logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28DW6322/01 MD1.2E AA - brak sterowania z pilota i klawiatury lokalnej

Indyczes 22 Cze 2006 15:45 1506 9
REKLAMA
  • #1 2753564
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Witam kolegów.
    TV jak w temacie,problem polega na braku sterowania zarówno z klawiatury lokalnej jak i z pilota.Czasami uda się coś wydusić z klawiaturki i z pilota.Reaguje bardzo ospale,pilot wykluczony jak i sama klawiatura-odpinałem ją.Coś się dzieje na szynach SDA, SCL,na czuwaniu jest po 5V,natomiast w czasie pracy napięcia na szynach zmieniają się w zakresie 1-5V.Wniosek jest taki,że coś blokuje te magistrale,nie wiem tylko co.Nie wiem jaka jest historia tego TV-przywieziony z zagranicy.Napięcie zasilania procka w normie.Może ktoś miał coś podobnego i zechce podzielić się wiedzą,za co z góry serdeczne dzięki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2753639
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Myślę,że zacząć należy od najprostrzych rzeczy-podstawić EEPROM -może być czysty (FF).Po inicjalizacji należy sprawdzić dzizłanie klawiatury i pilota.Poziomy na magistrali i z czujki pilota są bardzo cenną wskazówką co do trafnej diagnozy.Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2755802
    Indyczes
    Poziom 33  
    Pamięc podstawiłem i dalej tak samo,kwarc w TXT podstawiony i nic.Wylutowałem głowicę i moduł Nicam-u-bez efektu.Zastanawiam się,czy to nie wina procka,ale z drugiej strony to mało prawdopodobne.Wylutowałem również odbiornik podczerwieni i klawiatura dalej działa jak chce i kiedy chce.
    Straciłem koncepcję,nie chcę inwestowć na ślepo w procesor.
  • REKLAMA
  • #6 2756523
    Indyczes
    Poziom 33  
    jorg g napisał:
    Witam.
    Sprawdz Pin 12 na Audiomodule (SCL) ,moze zimny lut albo skorodowany
    styk.
    pozd.

Raczej żadnych zimnych lutów nie widzę, może mnie kolego wspomóc schematem??, będe miał jaśniej.
  • #8 2758314
    Indyczes
    Poziom 33  
    indyczes(_at_)o2.pl
    Pozdr.
  • #10 2758438
    Indyczes
    Poziom 33  
    Serdeczne dzięki,do tej pory nie ma go w skrzynce.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Philips 28DW6322/01 MD1.2E AA, w którym brak jest sterowania zarówno z pilota, jak i z klawiatury lokalnej. Objawy to sporadyczna i bardzo opóźniona reakcja na sygnały sterujące. Na magistralach I2C (SDA, SCL) podczas pracy napięcia zmieniają się w zakresie 1-5V, co sugeruje blokadę lub uszkodzenie tych linii. Zasilanie procesora jest prawidłowe. W celu diagnozy zalecano wymianę pamięci EEPROM na czystą, sprawdzenie kwarcu w module TXT oraz kontrolę połączeń i lutów, zwłaszcza na pinie 12 (SCL) modułu audio. Wylutowano również moduł Nicam i odbiornik podczerwieni bez poprawy działania. Schemat elektryczny telewizora został udostępniony, co ma pomóc w dalszej diagnostyce. Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu magistrali I2C lub elementów ją blokujących, jednak wymiana procesora jest traktowana jako ostateczność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA