logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony RDR-HX910: Kopiowanie z HDD na DVD-RW, problem z odczytem na Grundig Xenaro

Pablo1964 02 Sty 2007 14:02 2727 4
REKLAMA
  • #1 3396287
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Witam,

Po roku użytkowania modelu 910 głównie jako cyfrowego video na własny użytek (czyli nagrywanie wyłącznie na HDD), postanowiłem zrobić dla rodziców kopię na płycie filmu nagranego z TV. Sięgnąłem więc po instrukcję i:

1. Utworzyłem playlistę,wycinając reklamy z posiadanego na dysku materiału o długości 2h30min;
    2. Powstałą playlistę o długości 2h03min skopiowałem na płytę DVD-RW dobierając automatycznie poziom kompresji (automat wskazał SLP - nagranie trwało tyle ile film, czyli nieco ponad 2 godz.)
    3. Sfinalizowałem płytę.

Moje zdziwienie było ogromne, gdy odtwarzacz rodziców (Grundig Xenaro GDP 4200), który nigdy nie miał problemów z odczytem także nagranych płyt, "plus" i "minus", tym razem pokazał komunikat "no disc". Postanowiłem sprawdzić, czy płytę da się odtworzyć i skopiować na komputerze. Komputer za pierwszym razem napisał, że płyta zawiera błędy, lecz za drugim przeczytał ją i skopiował, tym razem na DVD+RW. Pospiesznie sprawdziłem, że nowo utworzona płytka DVD+RW "chodzi" u rodziców, więc zostawiłem im film do obejrzenia.

Niestety, płyta podczas odtwarzania zaczęla się zacinać, podobno bardzo często, a po ok 1,5 godz. odtwarzacz się wyłączył.

Koledzy, powiedzcie, proszę, gdzie popełniłem błąd. W szczególności nurtują mnie następujące kwestie:

1. czy istnieje prostsza metoda skopiowania materiału z dysku na płytę z wyrzuceniem reklam?
    2. Dlaczego odtwarzacz nie widzi nagranej na nagrywarce płyty, natomiast widzi jej 1:1 kopię?

Powstał mi zamęt w głowie, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 3404820
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Płyta DVD-RW musi być sfinalizowana przed odtworzeniem na playerze.
  • REKLAMA
  • #3 3407531
    Pablo1964
    Moderator
    Oczywiście. Napisałem w p.3, że sfinalizowałem płytę przed włożeniem do odtwarzacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3420610
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Przepraszam - zagapiłem się z tą finalizacją.
    Skoro komuter miał problem z odczytem - widocznie są jakieś błędy zapisu. To się zdarza. Proponuję wykonać test jakości płyty.
  • #5 10174975
    Pablo1964
    Moderator
    Wiem, że minęły ponad 4 lata ale jestem winien podsumowanie. Błędy zapisu bardzo często występują na płytach DVD+/-RW, zrezygnowałem z nich w trakcie eksploatacji sprzętu. Natomiast nagrywarka bezproblemowo pracuje do dziś z płytami DVD +/-R. Nie dociekałem już, czy jest to wina konkretnego egzemplarza czy też "ten typ tak ma". Dziękuję za zainteresowanie. Zamykam temat.
REKLAMA