logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie transformatorów TS 40/29/676 i TS 40/25/676 do lampy AZ-1

marcinelektronik 23 Cze 2006 23:34 3608 12
REKLAMA
  • #1 2758380
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Mam dwa transformatory sieciowe typu
    TS 40/29/676
    TS 40/25/676
    Prostownik ma pracować na lampie AZ-1
    nie znam opisu tej lampy ani transformatora.
    Chcę je podłączyć do wzmacniacza lampowego i nie wiem które końcówki mają iść na napięcie anodowe
    Może jest gdzieś jakiś katalog bym wiedział jak podłączyć te trafo.
    Dziękuję z góry i pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 2760440
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Te trafa maja żarzenie 6,3 V a lampa AZ jest zarzona na 4V,musiałbyś odwinąc zwojów. Trafo możesz pomierzyc gdzie jest co ,a aplikację lampy znajdziesz np w radiu lampowym stolica ,schematy są na elektrodzie.
    A z takimi pytaniami co jak podłaczyć to w dziale lampy retro.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2767244
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    ale to trafo nie ma chyba dzielonego uzwojenia wtornego, wiec, poprawcie mnie jesli sie myle, możesz mieć kłopot....
  • #4 2767566
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Faktycznie ,one są z jednym uzwojeniem do pracy w graetzu,ale moze dwa takie same trafa dać na jedną lampę i zrobić w ten sposób odczep
  • #5 2767601
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Poza tym AZ1 ma prąd żarzenia 1.1V (tak napisali w datasheecie, zakładam że chodzi o ampery) więc jak zbudujesz zasilacz na tej lampie to malo zostanie na żarzenie lamp sygnałowych.
  • #6 2771364
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    No i na szynie żarzenia będzie występować pełne napięcie anodowe... AZ są lampami bezpośrednio żarzonymi.
  • REKLAMA
  • #8 2773172
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Czyli azetka nie nada się do współpracy nawet jeżeli dowinę osobne uzwojenie na żarzenie?
  • #9 2774493
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    W sumie jeżeli prąd żażenia wynosi 1,1 A przy 4V to odpada Ci 4,4W
    na zażenie tej lampy,jak podłączysz dwa trafa aby był odczep na wtórnym
    (2 razy anodowe) to masz 80W do dyspozycji.Mały wzmak powinien działać na tym.Tylko uzwojenie żazenia 4V musisz nawinąć osobno ,aby było odseparowane od tego 6,3V ,bo lampa jest bezp.żazona i wystąpi na nim nap. anodowe.
    To uzwojenie możesz zrobić tylko na jednym trafie ,albo rozłożyc na obydwa po 4V równolegle,albo po 2v w szereg dla równego obciąrzenia traf.
  • #10 2774902
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Nawinę na trafioku napięcie żażenia na zasilanie az1 i z jednego jej odczepu puszczę masę.
    Odczep 250V podłączę do anody a drugi podłączę jako plus 250V.
    Zaś orginalne uzwojenie 6,3V będzie zasilało końcówkę mocy.
    Myślę że tak może być.

Te trafo chodziło na diodach.

Czy tak można zrobić.

Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #11 2774961
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ja miałem taki schemat na myśli,na szybko nabazgrałem w paincie.
    Narysuj,jak ty o swoim myślisz,bo niebardzo rozumiem
    Załączniki:
    • Podłączenie transformatorów TS 40/29/676 i TS 40/25/676 do lampy AZ-1 AZ 1 nabazgrane.JPG (16.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2780789
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ten transformator jest z gramofonu i działał na lampie ECL86.
    Uzwojenie 4V muszę dowinąć.
    Ze względu na lampę AZ1 że mi zależy podłączyć to chcę ją wykorzystać do zasilania magicznego oka.
    Mostek chcę zostawić na zasilanie lampy ECL 86 chyba że wzmacniacz będzie pracował na ECL lub PCL 83 do 86 bo te lampy mam i chcę zbudować w miarę dobry wzmacniacz, wiem że one też różnią się żarzeniem.
    Proszę o odpowiedż czy taki układ zasilający mógłby być bo tylko to wymiśliłem.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
    Załączniki:
    • Dok1.doc (35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2780929
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam.Na pierwszy rzut oka to napiecie anodowe do magicznego oka powinno byc brane z anody lampy AZ1 a z rysunku ton nie wynika.A poza tym moglbys oko zasilac z mostka zbyt to komplikujesz.Mostek zrob z diod krzemowych mimo ze to nie bedzie w stylu retro.Pozdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia transformatorów sieciowych TS 40/29/676 i TS 40/25/676 do prostownika z lampą prostowniczą AZ-1 w celu zasilania wzmacniacza lampowego. Transformatory mają uzwojenie żarzenia 6,3 V, natomiast lampa AZ-1 wymaga żarzenia 4 V, co wymaga dowinięcia odpowiedniego uzwojenia. Lampy AZ-1 są bezpośrednio żarzone i mają prąd żarzenia około 1,1 A, co powoduje konieczność odseparowania uzwojenia żarzenia od anodowego, aby uniknąć obecności pełnego napięcia anodowego na żarzeniu. Transformator nie posiada dzielonego uzwojenia wtórnego, co komplikuje podłączenie, ale można rozważyć użycie dwóch transformatorów w celu uzyskania odczepu na napięcie anodowe. Proponowane jest dowinięcie osobnego uzwojenia 4 V na żarzenie lampy AZ-1, a oryginalne 6,3 V wykorzystać do zasilania końcówki mocy (np. lampy ECL86 lub PCL83/86). Zasilanie magicznego oka z lampy AZ-1 jest dyskutowane, jednak sugeruje się raczej użycie mostka prostowniczego z diod krzemowych dla uproszczenia układu. Ogólnie, zastosowanie lampy AZ-1 w tym układzie jest możliwe, ale wymaga modyfikacji transformatora i odpowiedniego rozdzielenia uzwojeń żarzenia i anodowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA