logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie aplikacje do zdalnego sterowania komputerem przez telefon z Bluetooth?

wawero 04 Paź 2006 19:15 6858 23
REKLAMA
  • #1 3085290
    wawero
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    cos kiedys czytalem ze sa programy ktore mozna wgrac do komorki (ktora ma blootoch i oczywiscie komp musi byc wyposarzony w niego )podobno mozna przez fona robic podstawowe czynnosci tylko ze na odleglosc np otwierac foldery sterowac myszka (jesli kros ma joysticka ) to prawda probowalem szukac takich programow lecz nie znalazlem... moze zle szukalem :D ktos wie cos na ten temat?? :) pozdrawiam

Dodano po 27 [minuty]:

chyba nikt nie ma pomyslu.... :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3085440
    ubot
    Poziom 13  
    na symbiana60 jest program Bluetooth Remote Control. do niego jest jeszcze program do pc.nie wiem czy działa na innych telefonach ja bawiłem się n6600 i działało na moim n-gage nie dało sie programu zainstalować.
    poszukaj informacji tutaj http://www.blueshareware.com
  • REKLAMA
  • #3 3085594
    wawero
    Poziom 10  
    a moze ktos cos po polsku ma ??:) i za co nie trzeba placic zeby bylo za free :D

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

potrzebny mi program Bluetooth Remote Control z rozszerzeniem --> jar tzn mam go wgrac do telefonu ... ale nie potrafie go znaleźć POMOCY !! wyslijcie mi go prosze na maila wawero23(malpa)interia.pl
  • #4 3089273
    ubot
    Poziom 13  
    T0 załatwiło sprawę!!! "bluetoothremotecontrol"

załączam program w wersji demo.
    Załączniki:
    • bluetoothremotecontrol.zip (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3098651
    ubot
    Poziom 13  
    Może to kogos zainteresuje znalazłem inny program do sterowania
    kompa NOKIA. Ja mam N-gada i poprzedni mi nie działał ale ten działa znakomocie jeszce dobrze nie przetestowałem instaluje sie jako plugin di winampa,czyli można im sterowac.w dodatku podglad pulpity na komurce i sterowanie myszka. jeszcze jestem w fazie testów.Program na komure jest w formacie sis.Oto linki:

Plugin do winampa:
    http://rapidshare.de/files/24828149/controlfreak_2_22.rar.html

Instalka na komurke:
    http://brynow.250free.com/ControlFreak.v2.22.S60.SymbianOS.Cracked-HeXPDA.rar

Dodano po 15 [minuty]:

zapomniałem
    kod do archiwów:)

wnt.end.pl
  • #6 3220396
    Ernest S.
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam!
    Sam osobiście przez chyba 2 tygodnie próbowałem zrobić coś takiego. Z tego co wiem, to w nowych telefonach SE jest standardowo wgrany jakiś program do sterowania PC. Ja mam Siemensa S65 i znalazłem tylko właśnie tego Bluetooth Remote Control. Można ściągnąć sobie ze strony http://www.blueshareware.com/files/bluetoothremotecontrol.zip . Na moim fonie niestety nie mogę coś ruszyć. Wykaz telefonów, które obsługuje ten program można znaleźć pod adresem: http://www.blueshareware.com/bluetooth_remote_control.asp . Podczas moich poszukiwań znlazłem też2 programy, które uruchamiały się na Symbianie, ale już nie pamiętam skąd ściągnąłem.
    Ja polecam wpisać w Google model swojego aparatu i coś w rodzaju: Bluetooth remote.
    Życzę powodzenia.
  • #8 3408563
    Ernest S.
    Poziom 14  
    No tak, ale to jest program właśnie do telefonów tylko z systemem Symbian. A może jednak ktoś by miał taki program w wersji Java (*.jar) ?
    Ja się spotkałem również z opinią, że takie programy w Javie nie istnieją, bo nie może ona obsługiwać "portów" komórki. Ale nie wiem na ile to jest prawdą i wolałbym, żeby jednak to nie była prawda.
  • #10 3411752
    Ernest S.
    Poziom 14  
    No tak. Fakt faktem, że jest to program do sterowania PC ale nie przez Bluetooth, a o taki właśnie by chodziło. Ściągnąłem ten program poprzez wap i żałuję teraz, bo tylko straciłem kasę. Program zarządza komputerem wykorzystując internet, a więc każde polecenia wysyłane do i z komputera będą nas kosztować, a tu chodzi o darmową komunikację Bluetooth.
  • REKLAMA
  • #11 3412859
    Peter__
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Pozdrawiam :)
    Ernest S. jaką masz komórkę?
    Ja kiedyś miałem Sony Ericsson'a K700i i nie miałem problemu, by sterować z niego komputerem.
    Teraz mam Nokie 6600 i też wszystko działa OK ;)
  • REKLAMA
  • #12 3413100
    KacperCh
    Poziom 11  
    Witam! Słyszałem kiedys o takim programie, który zażądza telefonem z poziomu palmtopa[PocketPC]. Nie ma ktoś linka do takich programów albo najleoiej programu. Z góry dzieki.
  • #13 3413371
    ubot
    Poziom 13  
    Ten program RDM+ to dosyć fajny ale nie ma ktoś kodu do niego żeby taki mniej trialowyty był:)

A co do tego że program działa przez neta to da się obejść. Ja skonfigurowałem swoj telefon tak że mam neta za fricko przez blutootha:)
  • #14 3414829
    KacperCh
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać że to łączy się przez bluetooth. :)
  • #15 3415516
    Ernest S.
    Poziom 14  
    Jak wcześniej pisałem, mam Siemensa S65. Nie wiem, czy to wina, że to właśnie Siemens, że tak ciężko z kontrolowaniem PC tym aparatem.
  • #16 3415998
    Emyl
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Cześć
    Ja raz sie bawiłem brata SE K510i i w BlueSoleil zaświciła sie opcja : "Usługa Bluetooth Human Interface Device" po wejściu w nią można było poruszać myszką na ekranie itp. ale dalej się tym nie bawiłem bo mam girderka :D
  • #17 3447709
    Ernest S.
    Poziom 14  
    A więc "szukajcie a znajdziecie". Ponownie się pomęczyłem i "EUREKA!" (czy jak to się tam pisze...)
    W SonyEricson'ach jest taka opcja jak sterowanie PC. Jest to aplikacja wgrana domyślnie dla SE, niestety nie wiem czy we wszystkich jest, ale napewno w nowszych. Moja dziewczyna kupiła sobie SE z520i i się pobawiłem. I dla tych telefonów program BlueSoleil wykrywa automatycznie usługę sterowania PC. Niestety jest ona trochę uboga.
    Dla tych, którzy jednak nie mają SE, to polecam "Bluetooth Remote Control". Można go pobrać ze strony: http://blueshareware.com/bluetooth_remote_control.asp . Aplikacja jest powiedzmy "trudna" w uruchomieniu i poprawnym skonfigurowaniu, ale jak już się uda, to będziemy zachwyceni. Można robić dosłownie wszystko.
    Ja osobiście miałem problemy z zaprzęgnięciem do współpracy mojego Siemens'a S65 z PC, ale poczytałem forum na tamtej stronie i jakoś dałem radę. W razie problemów, służę pomocą.
    Pozdrawiam
    Ernest S.
  • #19 3450977
    wawero
    Poziom 10  
    hmm :D wg mnie najlepszym programem i tak jak narazie zostaje B.R.C.
    oczywiście cala zabawe czesto psuje ilość ograniczonych klikniec :P ale to da sie obejsc :P
    -po instalacji programu B.R.C. tworzymy plik tekstowy w ktorym wpisujemy :

REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Bluetooth Remote Control]
    "Key"="local:BRCONTRyouLoveTeamDiG"

i nastepnie zapisujemy go w rozszerzeniu "nazwa.reg" - jest to plik do regedit :D
    - (nie jest to zadne haslo ani nic :P wiec prosze admina o wyrozumialość :P jest to tylko pomoc ;P)
    podalem to dla osob leniwych - ktorym sie nie chce szukac ;P
  • #20 3451767
    Ernest S.
    Poziom 14  
    No bądź co bądź jest to c.r.a.c.k.'owanie programu ;) A sądzę, że takowej podpowiedzi nie trzeba dodawać, bo najwytrwalsi i tak znajdą co chcą ;)

Ale zgadzam się, że BRC jest bardzo dobry :] Ale nie powiem najlepszy bo nie wiem jak inne działają.
    A może coś pod Linux'a teraz by się znalazło? Winde już mamy rozpracowaną właściwie, więc czas na inne systemy :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

P.S.
    A program "Salling Clicker", który podał kolega Ubot działa niestety tylko pod Win XP z SP1. A co z tymi, którzy nie używają "najlepszego" łyndołsa? Ja w każdym razie jestem przeciwnikiem XP, więc nie sprawdzę tego programu.
  • #21 3497851
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Witam wszystkich. Posiadam Nokie 6230 z zainstalowanym własnoręcznie oczywiście plikiem jar w aplikacjach do programu Bluetooth Remote Control v2.0 i muszę powiedzieć że zabawa jest przednia. Mam kompa P3 1GHz 256SDRAM i testowałem BRC na WIN98, WINME i obecnie na XP. Na każdym systemie działa poprawnie pomijając jeden szczegół. Opcja Mouse Controlller zacina się przy dłuższym korzystaniu..... Wnerwia to ale po ponownym, połączeniu jest ok. Jak ktoś wie jak ten problem usunąć, byłoby fajnie. Jak ktoś chce pomocy to chętnie pomogę z tym programem bo sam z nim juz kilka bitew wygrałem.... Ciekawa opcja mnie zastanawia. Mam pokój na piętrze a telewizor pod pokojem. Telefon działa wyśmienicie na BRC piętro niżej, więc mogę z tego poziomu sterować nim przez fona. Chcę więc kupić takie adaptery z allegro po około 60zł za parę które prześlą mi obraz i dźwiek z komputera na telewizor.... Wtedy kablwkę to juz chyba odetnę.... Ciekawe jak z odbiorem przez te sprzęty... Obecnie poszukuję wsadów do programu żeby móc sterować Sub edit playerem itp///... Pozdrawiam.
  • #22 5101925
    przemo199
    Poziom 1  
    Witam a ja mam model telefonu Nokia 6230i i jakie programy mi są potrzebne żebym mógł sterować komputerem z komórki Proszę o pomoc :cry:
    kontakt E- mail ziomzaziomem97(_at_)o2.pl
  • #23 5112907
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    BluTucz RC ten co o nim pisałem piętro wyżej. Może go tu wsadzić?
  • #24 5262369
    Mateuszz21
    Poziom 1  
    Cześć a ja mam telefon sony Ericsson K510i i moje pytanie jest takie jakie programy potrzebuje zeby sterowac swoim kompem przez telefon??????

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy aplikacji umożliwiających zdalne sterowanie komputerem za pomocą telefonu przez Bluetooth. Najczęściej polecanym programem jest Bluetooth Remote Control (BRC), dostępny dla telefonów z systemem Symbian, zwłaszcza modeli Nokia 6600, 6230, 6230i oraz Sony Ericsson K700i, K510i i Z520i. Program pozwala na podstawowe czynności, takie jak sterowanie myszką, otwieranie folderów czy kontrolę multimediów (np. Winamp). Wymaga instalacji klienta na komputerze oraz aplikacji na telefonie (w formacie .jar lub .sis). Alternatywnie wymieniany jest ControlFreak, działający jako plugin do Winampa, oraz programy Java, np. Remote Desktop For Mobiles (RDM+), choć ich działanie przez Bluetooth jest ograniczone lub wymaga konfiguracji. Niektóre telefony Sony Ericsson mają wbudowaną funkcję sterowania PC przez Bluetooth, wykrywaną przez program BlueSoleil jako usługa HID. Problemy zgłaszane to m.in. trudności z konfiguracją, ograniczona liczba kliknięć w wersjach demo, zacinanie się opcji sterowania myszką oraz kompatybilność z różnymi modelami telefonów i systemami operacyjnymi (Windows 98, ME, XP). Wskazane są strony z oprogramowaniem: blueshareware.com, getjar.com, salling.com oraz infinity.net.pl. Użytkownicy dzielą się także sposobami na obejście ograniczeń, np. modyfikacją rejestru Windows dla BRC.
REKLAMA