logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD recorder Sony RDR-HX 520 tworzenie rozdziałów.

grzechura 22 Cze 2006 12:05 1266 6
  • #1 2752961
    grzechura
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam
    mam DVD recorder Sony RDR-HX 520 . Nagralem sobie film (na HDD) z TV. Potem pokasowalem wszystkie rozdzialy i utworzylem nowe (wszystko zrobione na tym DVD) i nagralem film na plyte. I tu zaczyna sie problem:

Film ktory jest na HDD odtwarza sie w porzadku (wszystkie rozdzialy sa zdefiniowane tak jak chcialem)

Film nagrany na plycie ale odtwarzany na tym DVD nie odtwarza sie poprawnie tzn 4 rozdziale film po prostu przestaje sie odtwarzac, bez zadnego komunikatu. nie da sie dalej go obejrzec

Film nagrany na plycie, ale ogladany no kompie mozna obejrzec caly, lecze rozdzialy sa calkiem inaczej zdefiniowane niz ja to ustawilem (mysle ze sa tak ustawione jak bylo na samym poczatku, ale nie jestem tego pewien bo nie pamietam jak bylo na samym poczatku). Ale co wyzne da sie go odtworzyc do konca.

wie ktos o co chodzi?
  • #2 2753370
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Witam.
    Czym edytowales film?
  • #3 2753451
    gacekm
    Poziom 18  
    Czyli robiłeś wszystko na Recorderze. Pewnie gdzieś tam w instrukcji stoi jak to zrobić poprawnie. A możliwości zrzutu na kompa nie masz? Można też ewentualnie nagrać na RW by płytek nie marnować i potem na kompie poddać reauthoringowi.
  • #4 2753574
    grzechura
    Poziom 17  
    ZeeWolf napisał:
    Witam.
    Czym edytowales film?

gacekm napisał:
    Czyli robiłeś wszystko na Recorderze. Pewnie gdzieś tam w instrukcji stoi jak to zrobić poprawnie. A możliwości zrzutu na komputera nie masz? Można też ewentualnie nagrać na RW by płytek nie marnować i potem na kompie poddać reauthoringowi.

jak wspominalem na poczatku, film edytowany byl na Recorderze. Wycinanie i wstawianie rozdzialow jest proste (nacisniecie odpowiednigo klawisza, zeby usunac biezacy rozdzial, lub drugiego klawisza zeby wstawic nowy rozdzialw tym miejcu, ktore obecnie ogladam) wiec tu nie ma na 99% mowy o bledzie.
  • #5 2753737
    gacekm
    Poziom 18  
    Pomóc mogę jedynie w tym jak ewentualnie poprawić to na PC. Wymagana nagrywarka DVD i trochę zapału.
  • #6 2753830
    grzechura
    Poziom 17  
    gacekm napisał:
    Pomóc mogę jedynie w tym jak ewentualnie poprawić to na PC. Wymagana nagrywarka DVD i trochę zapału.

No coz tylko to mi pozostaje. Wiec co i jak mam zrobic?
  • Pomocny post
    #7 2754292
    gacekm
    Poziom 18  
    Skopiuj katalog VIDEO_TS z płyty DVD na HDD.
    W TMPGEnc DVD Author:
    1. Create new project
    2. Add DVD video - wskazujesz folder Video_TS, wyskoczy okno kreatora, w pierwszym kroku wybierasz odpowiedni tytuł, w drugim odznacz Reading chapter information. OK
    3. Jesteś w oknie Add clip tu kliknij na zakładkę Chapter cut edit. Operując suwakiem wyszukujesz miejsc gdzie ma zacząć się nowy rozdział i klikasz na przycisk "Add ... chapter". Możesz rownież w tym miejscu operując przyciskami "set as start frame" i "set as end frame" zaznaczyć interesujący Cię fragment lub przyciskiem "cut" wyciąć niechciany.OK
    4. Tworzenie menu pomijam. Wciskasz Output w menu głównym .... Begin output.
    5. Zawartość nowoutworzonego katalogu VIDEO_TS umieszczasz w odpowiednim miejscu kompilacji DVD Video w Nero i nagrywasz.

Jak coś będzie nie tak z wczytywaniem plików DVD(pkt.2 i 3) użyj programu Vstrip i zgraj zawartość płyty do jednego pliku VOB, zmień rozszerzenie na *.mpg i poprzez przycisk Add file (w punkcie 2) wskaż plik.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz DVD recordera Sony RDR-HX 520 nagrał film z TV na dysk HDD, następnie usunął istniejące rozdziały i utworzył nowe bezpośrednio na urządzeniu. Film odtwarzany z HDD działa poprawnie z nowo zdefiniowanymi rozdziałami. Po nagraniu filmu na płytę DVD i odtworzeniu go na tym samym urządzeniu, odtwarzanie zatrzymuje się w czwartym rozdziale bez komunikatu o błędzie. Natomiast odtwarzanie tego samego filmu na komputerze jest możliwe do końca, lecz rozdziały są inne niż ustawione na recorderze, prawdopodobnie oryginalne. Wskazano, że edycja rozdziałów była wykonywana wyłącznie na recorderze, co wyklucza błąd użytkownika. Zaproponowano alternatywne rozwiązanie polegające na skopiowaniu katalogu VIDEO_TS z płyty na komputer, a następnie użyciu programu TMPGEnc DVD Author do ponownego definiowania rozdziałów i nagrania poprawnie przygotowanego DVD za pomocą Nero. W razie problemów z odczytem plików DVD zasugerowano użycie programu Vstrip do konwersji plików VOB na format MPG do dalszej edycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA