logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 3131/2 nie reaguje po podłączeniu do zasilania 13,8V 6A - co sprawdzić?

Lukibobi 21 Cze 2006 21:42 5323 36
REKLAMA
  • #1 2751470
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam :)
    Dostałem dziś radmora 3131/2 i po podłączeniu go do zasilania (13,8 V 6A - zasilacz do CB) nie ma żadnej reakcji. Również ważne jest że przeleżakował długo w magazynie harcerskim ale suchym (brak wilgoci). Jest chyba tylko jeden kanał "zaprogramowany" ponieważ po podniesieniu takiej małej blaszki ukazały się tylko dwa kwarce (obok siebie) z numerkiem 14 285 (pomnożyłem przez 12 i wyszło mi że na 171,420 MHz powinien śmigać).

Co może być przyczyną niedziałania tego radiotelefonu?? Może jakiś bezpiecznik poszedł (szukałem lecz nie znalazłem takowego).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 2751603
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    z tego ci mi mówiono kiedys to więszkość radmorów jest pod 24V poszukaj na necie czy ten niejest:)
  • #3 2751839
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Nie, raczej na pewno nie - ten jest to model nasobny i na obudowie tam gdzie się aku powinno włożyć jest napisane 12V. A i jeszczę mogę dodać że był on w stanie bdb - nie grzebany w środku i nie używany zbyt często - prawie jak nówka...
  • #4 2751868
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Witaj...w tych urzadzeniach dosc czesta awaria jest przepalenie sie wewnetrznej sciezki od zasilania w tym przelaczniku sily glosu lub sciezki doprowadzajacej 12 v...bez schematu lub znajomosci urzadzenia troche trudno bedzie znalezc...wazne ...zasilac z zasilacza z ogranicznikiem pradu dla prob ustawiac na poczatek 100 mA max..koniecznie...Adam PS wskazane jest obserwowanie poboru pradu na mierniku...
  • #5 2752299
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    zawsze przy starszych urządzeniach dobrze patrzeć na pobór prądu ;)
    popatrz czy dioda zabezpieczająca na wejściu jest sprawa (o ile taka dioda tam jest).
  • #6 2753390
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Dobra - chyba znalazłem przyczynę :)
    Bo chyba co wtyczka powinna mieć podlutowane te trzy kabelki do pinów ;)

Ma może ktoś schemat wtyczki do mikrofonogłośnika do ww. radiotelefonu ?
  • #7 2753428
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Lukibobi napisał:

... Bo chyba co wtyczka powinna mieć podlutowane te trzy kabelki do pinów ;)...

Jaka wtyczka i jakie trzy kabelki? Chodzi Ci o zasilanie? Jeżeli tak, to "+" podłączasz do środkowego styku, a "-" do dowolnego styku bocznego lub obudowy.
  • REKLAMA
  • #8 2753449
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Sorry nie sprecyzowałem się - chodzi mi o mikrofonogłosnik. Jest to wtyczka 5 pinów, a z mikrofonogłośnika wychodzi spirala 3 żyłowa.
  • #9 2753691
    switaniec
    Poziom 20  
    Witaj.. musisz opisac wtyczke i gniazdo ..byly stosowane dwa rodzaje.Wystarczy ze podasz czy wnetrze gniazda jest koloru niebieskiego / importowane z F/ i pozniejsze czarne /krajowe/. ...Adam
  • #10 2753718
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Wnętrze gniazda jest koloru czarnego.
  • #11 2753778
    switaniec
    Poziom 20  
    To jest zlacze krajowe : 1 pin wl nadawania poprzez zwarcie do masy ...2 pin wyjscie mcz RX... 3 pin wej modul TX ... 4 pin masa ...5 pin selekt lub wolny podlaczenie najprostsze jak w mikrofonoglosniku 0171/2 to do 1 ptt a 2i3 zewrzec i do wkladki MGD4 ktora jest jednoczesnie mikrofonem i glosnikiem. druga strona ptt i mgd do masy...MGD 4 to wkladka dynamiczna niskoomowa Z=50 om moc 0,5 va...powodzenia Adam
  • #12 2754168
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Mam tylko jedno zasadnicze pytanko ze względu na to, iż nie mam nigdzie podpisanych pinów(ani na wtyczce ani na gnieździe). A że nie chcę popsuć sprzętu to proszę o sprostowanie mnie lub potwierdzenie tego co w załączniku narysowałem.
    Załączniki:
    • Radmor 3131/2 nie reaguje po podłączeniu do zasilania 13,8V 6A - co sprawdzić? mic.JPG (6.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 2754265
    switaniec
    Poziom 20  
    .tak wyglada liczenie pinow patrzac na gniazdo w radiotelefonie od strony lutowan / od wnetrza urzadzenia/ pin 1 przy wycieciu i sprawdz dla pewnosci omomierzem pin4 masa Adam
  • REKLAMA
  • #14 2754546
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Kolego switaniec, posiadam taki radiotelefon lecz z wtyczką niebieską, czy mogłbyś podać mi co moge znaleść na poszczegolnych pinach?

Filip
  • #15 2754610
    switaniec
    Poziom 20  
    Kol Dj Stopa ..Musze pogrzebac w papierach z konca XX wieku hihi ,ale zapewne znajde.Podaj dokladnie typ z tabliczki znamionowej i rok produkcji /to sa w numeracji RADMOR pierwsze cyfry nr fabrycznego/.....Adam
  • #16 2754697
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Ja jeszcze mam pytanko co może być przyczyną jeśli niby wszysko jest okay, ale tylko może przez sekunkde - tak jakby napięcie było tylko przez sekundkę ponieważ na chwilkę się zapala diodka przy nadawaniu... Zasilacz najmniejszy jaki znalazłem to 12V 500mA
  • #17 2754756
    switaniec
    Poziom 20  
    ...czy dioda gasnie na kanale obsadzonym kwarcem a na pustym nie???moze zbyt duzy spadek napiecia z zasilacza??czy mierzysz prad i napiecie itd itp...musisz dokonac wielu prob i to opisac bo innaczej trudno jest wyciagnac jakiekolwiek sensowne wnioski i Ci pomoc, zastosuj "sciezke logiki serwisowej" to wtedy nasze wspoldzialanie bedzie "tworcze"...Adam
  • #18 2754818
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Dobra, no to sprawa leży w takim punkcie:
    Nadawanie jest i kolega na motoroli odbiera na 171,420 MHz, ale brak odbioru. Są dwa kwarce: jesten: 14 285 a drugi 80 362,5. Pierwszy pomnożyłem przez 12 lecz drugi nie wiem przez ile i jaka to może być częstotliwość - na 160,750 nie odbieram go...
  • #19 2754859
    switaniec
    Poziom 20  
    ...ciesze sie ze takie postepy juz sa...kwarc nadawczy = czestotliwosc pracy : 12.....kwarc odbiorczy = czestotliwosc pracy - 10.7 MHz wynik : 2...reasumujac Twoj rtf pracuje na 171,450 MHz... /w szczegolnych przypadkach w RX jest +10,7 MHz/.....Adam
  • #20 2755032
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    switaniec napisał:
    ...ciesze sie ze takie postepy juz sa...kwarc nadawczy = czestotliwosc pracy : 12.....kwarc odbiorczy = czestotliwosc pracy - 10.7 MHz wynik : 2...reasumujac Twoj rtf pracuje na 171,450 MHz... /w szczegolnych przypadkach w RX jest +10,7 MHz/.....Adam

Kolego, troche te wyliczenia nie bardzo Ci wyszły :D

A na marginesie; nie przypominam sobie, żeby w radmorach I p.cz była różnicowa.

(80362,5 x2)+10700=171,425 MHz => odbiornik
    14285,416 x12= 171,425 MHz => nadajnik

:arrow: Lukibobi

Kwarc nadajnika ma f=14285,416 KHz.

Podałeś wartosć niezbyt dokładnie, i dlatego wyszla Ci taka dziwna f.
  • #21 2755100
    switaniec
    Poziom 20  
    ok Serwis masz racje o25 kHz za duzo ...a sam 80 MHz zrobiles razy 4 taki szczegol... Adam
  • #23 2755466
    Lukibobi
    Poziom 11  
    No, dzięki za te podpowiedzi ale niestety nie działa ;/ Znaczy się na 171,425 gorzej słychać mnie niż na 171,420, a odbioru nie ma ani na 171,425 ani na 171,420 a na 171,450 ani w jedną ani w drugą nic nie ma... Także nie wiem - a wogóle jak nadaję to nie zapala mi się diodka. Może kwarce przełożyć w inne miejsce?? obecnie są na kanale 1 - tzn. jak radio leży antenką do góry to lewy górny róg...
  • #24 2755530
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    To że nie zapala dioda przy nadawaniu to możesz miec rozstrojony tor nadajnika(drivery) lub uszkodzony sam PA.

A to ,ze lepiej słychać na '420 niż na '425 , to może świadczyć o niewłaściwej f kwarcu nadajnika ( może np. być źle dostrojony trymerem kwarc)
    Samo przekladanie kwarców jeszcze pogorszy sprawę, gdyż elementy pomocnicze kwarcu ( trymer przy TX i cewka przy RX) nie są zestrojone dla danego kanału.

Jeżeli chcesz to radio uruchomić i poprawnie zestroić, to niestety bez kilku niezbędnych przyrządów oraz wiedzy w tym zakresie będzie bardzo trudno.
  • #25 2755638
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Przeciez dioda nie sygnalizuje mocy w tym urzadzeniu, tylko stan naladowania baterii przy wlaczonym nadajniku. Same diody czesto sie psuly... Zmierz napiecie na diodzie przy wlaczonym nadawaniu i przekonasz sie czy faktycznie jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #26 2755928
    Lukibobi
    Poziom 11  
    A może być taka opcja że pokrętło głośności nie działa dobrze i że wogóle przez to nie idzie do głośnika nic??
  • #27 2756059
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Mierzyles jaki prad pobiera radio? Czy wkladka jest sprawna? Wez jakies sluchawki i kondensatorek elektrolityczny np. 1uF i sprawdz czy na przelaczniku od glosnosci wystepuje jakis sygnal i ewentualnie gdzie sie gubi. Proponuje rowniez sprawdzic czy odbiornik ma zasilanie, na pierwszy ogien wez przelacznik N/O (powinien byc zrobiony na dwoch tranzystorach BC211 i hybrydzie, ale byly rozne wersje, nawet na BD135 czy 136) a potem uklad oszczedzania energii HLY1402, na jego 7 nodze jest wyjscie do zasilania czesci blokow odbiornika. Na nodze 6 jest wejscie napiecia z przelacznika N/O. Przy zamknietej blokadzie szumu, na 7 nodze napiecie powino pulsowac.

Dodano po 1 [minuty]:

Czesto tez padaly koncowki mocy m.cz, zdaje sie ze to jest HLY1127, nie mam schematu przed soba teraz ale sprawdz czy na jego wejsciu jest jakis sygnal m.cz.
  • #28 2756097
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Kol. Switaniec, moje radmor to 3131/2 rok produkcji 1982r gniazdo 5 pin, niebieskie w środku :) Pozdrawiam i liczę na odpowiedz :)

Filip
  • #29 2757265
    switaniec
    Poziom 20  
    Kol DjStopa ..podsylam dane do zlacza HONDA stosowanego w pierwszych seriach rtf 31?1 Radmor.Patrzymy na gniazdo z bolcami umieszczone w rtf od gory tak by znacznik byl na godz 12, a napis Honda byl na godz 6.Bolec godz 10 to ptt...bolec godz 2 to masa....bolec godz 8 to mcz RX...bolec godz 4 to mcz TX ..bolec centralny +Uz czyli 12v po przelaczniku "wlacz/sila glosu".8 z 4 zewrzec i do MGD-4..drugi biegun MGD do masy ,10 ptt do masy.Kol Serwis ma racje ze bez schematu trudno to urzadzenie"okielznac"..PA mcz RX w pierwszych seriach to HLY 1123 R a w pozniejszych to HLY 1128 R.Jezeli dostane zgode ZR RADMOR to zeskanuje cala Instr Tech wersji VHF i umieszcze na Elektrodzie.Mysle ze w czasie pracy nad tym urzadzeniem mozna zdobyc wiele doswiadczenia.......Adam
  • #30 2765421
    Lukibobi
    Poziom 11  
    Nie wiem czy pisałem że moja wiedza na temat elektroniki jest mała. Więc mierzyłem i na diodzie zmienia się przy nadawaniu z 0 na 3-4. Nie mam zielonego pojęcia co to znaczy prócz tego że prąd pobiera.

Ale teraz tak, zrobiłem zwarcie dwuch elementów i radio zaczęło szumieć oraz działało RX w takiej pozycji, jednak nie można było nic nadać. Długo nie zwierałem tych elementów żeby nie spalić czegoś. Elementy zaznaczyłem na rysunku (poniżej). A były to: beczka koloru srebrnego i ścieżka na przełączniku siły głosu :) Sorry że tak nie po fachowemu ale jak wcześniej zaznaczyłem z moją elektroniką jest słabo :)

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Radmor 3131/2 nie reaguje po podłączeniu do zasilania 13,8V 6A - co sprawdzić? radmor.jpg (51.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Radiotelefon Radmor 3131/2 nie reaguje po podłączeniu do zasilania 13,8 V 6A, mimo że jest w dobrym stanie i przechowywany w suchym miejscu. Model ten jest zasilany napięciem 12 V, a nie 24 V, co zostało potwierdzone przez użytkownika. Częstą przyczyną braku reakcji jest przepalenie wewnętrznej ścieżki zasilania, zwłaszcza w przełączniku siły głosu lub na drodze doprowadzającej napięcie. Zaleca się stosowanie zasilacza z ogranicznikiem prądu (np. 100 mA) i monitorowanie poboru prądu. Sprawdzono także diodę zabezpieczającą na wejściu zasilania.

W kwestii mikrofonogłośnika, stosowane są dwa rodzaje wtyczek: niebieskie (importowane) i czarne (krajowe). W przypadku czarnego gniazda 5-pinowego, piny mają następujące funkcje: 1 - PTT (nadawanie) poprzez zwarcie do masy, 2 - wyjście m.cz. RX, 3 - wejście modułu TX, 4 - masa, 5 - selekt lub wolny. Mikrofonogłośnik 0171/2 łączy się najprościej poprzez PTT i masę oraz z wkładką MGD4 (dynamiczna, niskoomowa 50 Ω).

Analiza kwarców wykazała, że nadajnik pracuje na 171,425 MHz (kwarc 14,285 MHz x12), a odbiornik na 171,425 MHz (kwarc 80,3625 MHz x2 + 10,7 MHz). Problemy z odbiorem mogą wynikać z rozstrojenia toru nadajnika, uszkodzenia wzmacniacza mocy (PA) lub nieprawidłowego działania elementów toru RF. Przekładanie kwarców bez odpowiedniego strojenia trymerów i cewek może pogorszyć sytuację.

Dioda sygnalizuje stan naładowania baterii przy nadawaniu, a nie moc sygnału. Pomiar napięcia na diodzie potwierdził jej działanie. Możliwe jest uszkodzenie pokrętła głośności lub elementów wzmacniacza m.cz., co może powodować brak dźwięku. Zaleca się sprawdzenie poboru prądu, sygnału na przełączniku głośności oraz obecności sygnału m.cz. na wejściu końcówki mocy (np. HLY1127).

W radiotelefonach Radmor 3131/2 stosowane są hybrydy funkcjonalne (np. HLY1123R, HLY1128R), których schematy są niezbędne do prawidłowej naprawy, ale często trudno dostępne. Przekaźnik nadawania/odbioru jest jeden i przełącza antenę oraz zasilanie. Próby zwarć i ingerencje bez odpowiedniej wiedzy mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń. Wskazane jest oddanie urządzenia do serwisu specjalistycznego.

Podsumowując, brak reakcji Radmora 3131/2 po podłączeniu do zasilania może wynikać z uszkodzeń ścieżek zasilania, nieprawidłowego podłączenia mikrofonogłośnika, rozstrojenia toru nadajnika, uszkodzenia wzmacniacza m.cz. lub końcówki mocy. Diagnostyka wymaga pomiarów prądu, napięć, sygnałów audio oraz znajomości schematów i budowy hybryd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA