logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza gitarowego 500W, 3 wejścia gitarowe, 2 basowe, z przesterem

kfuks2 25 Cze 2006 15:47 2468 4
REKLAMA
  • #1 2762543
    kfuks2
    Poziom 2  
    Witam!
    szukałem takiego ale nie znalazłem..
    mianowicie chodzi mi o piecyk do gitary elektrycznej...
    fajnie by bylo gdyby mial tak 500 wat (wiem ze moze przesadzilem ale na jakies male wystepy sie moze przydac)
    gdyby mial 3 wejscia na gitary elekryczne i 2 na basowe... na elektroakustyczna nie chce wejscia.. :]
    i jakis dobry przester w to wmontowac... :roll:

tak wiec prosiłbym o schemat i spis części...
    (schemat ideowy i montazowy).
    i dobrze by bylo wiedziec jaki najlepszy bylby do tego glosnik(i).

z góry dziękli za wszystko
    i pozdrawiam...

dodam ze jestem totalnie zielony w tych sprawach... :]
  • REKLAMA
  • #2 2762680
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Taki piecyk jak kolega chce nie ma racji bytu. na małe występy spokojnie wystarcza piecyk o mocy 70 - 100W, na większych i tak gitary sie nagłaśnia.

moge koledze zagwarantować ze jednym piecykiem nie da sie nagłosnić całej kapeli.

Wiem ze to kosztowne ale niestety jeśli ma to miec "ręce i nogi" to musi kolega mieć oddzielny piecyk dla każdego gitarzysty.

ostatecznie można podłączyć gitary pod mikser i potem pod wzmacniacz i na kolumny ale to jest bardzo destrukcyjne dla kolumn.

Pozatym jak kolega sam napisał "jest zielony" tym bardziej nie ma sensu robić czegoś takiego własnoręcznie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2762743
    kfuks2
    Poziom 2  
    nieno.. na tyle zielony nie jestem abym nie wytrawil sobie plytki i nie polutowal tego...
    ale jak robilem ostatnio jakis schemat montazowy z schematu ideowego to wszystko poplatalem.. :]
    a chcialbym tego uniknac..

hmmm... nie chce zasilac calego zespołu... myślałem tylko o tym ze jak np. przyjdzie kumpel do mnie to abysmy podłączyli to do jednego piecyka i pograli... i zeby tez sie nadawal na taki maly występik... :]
    no ale skoro nie da sie no to cóż.. szkoda.. :(
    wiec myślę ze gdybyście mi tu podali jakis dobry piecyk 100 wat... bo jak widzialem to jest ale wszystko potem jest mieszane w topicu... jakies poprawki ze tak lepiej a moze tak...
    no i siem troche pogubilem.. :]
    takze.
    zmieniłbym prośbe na:
    100 wat
    spis części
    schemat ideowy i montazowy(gotowy do wydruku na folię, i ksero z kartki na folię)
    jaki najlepszy glosnik do tego wewalic
    no i jak dobrze zaprojektowac obudowę...

a przester nie wiem czy lepiej sie opłaca kupic czy zrobic samemu... i dolozyc odrazu do piecyka.. ale chyba w kazdym piecyku jest jakis maly przester... :roll:

tak wiec jeszcze raz dzięki z góry za wszystko
  • REKLAMA
  • #4 2762762
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Nic prostszego :) znajdź na elce jakis schemat końcówki mocy 100W, i chyba gdzieś widziałem opis przedwzamcniacza do gitary z Praktyczniego Elektronika, zresztą shcematy przesterów też gdzieś widziałem :), Z obudową to juz nie pomoge,

Generalnie to "wszystko sie da" tylko ze niektórze rzeczy nie mają sensu :)

Mam nadzieje ze zrozumiałeś o co mi hcodziło w ostatnim zdnaiu :)

Pozdrawiam
  • #5 2762832
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    No to tak, żeby nie było że nie pomagamy;) Od jakiegoś czasu kleje takie piecyki. Tu masz schematy, z opisami trzech piecyków. Obecnie jako końcówki stosuję te wzmacniacze:

http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45356

100W mocy (mozliwość rozbudowy), super jakość, i wytrzymałe;)

powodzenia ,pozdrawiam Mariusz.
    Załączniki:
    • piecyki.rar (3.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA