logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B – centralny zamek nie zamyka dwóch drzwi, częste rozkodowanie pilota

sekuta 26 Cze 2006 13:20 7575 10
REKLAMA
  • #1 2764898
    sekuta
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam, mam taki problem nie działa mi centralny w drzwiach pasażera i za kierowca po skosie drzwi .Jak zamykam z pilota to tylko zamyka mi drzwi kierowcy i z tyłu za pasazerem.Ponadto często mi się rozkodowuje pilot. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2764947
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Co do zamkow. Trzeba zmienic mikroswitche. Koszt ok 3zl. (podstawowa usterka w zamkach GM)

Co do drugiego zapytania. Wykluczam oczywiscie slaba baterie. Przyczyna jest w 99% przypadkow oberwanie lutow w pilocie.Trzeba je poprawic i bedzie po klopocie.
  • REKLAMA
  • #4 2767186
    sekuta
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    witam,wysiadły mikroprzełaczniki dziekuję za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #5 3072234
    pol63
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam! Ja tez mam ten sam problem. Mianowice nie zamyka mi sie jeden z zamkow. Moze mi ktos powiedziec gdzie sa te mikroswitche i gdzie je mozna kupic? Mam jeszcze problem z pilotem. Na poczatku sie rozkodowywal a teraz juz wogole nie dziala. Na kodowanie tez nie reaguje. Za podpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 3073047
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    petione napisał:
    Co do zamkow. Trzeba zmienic mikroswitche. Koszt ok 3zl. (podstawowa usterka w zamkach GM)

Co do drugiego zapytania. Wykluczam oczywiscie slaba baterie. Przyczyna jest w 99% przypadkow oberwanie lutow w pilocie.Trzeba je poprawic i bedzie po klopocie.

Gdzie kupić mikroswitche, jak je wymienić w zamku. Większość zamków w GM rozbiera się przy pomocy młotka. A swoją drogą kolego: zacznij od sprawdzenia napięć na siłownikach. Masz albo uszkodzoną instalację albo siłowniki tj. spalone silniczki.
  • #7 3073133
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Mikroswithche w kazdym elektronicznym sklepie. Co do drugiego pytania, bateria dobra, wlasciwie kodowales zamek tj przy wlaczonym zaplonie nacisnij na zamku jeden z przyciskow chyba zamykania i zamek sie zaprogramuje.Albo oberwanie lutow. Trzeba je poprawic.
  • #8 3073467
    pol63
    Poziom 12  
    Bateria mam nowa. Diody mocno swieca. Ale ktore switche mam wymienic? W pilocie, czy sa jakies w zamkach? Sprobuje poprawic te luty w pilocie tylko nie wiem jak go rozebrac bo tam sa blaszki od baterii i nie chce ich wylamac.

Dodano po 51 [sekundy]:

Aha. Pobowalem kodowac na rozne sposoby i tez nic.

Dodano po 3 [minuty]:

I jeszcze o tych tylnych drzwiach co sie nie zamykaja. Z nimi jest tak ze czasem sie otwieraja i zamykaja. Ale przewaznie nie dzialaja:(
  • #9 3074114
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    petione napisał:
    Mikroswithche w kazdym elektronicznym sklepie {1}.
    Co do drugiego pytania {2}, bateria dobra, wlasciwie kodowales zamek tj przy wlaczonym zaplonie nacisnij na zamku jeden z przyciskow chyba zamykania i zamek sie zaprogramuje.Albo oberwanie lutow. Trzeba je poprawic.

Ad. 1. A ja myślałem że w rybnym. Może mi ktoś powie co to za MIKROSWITHE i gdzie one się znajdują. Odpowie mi ktoś????
    Ad. 2. No dobra ale co ma programowanie czegokolwiek jeżeli na 5 zamków tylko jeden nie działa. Czy my czasem nie błądzimy po omacku???
  • #10 3078431
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Witam
    Mikrusy są w siłownikach a właściwie jeden. Jeśli chcesz to zrobić i zapomniec to proponuję mikrowłączniki nie po 3zł jak to koledzy polecają ale za mim. 12 zł bo powinny być hermetyczne inaczej na wiosnę masz robotę od nowa. Kupisz je w sklepach z elektroniką hobby i najlepiej mieć w ręku sztukę z siłownika. Idealnie takiego samego nie dostaniesz. Z rozebraniem siłownika trochę Ci zejdzie , ale dasz radę
    Pozdrawiam
  • #11 3078917
    pol63
    Poziom 12  
    Dzieki wielkie za konkretna odpowiedz. A domyslasz sie moze co jest przyczyna tego ze pilot mi nie dziala? Podlaczylem niedawno diode mrugajaca od niby alarmu pod wtyczke ISO z radia. Moze to byc przyczyna? Bo wyczytalem na forum ze ktos podlaczyl sobie zasilanie tuby wlasnie z wtyczki z radia i centralny z pilota nie dzialal.
    Za jakies podpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Vectra B występuje problem z centralnym zamkiem – nie zamykają się drzwi pasażera i tylne drzwi po przekątnej. Przyczyną awarii są uszkodzone mikrowłączniki (mikroswitche) w siłownikach zamków, które należy wymienić na hermetyczne, aby uniknąć szybkiego zużycia. Koszt mikrowłączników to około 12 zł za sztukę, dostępne w sklepach elektronicznych. Wymiana wymaga rozebrania siłownika, co jest możliwe, choć czasochłonne. Dodatkowo pilot do centralnego zamka często się rozkodowuje lub przestaje działać, co najczęściej wynika z przerwanych lutów na płytce pilota, a nie z rozładowanej baterii. Zaleca się poprawę lutów. Problemy z pilotem mogą być także spowodowane nieprawidłowym podłączeniem dodatkowych urządzeń, np. diody mrugającej alarmu pod wtyczkę ISO radia, co może zakłócać działanie centralnego zamka. Programowanie pilota powinno odbywać się przy włączonym zapłonie, naciskając odpowiedni przycisk na zamku, jednak jeśli jeden z zamków jest uszkodzony, programowanie nie rozwiąże problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA