logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa centrali alarmowej CA 10 po uderzeniu pioruna - gdzie i jaki koszt?

jjjanek 26 Cze 2006 06:50 2479 6
REKLAMA
  • #1 2764113
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam stało mi się nieszczęście podczas burzy piorun uderzył w mój dom wypalając dziurę w dachu i paląc mi urządzenia w tym również centrale alarmową z manipulatorami ca 10 plus miałem ubezpieczenie domu od uderzenia pioruna,przepięć,oraz urządzeń elektrycznych w PZU nie chcą mi zwrócić ani złotówki twierdząc, że system alarmowy to osobna instalacja, którą trzeba osobno ubezpieczać moje pytanie do was gdzie mogę wysłać centralkę z manipulatorami do naprawy i jaki koszt może być naprawy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2764291
    Rysiek.K
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Z doświadczenia wiem że naprawa urządzeń po piorunie jest nieopłacalne. Serwisy często nawet nie przyjmują do naprawy, wiedząc że są to bardzo rozległe i poważne naprawy, często do wymiany jest około 90%elementów krzemowych, . Niestety jedyne wyjście to nowy sprzęt :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2764298
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    Najlepiej do producenta. www.satel.pl Podpytaj sie tam przy okazji o taką sytuację w jakiej jesteś. Na pewno musieli już robić jakąś ekspertyzę po burzy, może powiedzą Ci jak z rozmawiać z ubezpieczycielem.
  • #4 2765203
    jjjanek
    Poziom 18  
    Dzwoniłem do producenta powiedzieli mi, że naprawią, jeżeli szkoda będzie poniżej 30% wartości powyżej nie opłacalne po zatym popaliło mi stary telewizor kartę dźwiękowo creativa augi,głośniki,kuchenką,powiadomienie export gsm +telefon nokia 5110 sklep gdzie kupowałem kartę dźwiękową już nie istnieje teraz nawet sam nie wiem gdzie dodać do naprawy od piątku czekam na przyjazd z PZU by oszacowali szkody nie ma do tej pory nikogo tylko telefonicznie kobitka poinformowała mnie, że system alarmowy musi być osobno ubezpieczony
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2765235
    manujlo
    Poziom 14  
    kolego karty dzwiekowej niesty nie naprawisz no chyba ze 1 kondensator albo cos widocznego na gwarancji ci tez nei przyjeliby wiec albo ci zwroca z tego pzu albo bedziesz musial sam wylazyc kase na nowa
    co do glosnikow jak cewki nie sa popalone to mozesz sprzedac/podlyc pod jakis wzmacniacz bo naprawa wzamcniacz wbudowanego po burzy tez nieoplacalna zecz ... polecam www.allegro.pl tam wystwaisz aukcje i juz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2767005
    junek
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Z ubezpieczalnią to się nie daj łatwo zbyć, nie sądzę żeby tu chodziło o osobne ubezpieczanie, no chyba, że przed złodziejem :) Jak by nie było SSWiN jest to kawałek instalacji w budynku, niejednokrotnie mocno zintegrowanej z resztą - sterowanie/kontrola i powiadamianie o różnościach. Nie raz przyszło mi walczyć z awariami urządzeń i instalacji (alarmy, komputerowe czy TV ) po wyładowaniach - zwykle kończyło sie na wymianie wszystkiego, łącznie z okablowaniem - w tym antenowym i alarmowym, bo w przedziwnych miejscach były przerwy albo zwarcia, poszukiwania resztek skrzynki ze wzmacniaczami na strychu itp na podstawie śladów osmolenia ściany i miejsca, gdzie wisiała albo diagnoza uszkodzonych podzespołów komputera na podstawie wypalonej dziury w elektronice karty sieciowej ;). Życzę powodzenia i poczytaj umowę/polisę :) A póki co radzę zainteresować się ochroną przeciw odgromową, zarówno budynku jako cłąości jak i np. wstawieniem odgromnika na linię telefoniczną kablową o ile jest itp. Koszt duży ale w porównaniu ze stratami - przelicz sobie sam.
  • #7 3574272
    jjjanek
    Poziom 18  
    Witam upłynęło trochę czasu, ale dopiero teraz mogę dać odpowiedz i zamknąć temat w mym przypadku po sprawdzeniu polisy i stwierdzeniu, że mam ubezpieczone od przepięć zostały pieniążki mi zwrócone pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Podczas burzy piorun uszkodził centralę alarmową CA 10 wraz z manipulatorami oraz inne urządzenia elektroniczne w domu. Ubezpieczyciel PZU odmówił zwrotu kosztów, argumentując, że system alarmowy to osobna instalacja wymagająca odrębnego ubezpieczenia. Naprawa centrali po uderzeniu pioruna jest zwykle nieopłacalna ze względu na rozległe uszkodzenia elementów półprzewodnikowych, często wymagające wymiany większości podzespołów. Producent (Satel) oferuje naprawę tylko jeśli koszt nie przekracza 30% wartości urządzenia. W praktyce często konieczna jest wymiana całego systemu. Wskazane jest kontaktowanie się bezpośrednio z producentem w celu uzyskania ekspertyzy i informacji o możliwościach naprawy oraz negocjacji z ubezpieczycielem. Dodatkowo zaleca się stosowanie ochrony przeciwprzepięciowej i odgromowej dla całej instalacji budynku, w tym linii telefonicznych. Po czasie autor otrzymał zwrot kosztów z tytułu ubezpieczenia od przepięć, po dokładnym sprawdzeniu polisy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA