logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza gitarowego - pojęcia podstawowe

d_rivv 25 Cze 2006 14:08 1180 2
REKLAMA
  • #1 2761613
    d_rivv
    Poziom 1  
    Cześć wszystkim. Jestem tu nowy i na elektronice się nie znam. W zasadzie mam z nią coś wspólnego, o tyle, o ile jestem gitarzystą. Za parę dni razem z moim kumlem z politechniki chcemu wziąć się za budowę pieca lampowego (on się na tym zna w przeciwieństwie do mnie). No ale zanim to nastąpi (musi się rok akademicki szczęśliwie zakńczyć :) ), to chciałbym poszrzyć swoją wiedzę (która zabyt obszerna nie jest) o parę podstawowych rzeczy. Pyanie nr 2: co to jest trafo? do czego służy? gdzie to kupić do wzmacniacza 100W i za ile?
  • REKLAMA
  • #2 2761852
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Trafo to transformator, sluzy do transformowania(zmieniania, zamieniania) a kupic mozna np w internecie itaki mocny to za nie male pieniadze.
  • #3 2762615
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Słuzy do konwersji pradów zmiennych; zmiana napiecia, zmiana pradu i zmiana impedancji sygnału. bez tego lampowy piec gitarowy nie nagłosni głośnika. Gdyz opór lamp jest dużo większy od oporu głośnika.

Kupisz na przykład na allegro za kupe forsy oczywiście 200 złotych i więcej. Powiedzmy dla 4xEL34 - u dobrego producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA