logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer PD-M502 - automatyczne włączanie po zaniku napięcia, jak to naprawić?

smoczyslaw 14 Cze 2003 17:23 1456 7
REKLAMA
  • #1 249516
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    Witam, mam taki problem, gdy np wyciągam wtyczkę z kontaktu od wierzy lub zanika napięcie w gniazdku to po ponownym wlączeniu do kontaktu/powrocie napięcia automatycznie włącza sie kompakt i startuje z pierwszym utworem ( wzmacniacz na szczęście nie idzie w parze z cd :) ), byłbym wdzięczny jak by mi ktoś wyjaśnił o co chodzi i co moge zrobić z tym
    pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #2 250457
    yourij
    Poziom 11  
    Nie licz na to, że ktoś Ci pomoże, dałem post o Pionierze i jakoś nawet nie chce się nikomu tego czytać :( . Pewnie dlatego, ze w tym kraju nikt nie wie, jak te Pionierki działają. Zobacz mój post, tak się napisałem, a tu ani widu ani słychu. Pomógłbym Ci, ale nie wiem, czemu tak u Ciebie jest, w moim PD-P550 nie ma takiego zachowania. Powodzenia...
  • REKLAMA
  • #3 250571
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam, no właśnie zauważyłem że nasze posty na temat tego sprzętu pozostają bez odpowiedzi a co gorsza nawet nie wiele osób je przegląda, twój post widziałem bo się zastanawiałem czy ten kompakt o którym pisałeś to taki który jest nowszą wersją mojego, pozdrawiam i życze powodzenia w naprawie :) , ja do swojego nie zaglądam, nie chce go popsuc :)
  • REKLAMA
  • #4 250945
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    A jak zachowuje sie ten kompakt po przerwie w zasilaniu gdy nie ma w nim płyty ?
  • #5 250957
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam, powiem krótko, raz się zdarzyło że nie było w nim żadnej płyty (a ma zmieniarke na 6 płyt) i w nocy wyłączyli na chwile zasilanie, gdy wróciło zaczeło się, chciał włączyć płyte pod 1 a że jej nie było to co zaczął robić - oczywiście szukać po następnych szufladkach :( a musze dodać że cicho tego nie robił :( :( :(
    pozdrowionka
  • #6 251178
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    sprawa moze byc zaj..scie banalna - prak pull-upa lub downa.
  • #7 251516
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    to zapewne nie jest sprzęt ze sztywnym wyłącznikiem (takim którym jak wyłączysz to tak jakbyś wyjął wtyczkę z gniazdka)???cóż większośc tak ma bo dopływ napięcia trktuję jako sygnał włączenia.Mój technics także się włącza ale na szczęście nie uruchamia płyty.To takie felerne rozwiązanie i trzebaby ingerować w układy sterujące ale to nie dla mnie.......
  • REKLAMA
  • #8 252328
    smoczyslaw
    Poziom 12  
    witam,wyłącznik w tym monstrum jest na jakimś styku że przechodzi tylko w stan standby, więc tak jak piszesz nie jest to całkowite odłączenie od napięcia, zastanawia mnie jednak to że wzmacniacz ma identyczny wyłącznik do stanu standby i on nie reaguje na zaniki napięcia w sieci
    CKsrv mogłbyś sprecyzować o co Ci chodzi bo ja nie bardzo chyba kumam to są pull up i down :(
    :)
    pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy automatycznego włączania się odtwarzacza Pioneer PD-M502 po zaniku napięcia lub wyjęciu wtyczki z gniazdka, co skutkuje samoczynnym startem pierwszego utworu. Urządzenie posiada wyłącznik przełączający jedynie w stan standby, a nie całkowicie odcinający zasilanie, co powoduje, że powrót napięcia jest traktowany jako sygnał włączenia. Wzmacniacz z podobnym wyłącznikiem nie wykazuje takiego zachowania. W przypadku braku płyty kompakt próbuje odtwarzać pierwszą pozycję, a następnie szuka kolejnych, generując hałas. Możliwą przyczyną jest problem z układem sterowania, np. brak odpowiedniego rezystora pull-up lub pull-down, który stabilizowałby stan wejścia sterującego włączaniem. Rozwiązanie wymaga ingerencji w elektronikę urządzenia, co może być skomplikowane i nie jest powszechnie znane. Inne modele, np. Pioneer PD-P550, nie wykazują takiego problemu.
REKLAMA