logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ATMega 8 do przekaźników Takamisawa ALD3W-K DC3V?

hammett89 23 Cze 2006 23:46 1733 5
REKLAMA
  • #1 2758434
    hammett89
    Poziom 11  
    Witam
    Przejżałem forum ale niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Otóż: potrzbuje wysterować Atmegą, 10 przekaźników typu Dual Coil Latching a dokładnie Takamisawa-Fujitsu typ ALD3W-K DC3V
    (3V, bistabilne). Potrzebowałbym opisu jak i co dokładnie podłaczyć,przekaźniki beda sterowane dwoma przewodami wychodzącymi z ULN'a, a więc raz w jednym bedzie "+" a w drugim "-" i na odwrót.
    Prosze o jakieś rady...
    Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 2758467
    Anderian
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    ULN2803 to tranzystory typu N wiec najwyzej do masy mozesz je zewrzec

Ty potrzebujesz mostku H do zmainy biegunowosci napiecia
  • REKLAMA
  • #3 2758484
    hammett89
    Poziom 11  
    A w takim przypadku przekaźniki nie beda pracować ?
    Pozdrawiam
    Piotrek
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ATMega 8 do przekaźników Takamisawa ALD3W-K DC3V? 2003.GIF (3.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2758600
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Anderian napisał:
    ULN2803 to tranzystory typu N

Dla scislosci - to sa tranzystory bipolarne NPN (typ N lub P odnosi sie do MOSFETow)

Rozwiazanie z rysunku spowoduje, ze prad plynacy przez cewke bedzie plynal tez przez jeden rezystor, ktory moze wrecz uniemozliwic zadzaialanie przekaznika. Eleganckim rozwiazaniem jest albo mostek H jak pisze Anderian albo znalezienie jakiegos ukladu z wyjsciem typu push-pull (np. CMOS4050 ale ona ma zbyt mala wydajnosc pradowa jak dla przekaznika). Tak czy inaczej zawsze konfiguracja bedzie miala topologie "H"

BF
  • REKLAMA
  • #5 2762483
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    :arrow: hammett89 a sprawdzałeś jak działają te przekaźniki np. zasilając cewkę z zasilacza? Bo z Twojego opisu:

Cytat:
    10 przekaźników typu Dual Coil Latching

wynikało by mi, że są to przekaźniki dwucewkowe. Nie jestem pewien, bo nie znalazłem dokumentacji do nich. Jeśli mam rację, to sterowanie nimi za pomocą ULN nie powinno sprawić kłopotu i nie potrzeba zmiany biegunowości. Na rysunku układ połączeń wewnętrznych typowego, miniaturowego przekaźnika dwucewkowego.

Pozdrawiam
    Andy
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ATMega 8 do przekaźników Takamisawa ALD3W-K DC3V? Przekaznik.gif (10.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2762576
    hammett89
    Poziom 11  
    Witam
    Faktycznie przekaźniki są dwucewkowe ale mam zamiar sterować nimi tylko jedną, poprzez spolaryzowaną linię. Mikrokontroler będzie tylko chwile podawać napięcie na cewkę. Coś w tym stylu: (BASCOM AVR)

Portd.0 = 0
    Portd.1 = 0
    A = 1
    Do
    If pinb.0 = 0 then    'On
    If a = 1 then
    Portd.0 = 1
    Portd.1 = 0
    waitms 50
    Portd.0 = 0
    Portd.1 = 0
    A=2
    waitms 50
    End If
    End If

If pinb.0 = 0 then   'Off
    If a = 2 then
    Portd.0 = 0
    Portd.1 = 1
    waitms 50
    Portd.0 = 0
    Portd.1 = 0
    A=1
    waitms 50
    End If
    End If
    Loop
    End

Wg ISIS'a powinno działać (zamiast cewki zostały zastosowane dwie diody LED)
    I jeżeli będzie to działać w rzeczywistości na pająku tak to zostawię, ale dzięki za rady.
    Pozdrawiam
    Piotrek

Ps.
    Tylko tyle znalazłem w necie na temat tych przekaźników...
    Załączniki:
    • Przekaźniki Takamisawa.txt (360 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć ATMega 8 do przekaźników Takamisawa ALD3W-K DC3V? 112.JPG (78.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA