logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinAVR 20060421 na Windows XP SP2 – błąd uruchamiania avr-gcc.exe, szukam starszej wersji

mieczotronix 22 Cze 2006 08:37 1477 6
REKLAMA
  • #1 2752376
    mieczotronix
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Zainstalowałem najnowszą wersję winWAVR 20060421 (z sourceforge), ale okazuje się, że avr-gcc.exe całkiem mi nie działa. Ścieżki są ustawione dobrze. W systemie (XP pro SP2) brak innych kompilatorów itd.
    Uruchamiam z commandline-a kompilator:
    avr-gcc test.c -v
    I kompilator uruchamia się, ale zanim zacznie coś kompilować, wywala mi taki błąd:
    This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
    Please contact the application's support team for more information.

Nie mam skąd wziąć starszych wersji WinAVR i jestem w kropce, bo nie mam pojęcia skąd to dziwne zachowanie. Znalazłem w sieci, takie wyjaśnienie:
    http://support.microsoft.com/kb/884538/en-us
    Więc generalnie pupa.
    A może ktoś ma jakąś starszą wersję WinAVR działającą z najnowszym AVRStudio i może mi podesłać, albo podać link?
  • REKLAMA
  • #2 2753246
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Msvcrt.dll nie dotyczy gcc, tylko Micro$oftu
    Zobacz może na AvrSide
  • REKLAMA
  • #3 2753281
    mieczotronix
    Poziom 16  
    dotyczy, bo komunikat ten występuje, jak wywołuję avr-gcc i wygląda na to, że avr-gcc skompilowany został kompilatorem M$ albo jakiegoś rantajma używa.

A czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć starsze wersje WinAvr - to bym chętnie spróbował z nimi
  • REKLAMA
  • #4 2753302
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    mieczotronix napisał:
    A czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć starsze wersje WinAvr - to bym chętnie spróbował z nimi
    Tu masz od 2002 roku chyba wszystkie wersje.
  • #5 2753356
    mieczotronix
    Poziom 16  
    zaistalowałem avr gcc z AvrSide i tam jest gcc w wersji 3.4.0
    uruchamia się poprawnie, nie wyświetla tego błędu, ale nie obsługuje formatu dwarf-2 do debuggowania i dlatego nie współpracuje z avrstudio.
    Z command line kompiluje, ale z AVR Studio wyświetla to:
    ../1.c:1: error: target system does not support the "dwarf-2" debug format

Dzięki za link do sourceforge, wczoraj tam klkałem z godzinę i jakoś nnie natrafiłem na tą stronę! Zaraz spróbuję. Będę się cofał w czasie, aż trafię na działającą wersję

EDIT:
    Spróbowałem 3 wcześniejsze wersje i nic, ten sam błąd. Zdobłem hotfixa z microsoftu i nic. nadal nie uruchamia się.
    Napisałem na avrfreaks, ale ktoś tam kiedyś miał ten sam problem i zero odpowiedzi. Czarno to widzę
  • #6 2794945
    mieczotronix
    Poziom 16  
    to straszne, dwa tygodnie temu zainstalowałem Win XP od zera, o mały włos nie tracąc kupy danych i tracąc na to bitą dobę. Po świeżym zainstalowaniu Win xp avr-gcc ładnie działał. Przezornie wyłączyłem automatyczne ściąganie poprawek.
    Dziś przyszła płytka ewaluacyjna, zabieram się do kompilowania, a tu ten cholerny błąd znowu się pojawia i znowu avr-gcc nie działa nijak.
    Normalnie ręce mi opadają do samej ziemi....
    Czyżby jedynym wyjściem miałoby być dostawienie 2-giego komputera z jakimś starym windowsem?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował WinAVR 20060421 na Windows XP SP2, jednak avr-gcc.exe generuje błąd "This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way" mimo poprawnie ustawionych ścieżek i braku innych kompilatorów. Próby użycia starszych wersji WinAVR z SourceForge oraz kompilatora z AvrSide (gcc 3.4.0) nie rozwiązały problemu – starsze gcc nie obsługuje formatu debugowania dwarf-2, co powoduje błędy w AVR Studio. Problem okazał się związany z błędem w avr-gcc dotyczącym nieprawidłowej weryfikacji katalogu TEMP w systemie Windows XP. Po odnalezieniu i zastosowaniu rozwiązania opisanego na avrfreaks.net problem został rozwiązany. Dyskusja wskazuje na konieczność użycia odpowiedniej wersji WinAVR kompatybilnej z AVR Studio oraz uwzględnienie specyficznych błędów środowiska Windows XP SP2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA