logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SANYO CEM2510PTX – zniekształcony obraz i utrata kolorów po upadku TV

marianek88 22 Cze 2006 00:08 1002 6
REKLAMA
  • #1 2752021
    marianek88
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z tv po upadku. Obraz jest znieksztalcony rozciaga sie i zweza , traci kolory. co moze byc przyczyna ??? prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2752026
    elektryk1e
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    cewki odchylania sie odkleily od szyjki. tak mysle..
  • REKLAMA
  • #3 2752253
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Przecież nigdy nie są do zyjki klejone.Skąd taki pomysł? .
  • #4 2753537
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Sprawdz laminat najdokładniej koło trafopowielacza i trafa przetwornicy prawdopodobnie masz pęknięcia ścieżek.
  • REKLAMA
  • #5 2754543
    marianek88
    Poziom 11  
    wygląda na to że ścieżki i laminat są całe
  • #6 2754658
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    to moze byc zludne wlacz silna lampe i obejrzyj plyte od strony elementow jasniejsza rysa moze swiadczyc o peknietym laminacie wtedy od strony druku sprobuj zlokalizowac pekniecie .ja jednak bym przelutowal mimo braku pekniec okolice przetwornicy i trafa lini.
  • REKLAMA
  • #7 2755962
    marianek88
    Poziom 11  
    nie wiem czy czy to ważne ale zauważyłem lużny drut na cewce odchylania załączam zadjęcie SANYO CEM2510PTX – zniekształcony obraz i utrata kolorów po upadku TV

Podsumowanie tematu

✨ Po upadku telewizora SANYO CEM2510PTX pojawiły się problemy z obrazem: zniekształcenia, rozciąganie i zwężanie obrazu oraz utrata kolorów. Możliwą przyczyną jest uszkodzenie elementów odpowiedzialnych za odchylanie obrazu, w tym cewki odchylania, gdzie zauważono luźny drut. Dyskusja wykluczyła odklejenie cewek od szyjki kineskopu. Sugerowano również sprawdzenie laminatu płytki drukowanej w okolicach trafopowielacza i transformatora przetwornicy pod kątem pęknięć ścieżek, które mogą powodować problemy z obrazem. Pomimo braku widocznych uszkodzeń laminatu, zalecane jest przelutowanie elementów w okolicy przetwornicy i transformatora linii, co może przywrócić prawidłową pracę układu odchylania i poprawić jakość obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA