logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 128, Sagem Fast800 - brak połączenia ADSL, dioda nie świeci

rikokodo 12 Lip 2006 09:24 3773 17
REKLAMA
  • #1 2812516
    rikokodo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich!

WinXP SP.2, płyta ASUS A7V600-X używam tylko sterowników dołączonych do modemu bez zbędnej aplikacji TPSA. Posiadam właśnie ten modem i jest mały problem. Dioda od zasilania na modemie świeci się cały czas, natomiast dioda od ADSL podczas uruchamiania się systemu nie świeci się w ogóle. Zapala się w chwile dojścia do pulpitu i gaśnie i nic nie można zrobić. Robiłem już chyba wszystko byłem u kolegi było to samo, reinstalacja sterowników nie pomaga wirusy raczej wykluczone błędy żadne się nie pojawiają.Oczywiście wcześniej chodziło wszystko bardzo dobrze Myślę że jest to problem techniczny modemu. Może siadła elektronika.A może ma ktoś schemat tego modemu i wie co w trawie piszczy.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2812530
    Solo
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Ta dioda nie ma nic wspolnego ze sterownikami programowymi komputera. Informuje tylko o synchronizacji z modemem po stronie neostrady. Tak wiec jezeli nie zapala sie to bedzie to raczej uszkodzenie modemu, jezeli caly czas bedzie Ci mrugala to znaczy ze nie moze sie zsynchronizowac z centralka.
  • REKLAMA
  • #3 2812537
    rikokodo
    Poziom 14  
    Ona czasami mruga a czasami nie ale rzadko tylko o tym nie wspomniałem.
    A co to znaczy ze nie moze sie zsynchronizowac z centralka. Jest na to jakiś lek od mojej strony.
  • REKLAMA
  • #4 2812541
    M rio
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Sprawdź czy masz dobrze podłączone, czy nie ma luzów na połączeniach itp.
    Miałem kiedyś podobny problem i okazało się że jest luz na wtyczce od kabla USB.

Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemu, bo wiem co to znaczy brak neta.
  • #5 2812548
    rikokodo
    Poziom 14  
    Wtyczki są OK i od USB i RJ11 sprawdzałem telefonem a także kolegi modemem.
    Chyba mi siadł modem.Wiecie jaka może być jego cen?
  • #6 2812576
    dawid_p_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Opisz początek punkt po punkcie jak instalowałeś modem???? Nie wiem czy zauwarzyłeś ale nim zainstalujesz całe ioprogramowanie z neostrady nie możesz mieć podłączonego modemu do kompa, a ty pewnie podłączyłeś i dopero potem instalowałeś!!! Sprawdz to!!!
  • REKLAMA
  • #7 2812603
    rikokodo
    Poziom 14  
    Wiem o tym Drogi Kolego.Zastanawia mnie jedno dlaczego ta dioda raz miga a raz nie.Może TPSA co kombinuje.
  • #8 2812700
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    co do ceny to na aukcjach internetowych ostatnio jak sprawdzałem chodziły po kilkanascie złatych. duzo ludzi po prostu pozbywa sie modemów TP i kupuje routery z wbudowanym modemem. wieśc gminna niesie że lepsze sa alcatele wiec moze warto to uwzglednic przy zakupie.
    ale zanim to zrobisz może sprubój się podłaczyć jak nabliżej gniazdka, by wyeliminować problem z instalacją wewnetrzną.( telefon jest mniej wrazliwy na zmiany na linii) wykonaj próbę łaczenia na innym modemie. zainstaluj jeszcze raz modem zgłoś usterkę do TP. Pod neostradę Tp nie robi wywiadów technicznych i pomiarów łacza. może po prostu masz słabe kable po stronie operatora inależy np zmienić parę.
    Pozdrawiam
  • #9 2812784
    piotrek_plc
    Poziom 12  
    Sprawdź, czy masz podłączone filtry do każdego telefonu. Jak nie będzie działało to zgłoś problem do TPsa - im szybciej tym lepiej - zapłacisz mniej bo oddają 1/30 abonamentu za każdy dzień, gdy nie mogą świadczyć usługi :) Pzdr.
  • #10 2813629
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Dioda ADSL powinna migać nawet przy niepodłączonej sieci,więc to nie jest wina źle podłączonego kabla a samego modemu.W tej sytuacji proponuję rozebrać modem i sprawdzić pod kątem zimnych lutów.
  • #11 2813650
    zbyhol
    Poziom 18  
    Pisaleś, że wcześniej bylo Ok. Co to znaczy wcześniej. Czy były wtedy zainstalowane aplikacje z tepsy. Umnie były podobne objawy kiedy instalowałem sam modem ale po zainstalowaniu modemu opcją standartową z płyty CD wszystko działa.
  • #12 2814784
    ufomak
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    No koleg. A czy przypadkiem ow modem nie przeszedl w miedzyczasie burzy? bo jesli tak to juz wiesz co znim sie stalo.
    Apropo tepsa nie uwzglednia reklamacji dotyczacych modemow uszkodzonych przez burze.
  • #13 2815425
    rikokodo
    Poziom 14  
    Przez burze to nie bo wyłączam już od kilku lat po nauczce wszystkie urządzenia z sieci nawet antenę od telewizora.Podłączyłem komputer najbliżej jak można było gniazda i jest to samo.

zbyhol napisał: Pisałeś, że wcześniej było Ok. Co to znaczy wcześniej itd.

Wcześniej chodziło wszystko OK z aplikacją dołączoną przez TPSA i bez niej.
    Skoro mój modem nie chodzi u kolegi i u mnie a kolegi chodzi u mnie i u niego to wniosek jest prosty. Modem chyba uszkodzony, jeżeli tak to czy warto kupić ponownie taki sam czy lepiej router tak jak sugerował kolega suworow.
    I jeszcze jedno nie wyciągam wtyczki RJ11 z modemu czy tą drogą modem moze zostać uszkodzony w czasie burzy telefon mi nigdy nie padł ale może faktycznie modem moze być bardziej czuły..
  • #14 2815458
    waldek788
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Poprostu pójdź do punktu z którego brałeś ten modem i go wymień na nowy .Czasami tak jest że centralka szwankuje .Kolega też tak miał ,po wymianie wszystko ok
  • #15 2815492
    zbyhol
    Poziom 18  
    Ztego wynika, że faktycznie uszkodzony jest twój modem. Domyślam sie iż jego okres gwarancyjny sie skończył. Wymiana na router to oczywiście bardzo dobre rozwiązanie ale i kosztowne a modemy tepsy można kupić na allegro nawet za 10 zetów ale tu przychylam sie do zdania suworowa że alcatele firmowane przez thomsona są zdecydowanie lepsze, z sagemami już kilkakrotnie miałem poważne problemy ale zwykle systemowe.
  • #16 2815559
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    co do zmiany modemu adsl na router z modemem, to jest jedno pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć i wtedy podejmiesz słuszną decyzję.
    Oto pytanie o słuszną decyzję: "Czy mój internet działa tylko na jednym komputerze czy też w przyszłości będę go rozdzialał u siebie w mieszkaniu na inne komputery?" jeżeli odpowiedź brzmi tak będe go rozdzilał gdyż moja babcia kupiła sobie laptopa mój tata ma drugi kopmuter a siostra dostała z przeczkola służbowego laptopa i wszyscy chcą mieć dostęp do tej samej neostrady to tak warto kupić taki modem z routerem i switchem. Jeżeli jednak w domu jest tylko jeden komputer to po co pakować się w koszty jeżeli i tak tego nie wykorzystasz. Jednk w momencie kiedy będziesz kupował sam modem to warto zainwestować w coś lepszego niż sagemy z tepsy.
    Pozdrawiam i powodzenia
  • #17 2816069
    rikokodo
    Poziom 14  
    Mam dwa komputery i do tej pory udostępniałem połączenie dla drugiego komputera, oczywiście komputer podłączony do modemu musiał cały czas chodzić. Chyba odżałuje pieniądze i kupię router wtedy będzie niezależny Internet.
  • #18 2816183
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    no jeżeli tak wygląda sytuacja to polecam zakup routera z modemem adsl i switchem. ja założyłem już 5 takich urządzeń wszystkie firmy request i nie miałem z nimi rzadnych problemów. są łatwe i szybkie w konfiguracji oraz nie najdroższe. Powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy modemu ADSL Neostrada 128 z modelem Sagem Fast800, którego dioda ADSL nie świeci się prawidłowo – zapala się tylko chwilowo podczas uruchamiania systemu, a następnie gaśnie, co uniemożliwia nawiązanie połączenia. Dioda zasilania świeci się bez przerwy. Sprawdzenie połączeń USB i RJ11 oraz wymiana kabla nie przyniosły efektu. Modem nie synchronizuje się z centralą operatora, co wskazuje na możliwe uszkodzenie sprzętowe, np. zimne luty lub awarię elektroniki. Użytkownik potwierdził, że problem występuje również u innego użytkownika z tym samym modemem, co potwierdza uszkodzenie modemu. Zalecane jest rozebranie i sprawdzenie modemu lub wymiana na nowy egzemplarz. W dyskusji pojawiła się sugestia zakupu routera z wbudowanym modemem ADSL, co umożliwi niezależne udostępnianie internetu wielu komputerom i jest rozwiązaniem bardziej przyszłościowym. Wskazano, że modemy Sagem mogą mieć problemy systemowe, a lepszą jakością cieszą się urządzenia Alcatel (firmowane przez Thomson). Warto również zwrócić uwagę na konieczność stosowania filtrów telefonicznych oraz zgłoszenie awarii do operatora, który może zwrócić część abonamentu za czas niedostępności usługi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA