Jesli ktos moglby mi pomoc bylbym wdzieczny. Posiadam wzmacniacz Unitry PW-7010 i gdy go uruchamiam pali mi sie na dzien dobry bezpiecznik B301 2,5 A. Wymiana tranzystorów nic nie dała. Nie wiem, co moge zrobić, prosze o pomoc !!!
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereModerated By Jaś Kula:Nie pisz z włączonym caps lockiem.
d_tryczek wrote:
Jak się sprawdza tranzystory miernikiem uniwersalnym ( coś pamiętam, ze miedzy kolektorem a bazą i emiterem musi być przewodnośc w jedną stronę) prosze o krótką lekcję...
Adam-T wrote:Zmniejsz tą fotke z pierwszego postu i wyzeruj punkty bo nikt Ci nie obejrzy tego zdjęcia to po pierwsze. Po drugie mostek prostowniczy masz po prawej stronie płytki na wysokości tego dużego kondensatora, stoja pionowo (PR 501), a po trzecie zastosowałeś przekładki mikowe pomiędzy tranzystory a radiator![]()
Tu masz schemat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic260409.html]
Podkładni mikowe są pod każdym tranzystorem, a co do mostka, to nie sprawdzałem go...
d_tryczek wrote:Nie wiem czy wiesz czy nie,skoro nie wiedziales ze "R" to to samo co "Ω" to wolalem napisac bardzo jasno by nie bylo watpliwosci!Jesli chcesz dobrze ustawic prad spoczynkowy to nie mierz spadku napiecia tylko wepnij miliamperomierz szeregowo z dodatnia szyna zasilania koncowki w ktorym chcesz regulowac ten prad!Musisz rozciac sciezke(ale to nie jest problem) i wpiac miliamperomierz moze byc miernik uniwersalny!Ustaw ok.30mA.dzieki marian, az taki tępy nie jestem, wiem jak wyglada symbol Oma...