logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sagem 800 - błąd 734, przerywanie połączenia z Neostradą, dioda ADSL mruga

afticn 26 Cze 2006 12:01 2593 14
  • #1 2764643
    afticn
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam.
    Od wczoraj mam duży problem z modemem Sagem 800,mianowicie po połeczeniu z neostradą -i kilku minutach modem traci połaczenie,dioda ADSL zaczyna mrugać,po chwili ponownie uzyskuje połaczenie,dioda ADSL świeci lecz mija kilka minut i sytuacja się powtarza.
    Przy próbie połączenia pojawia się numer błędu 734
    Przepinałem modem pod inne USB lecz skutek ten sam.
    Dzwoniłem do OB,lecz panie,lub każda z pań rozkładają bezradnie ręce.
    Prosze o Wasze sugestie.
  • #2 2764912
    jakub27
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zprawdz filtry , parametry lini ,zadzwon na 0 800 102 102
  • #3 2765378
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    sagemy były dość awaryjne - czy ten Twój nie grzeje sie przypadkiem :?:
  • #4 2765443
    jakub27
    Poziom 12  
    hmm nie wiem jak u kolegi ale moj to poprostu bardzo sie grzeje naszczescie nie mam z niem zadnych problemow. moze trafilem na dobry egzemplarz :D

a TP to zlodzieje
  • #5 2766618
    afticn
    Poziom 18  
    Co powiecie nato:
    Zgłosiłem powyższy problem do BOK dziś rano,przyjeto reklamacje,przychodze z pracy dzwonie do BOK o godz 22 i uzyskuje informacje,iż potrzebna jest wizyta montera u mnie w domu.....Najbliższy termin wizyty to 17.07.2006.
    Czy to nie kpina???Jak wymóc odnich szybszy termin???
  • #6 2766798
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    To jeszcze sie dowiedz ile taka wizyta kosztuje.
    Jak masz możliwość to pożycz od kogoś modem i sprawdź czy się coś zmieni.
  • #7 2766904
    afticn
    Poziom 18  
    tronic1
    ...a dlaczego miała by kosztować???
  • #8 2767162
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a dlatego ze np:
    - usługa jest gratis
    - za dojazd dolicz jakl za zboże :D

to tylko przykład działania serwisu
  • #9 2768896
    afticn
    Poziom 18  
    Proszę o dalsza Wasza pomoc,daleko do 17 lipca.
  • #10 2769112
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    No a ty cos robisz w tym kierunku ? Jaka temperatura modemu ? Gniazdka i kable sprawdzone ? Kabel miedzy modemem a gniazdkiem telefonicznym wymień,w gniazdkach poodginaj styki,(wąsy).
  • #11 2769163
    jakub27
    Poziom 12  
    afticn napisał:
    Co powiecie nato:
    Zgłosiłem powyższy problem do BOK dziś rano,przyjeto reklamacje,przychodze z pracy dzwonie do BOK o godz 22 i uzyskuje informacje,iż potrzebna jest wizyta montera u mnie w domu.....Najbliższy termin wizyty to 17.07.2006.
    Czy to nie kpina?Jak wymóc odnich szybszy termin???

moze to glupie ale musisz do nich dzwonic co chwile i byc upierdliwym wtedy powinni pomoc:D
  • #12 2769287
    koand19
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Cze.Próbowałeś zmienić ustawienia poczynając od startu sagem fast@800-DSLMON-Alt+d-config-BULK/ISO- zmienić na BULK u mnie pomogło już mi się nie rozłączył ani razu.
  • #13 2769499
    Scoobi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Przede wszystkim sprawdź w Menadżer Urządzeń (dla tego modemu) czy w zakładce zarządzanie energia nie jest zaznaczona opcja "zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energi " ( u mnie wyłączenie tej opcji pomogło a miałem taki sam problem)
  • #14 2769838
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam. Też mam ten modem. Nie grzeje się ani trochę, nie rozłącza się.
    Modemy tej serii mają problem z podtrzymaniem połączenia. Aby rozwiązać problem podłącz do gniazda w modemie rozdzielacz, wepnij w jedno gniazdko linię a w drugie podłącz jakiś telefon. Przy takiej konfiguracji dosyć ładnie trzymają połączenie.
    Jeśli nie będziesz mógł się połączyć z linią ADSL - dioda mruga - podnieś słuchawkę podłączonego telefonu i poczekaj aż dioda będzie świecić ciągłym światłem - pomaga.
    Tak na serio to Sagemy są lepsze niż Alcatel SpeedTouch bo ze ST są problemy programowe - zawiechy systemu przy starcie i takie tam. Dzieje się to w win98se i starszych.
    Pozdrawiam.
  • #15 2770803
    afticn
    Poziom 18  
    Dziękuje Wszystkim za zaangażowanie,problem rozwiazałem.
    Przyczyną zrywania połączenia jak sie okazało było przerwanie kabla między gniazdkiem tel. a połączeniem z modemem,a jest tego jakieś 15m.
    Ciekawe informacje na temat poprawnej konfiguracji modemu znalazłem tu:
    http://www.wawnet.pl/neostrada_sagem_monitor.htm
    a tak umnie wygląda:
    Załączniki:
    • Prezentacja1.jpg (22.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z modemem Sagem 800 polegał na przerywaniu połączenia z Neostradą, objawiającym się migającą diodą ADSL i pojawiającym się błędem 734. Przyczyną była uszkodzona lub przerwana linia telefoniczna między gniazdkiem a modemem na odcinku około 15 metrów. W dyskusji sugerowano sprawdzenie filtrów, parametrów linii, wymianę kabla, poprawne podłączenie rozdzielacza ADSL oraz wyłączenie opcji oszczędzania energii w menadżerze urządzeń systemu Windows. Zalecano także kontakt z biurem obsługi klienta i ewentualną wizytę montera, choć terminy były odległe. Dodatkowo wskazano, że modemy Sagem serii 800 mogą mieć problemy z podtrzymaniem połączenia, które można poprawić przez odpowiednią konfigurację i podłączenie telefonu do rozdzielacza. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana uszkodzonego kabla telefonicznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA