logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy firma alarmowa Satel CA6 powinna pokryć koszty po włamaniu?

psiemek 03 Lut 2006 09:52 936 4
  • #1 2252636
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam.
    Mam takie pytanie. U mojej znajomej w sklepie było 2 włamania w ciągu 2 tygodni. Założono alarm Satel CA6, 4 czujki, syrenkę i manipulator. Kiedy to zobaczyłem to stwierdziłem że to partanina. Pierwsze co się rzuca w oczy to to że syrenka która powinna być założona na zewnątrz jest zamocowana wewnątrz i to w dodatku tak że sygnalizacja świetlna jest wogóle nie widoczna z zewnątrz. Kolejne zaniedbanie to umieszczenie centralki w łatwo dostępnym miejscu, oraz klawiatury dopiero za drugimi drzwiami (w sklepie są podwójne drzwi, pomiędzy nimi przedsionek). W związku z tym czas opóźnienia wyzwolenia alarmu musi być straaasznie długi. Po tygodniu złodzieje znowu przyszli. Przecięli kłódki, weszli, od razu znaleźli centralke (w sumie nie musieli bardzo szukać) i centrlaka wylądowała na podłodze po kilku razach z baseball'a. Nawet nie zipnęła syrenką nie mówiąc o dzwonieniu na numer telefonu.

Moje pytanie czy znajoma może dzwonić do firmy od alarmów żeby teraz pokryli koszty naprawy tegoż alarmu a jeżeli będą się stawiali to do rzecznika praw konsumenta ?? Jak to jest z pozwalaniem na partaninę ? Da się to jakoś udowodnić ??
    Proszę o jakiekolwiek info na ten temat, może chociaż jakąś ustawę która to reguluje. Dziękuję z góry.

Pozdrawiam
    Przemek
  • #2 2252968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2253847
    RafalRadom
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Norbert ma rację. Aby udowodnić niesolidność potrzeba czasu, pieniędzy i cirpliwości przed sądem.
    A tak na marginesie, to jest właśnie dobry przykład partaniny. Kilka razy się właśnie z czymś takim spotkałem, gdy miałem przejmować takie cuda. Efekt był taki, że ja nie chciałem tego brać na swoje barki bez niezbędnych przeróbek, które oznaczały nieraz w 90 % kładzenie systemu od nowa, a klient nie chciał za to drugi raz płacić i robić sobie bałaganu, bo pomieszczenia już wykończone. Przykład? Okazała willa, 15 pomieszczeń i tylko 4 wyprowadzenia na czujki (korytarz parter, korytarz I p. garaż, wejście) i oczywiście wszystko zbiega się, gdzie? Przy drzwiach wejściowych, tuż nad szyfratorem, po to, aby ten kto wejdzie, pierwsze co ma zrobić, to siekiereczką w centralkę i po sprawie. Dziwić się i nie dziwić. Biorą ludzie kogoś "z ulicy", bo taniej, a potem zaskoczka....
  • #4 2254676
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Takie sa własnie efekty partactwa własnie dlatego brakuje jasno sprecyzowanych przepisów i pozwoleń na montaż systemów w tej klasie ale jest jak jest liczy sie tylko najnizsza cena a naiwnosc ludzka nie zna granic .
    Andrzej

Dodano po 55 [sekundy]:

Takie sa własnie efekty partactwa własnie dlatego brakuje jasno sprecyzowanych przepisów i pozwoleń na montaż systemów w tej klasie ale jest jak jest liczy sie tylko najnizsza cena a naiwnosc ludzka nie zna granic .
    Andrzej
  • #5 2270530
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Dzięki wielkie za informacje. Muszę przyznać że wcale mnie nie pocieszyliście. Ech następnym razem znajoma zapyta się kogoś co i jak zanim się do czegoś zabierze :-) Pozdrawiam i uważam że temat można już zamknąć.
REKLAMA