziom 18  
    Kol Dj Stopa ..Musze pogrzebac w papierach z konca XX wieku hihi ,ale zapewne znajde.Podaj dokladnie typ z tabliczki znamionowej i rok produkcji /to sa w numeracji RADMOR pierwsze cyfry nr fabrycznego/.....Adam
  • Poziom 11  
    Ja jeszcze mam pytanko co może być przyczyną jeśli niby wszysko jest okay, ale tylko może przez sekunkde - tak jakby napięcie było tylko przez sekundkę ponieważ na chwilkę się zapala diodka przy nadawaniu... Zasilacz najmniejszy jaki znalazłem to 12V 500mA
  • Poziom 18  
    ...czy dioda gasnie na kanale obsadzonym kwarcem a na pustym nie???moze zbyt duzy spadek napiecia z zasilacza??czy mierzysz prad i napiecie itd itp...musisz dokonac wielu prob i to opisac bo innaczej trudno jest wyciagnac jakiekolwiek sensowne wnioski i Ci pomoc, zastosuj "sciezke logiki serwisowej" to wtedy nasze wspoldzialanie bedzie "tworcze"...Adam
  • Poziom 11  
    Dobra, no to sprawa leży w takim punkcie:
    Nadawanie jest i kolega na motoroli odbiera na 171,420 MHz, ale brak odbioru. Są dwa kwarce: jesten: 14 285 a drugi 80 362,5. Pierwszy pomnożyłem przez 12 lecz drugi nie wiem przez ile i jaka to może być częstotliwość - na 160,750 nie odbieram go...
  • Poziom 18  
    ...ciesze sie ze takie postepy juz sa...kwarc nadawczy = czestotliwosc pracy : 12.....kwarc odbiorczy = czestotliwosc pracy - 10.7 MHz wynik : 2...reasumujac Twoj rtf pracuje na 171,450 MHz... /w szczegolnych przypadkach w RX jest +10,7 MHz/.....Adam
  • Poziom 37  
    switaniec napisał:
    ...ciesze sie ze takie postepy juz sa...kwarc nadawczy = czestotliwosc pracy : 12.....kwarc odbiorczy = czestotliwosc pracy - 10.7 MHz wynik : 2...reasumujac Twoj rtf pracuje na 171,450 MHz... /w szczegolnych przypadkach w RX jest +10,7 MHz/.....Adam


    Kolego, troche te wyliczenia nie bardzo Ci wyszły :D

    A na marginesie; nie przypominam sobie, żeby w radmorach I p.cz była różnicowa.

    (80362,5 x2)+10700=171,425 MHz => odbiornik
    14285,416 x12= 171,425 MHz => nadajnik


    :arrow: Lukibobi

    Kwarc nadajnika ma f=14285,416 KHz.

    Podałeś wartosć niezbyt dokładnie, i dlatego wyszla Ci taka dziwna f.
  • Poziom 18  
    ok Serwis masz racje o25 kHz za duzo ...a sam 80 MHz zrobiles razy 4 taki szczegol... Adam
  • Poziom 37  
    Jasne, już poprawiam :D
    Myślalem o 315 piszac x4.
  • Poziom 11  
    No, dzięki za te podpowiedzi ale niestety nie działa ;/ Znaczy się na 171,425 gorzej słychać mnie niż na 171,420, a odbioru nie ma ani na 171,425 ani na 171,420 a na 171,450 ani w jedną ani w drugą nic nie ma... Także nie wiem - a wogóle jak nadaję to nie zapala mi się diodka. Może kwarce przełożyć w inne miejsce?? obecnie są na kanale 1 - tzn. jak radio leży antenką do góry to lewy górny róg...
  • Poziom 37  
    To że nie zapala dioda przy nadawaniu to możesz miec rozstrojony tor nadajnika(drivery) lub uszkodzony sam PA.

    A to ,ze lepiej słychać na '420 niż na '425 , to może świadczyć o niewłaściwej f kwarcu nadajnika ( może np. być źle dostrojony trymerem kwarc)
    Samo przekladanie kwarców jeszcze pogorszy sprawę, gdyż elementy pomocnicze kwarcu ( trymer przy TX i cewka przy RX) nie są zestrojone dla danego kanału.

    Jeżeli chcesz to radio uruchomić i poprawnie zestroić, to niestety bez kilku niezbędnych przyrządów oraz wiedzy w tym zakresie będzie bardzo trudno.
  • Poziom 27  
    Przeciez dioda nie sygnalizuje mocy w tym urzadzeniu, tylko stan naladowania baterii przy wlaczonym nadajniku. Same diody czesto sie psuly... Zmierz napiecie na diodzie przy wlaczonym nadawaniu i przekonasz sie czy faktycznie jest uszkodzona.
  • Poziom 11  
    A może być taka opcja że pokrętło głośności nie działa dobrze i że wogóle przez to nie idzie do głośnika nic??
  • Poziom 27  
    Mierzyles jaki prad pobiera radio? Czy wkladka jest sprawna? Wez jakies sluchawki i kondensatorek elektrolityczny np. 1uF i sprawdz czy na przelaczniku od glosnosci wystepuje jakis sygnal i ewentualnie gdzie sie gubi. Proponuje rowniez sprawdzic czy odbiornik ma zasilanie, na pierwszy ogien wez przelacznik N/O (powinien byc zrobiony na dwoch tranzystorach BC211 i hybrydzie, ale byly rozne wersje, nawet na BD135 czy 136) a potem uklad oszczedzania energii HLY1402, na jego 7 nodze jest wyjscie do zasilania czesci blokow odbiornika. Na nodze 6 jest wejscie napiecia z przelacznika N/O. Przy zamknietej blokadzie szumu, na 7 nodze napiecie powino pulsowac.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czesto tez padaly koncowki mocy m.cz, zdaje sie ze to jest HLY1127, nie mam schematu przed soba teraz ale sprawdz czy na jego wejsciu jest jakis sygnal m.cz.
  • Poziom 23  
    Kol. Switaniec, moje radmor to 3131/2 rok produkcji 1982r gniazdo 5 pin, niebieskie w środku :) Pozdrawiam i liczę na odpowiedz :)

    Filip
  • Poziom 18  
    Kol DjStopa ..podsylam dane do zlacza HONDA stosowanego w pierwszych seriach rtf 31?1 Radmor.Patrzymy na gniazdo z bolcami umieszczone w rtf od gory tak by znacznik byl na godz 12, a napis Honda byl na godz 6.Bolec godz 10 to ptt...bolec godz 2 to masa....bolec godz 8 to mcz RX...bolec godz 4 to mcz TX ..bolec centralny +Uz czyli 12v po przelaczniku "wlacz/sila glosu".8 z 4 zewrzec i do MGD-4..drugi biegun MGD do masy ,10 ptt do masy.Kol Serwis ma racje ze bez schematu trudno to urzadzenie"okielznac"..PA mcz RX w pierwszych seriach to HLY 1123 R a w pozniejszych to HLY 1128 R.Jezeli dostane zgode ZR RADMOR to zeskanuje cala Instr Tech wersji VHF i umieszcze na Elektrodzie.Mysle ze w czasie pracy nad tym urzadzeniem mozna zdobyc wiele doswiadczenia.......Adam
  • Poziom 11  
    Nie wiem czy pisałem że moja wiedza na temat elektroniki jest mała. Więc mierzyłem i na diodzie zmienia się przy nadawaniu z 0 na 3-4. Nie mam zielonego pojęcia co to znaczy prócz tego że prąd pobiera.

    Ale teraz tak, zrobiłem zwarcie dwuch elementów i radio zaczęło szumieć oraz działało RX w takiej pozycji, jednak nie można było nic nadać. Długo nie zwierałem tych elementów żeby nie spalić czegoś. Elementy zaznaczyłem na rysunku (poniżej). A były to: beczka koloru srebrnego i ścieżka na przełączniku siły głosu :) Sorry że tak nie po fachowemu ale jak wcześniej zaznaczyłem z moją elektroniką jest słabo :)

    Pozdrawiam.