logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9600pro Sapphire - brak wykrycia karty graficznej po uruchomieniu

CZAPLIK 04 Sie 2006 10:20 1896 9
REKLAMA
  • #1 2878926
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Wieczorem działała na drugi dzień nic. Podczas uruchomienia kilka pisków z bipera o nie wykryciu karty graficznej. Foto podeślę później jak załatwię coś zastępczego i wyciągnę tą co zaniemówiła oraz więcej szczegółów na temat karty.
    Co kolegom wiadomo na temat "zgonów" kart podczas startu kompa. Zasilacz ok. (chieftec) komp odgwizda co swoje i dalej się botuje (tak na słuch)
    J/W zasilacz chieftec płyta k7s8x
    Czy brak biosu w karcie (np. wykasował się) też spowoduje że komputer odgwizda brak karty (pytanie czysto teoretyczne z biosem nic nie kombinowałem )
    PS radek w wersji VIVO więc wolał bym go nie stracić
    Pozdrawiam[/img]
  • REKLAMA
  • #2 2879220
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Co do zgonu przy starcie to Ciężko powiedzieć co go wywołało, i nie koniecznie przy starcie może przy zamykaniu systemu ?
    a co do Biosu karty a raczej jego braku to mi wiadomo że Bios jej raczej nie widzi.
    Spotkałem się z takim przypadkiem że kolega wyciągnął Bios z Karty - był to jakiś Geforce, a że kostka jest kwadratowa to źle ją włożył spowrotem :)
    ze źle włożonym Bios'em komputer piszczał że karty nie ma.
  • #3 2879340
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mialem podobnie z R9550 Sapphire. Kupiłem, zamontowałem, komputer wystartował, zresetował się przy uruchamianiu Windows. Przy ponownym uruchomieniu wydał 2 piski i czarny ekran. Po zresetowaniu wentyl na karcie nie kręcił się/nie świecił. Pomogła wymiana karty w sklepie;)

Mozliwe że w Twoim przypadku jest inaczej - ja opisałem swój...
  • REKLAMA
  • #4 2881850
    qperpl
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Zobacz moze wyjecie karty i wlozenie pomoze, a jak nie zalatw inna karte i zobacz czy dziala poty AGP a twoja wlóż do innego kompa i sprawa bedzie jasna.
  • #5 2889184
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Włożyłem inną AGP działa karta o której piszę nadal milczy i w chwili obecnej jestem coraz bardziej ciekawy co jej jest. Po włożeniu i odpaleniu jak pisałem bios sygnalizuje brak grafiki i botuje się dalej sprawdzałem delikatnie czy nie robi się gorąca karta w okolicach GPU ale jest zimno tak jak by GPU nie było zasilone. Kombinowałem z kolegi 9800PRO który miał arty to przez laminat było czuć temperaturę. Prześlę dzisiaj foto to może coś się wymyśłi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2889342
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zdejmij radiator (chłodzenie) z chipu, wyczyść z pasy i zobacz, czy nie ma jakiejść dziurki lub nawet wypukłości. Jak ma, to do kosza, jak nie, to załatw sobie kartę PCI, wsadź do kompa, w BIOSie ustaw First display (czy cośw tym stylu) na PCI Slot, potem dołóż tą uszkodzoną i zflashuj.
    Jak to nie pomoże, to do kosza.

Pozdro

PS. jak nie masz skąd wziąć karty PCI, to na innym kompie przygotuj sobie dysk startowy z Windowsa (chyba nawet lepszy byłby z XP, bo mało zajmuje), dograj tam nowy BIOS i programik do flashowania i dopisz odpowiednią linijkę w pliku autoexec. Jeśli komp i bez karty sięuruchamia, to bezproblemu zabootoje z dyskietki i sam ją zflashuje (jak masz ustawiony inny boot niż A, C, SCSI czy First Boot: Floppy, to daj Clear CMOS, Boot from floppy jest najczęściej domyślny...
  • #7 2889992
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    drugie zdięcie

Radeon 9600pro Sapphire - brak wykrycia karty graficznej po uruchomieniu
    --------------------------------------
    07 Sie 2006 18:15
    tak jak pisałem nic nie widać zero ukruszeń nadpaleń rdzeń sprawdzałem -ok . Proszę o jakieś sugestie najwyżej pójdzie tak jak pisze kolega do kosza
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony !

• REKLAMA
  • #8 2890276
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    A próbowałeś flashować, tak jak Ci napisałem???
  • #9 2890716
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    jeszcze nie jutro się za to wezmę dzisiaj za późno wróciłem z pracy i jestem jak koń po nieudanym westernie

Dodano po 55 [minuty]:

Podłączyłem kartę na innym kompie (do testów ) i sprawdziłem jeszcze na swoim - grzeje się mocno tranzystor BCP68 umieszczony między trzema zielonymi elektrolitami a radiatorem GPU . I co Panowie na to. Przekopię swoje zabawki może coś takiego znajdę.
    Proszę o komentarz
  • #10 2896514
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Na 100% jakieś zwarciątko jeszcze nie zlokalizowane. Na elektrolitach (tych dwóch białych 470mikro/10V jest przejście) przy czym to nie one są przyczyną. wylutowałem już (oprócz tych kondensatorów) APM4410 MOS-FET drógi pod czarnym elektrolitem i kilka innych układów. Czy ktoś wie co ta gałąź zasilania obsługuje. Układy APM4410 są 2. Oba pod czarnym elektrolitem ale tylko na tym niżej jest zwarcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej Radeon 9600pro Sapphire w wersji VIVO, która po uruchomieniu komputera nie jest wykrywana, a BIOS sygnalizuje brak karty poprzez sygnały dźwiękowe z bipera. Zasilacz Chieftec oraz płyta główna K7S8X zostały sprawdzone i działają poprawnie. Próby diagnostyczne obejmowały wymianę karty na inną AGP, która działała bez problemu, co wskazuje na uszkodzenie karty Radeon. Karta nie nagrzewa się w okolicy GPU, co sugeruje brak zasilania układu graficznego. Wskazano możliwość uszkodzenia BIOS-u karty, co może powodować brak wykrycia przez system. Zalecane działania to wyjęcie i ponowne włożenie karty, testowanie na innym komputerze, zdjęcie radiatora i sprawdzenie układu scalonego pod kątem uszkodzeń mechanicznych. Próby flashowania BIOS-u karty są sugerowane jako potencjalne rozwiązanie. W trakcie dalszej diagnostyki wykryto zwarcie na gałęzi zasilania, w szczególności na kondensatorach elektrolitycznych i układzie MOS-FET APM4410, co może być przyczyną awarii. Uszkodzona karta może wymagać naprawy elementów zasilania lub wymiany na nową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA